Home / Portál / lmv.hu belépés / login Home A többség kis bűnei ellehetetleníthetik (ellehetetlenítették) az elővigyázatos kisebbséget
party
party

lmv.hu belépés / login Home A többség kis bűnei ellehetetleníthetik (ellehetetlenítették) az elővigyázatos kisebbséget

A többség kis bűnei ellehetetleníthetik az elővigyázatos kisebbséget… szerintem így működik mind a vallás, mind a számítógépes biztonsági rések, amelyekről írásaim vannak

– A vallás esetében a többség nem érti meg, miről is van szó, és ez megnehezíti az okosabb kisebbség számára a vallásos közösségbe való beilleszkedést (ami a többséghez igazodik), hiszen a liturgiában, vagy a teológiában találhatnak inkompatibilitást (akár a Biblia eredeti szövegéhez képest is). De az is lehet, hogy egyszerűen csak nem bíznak meg a társaik által felkínált élelmiszerekben.

– A pop dalok esetén azok dalszövegeivel lehet gond. Ezért nem szeretek akármilyen rádiót hallgatni, hiszen a dalok dalszövegei néha csak női (vagy csak férfi) hallgatóknak, illetve az emberek egy kis része számára élvezhetőek, már ha megértik azt egyáltalán. Ez a probléma nem csak rádiók esetén, hanem diszkók, koncertek esetén is felmerülhet, ahol mások akár társat is kereshetnek.

– Az Internet esetén a felhasználók többsége a felhasználói élmény érdekében elfogad olyan webes licenceket (felhasználási feltételeket, vagy általános szerződési feltételeket), amelyeket egy etikus (más szóval erényes, azaz kiváló) ember nem fogadna el annak túlzott alávetettsége (más szóval “paráznasága”) miatt (pl. amikor a szolgáltató egyoldalúan, bármikor módosíthatja a feltételeket). De nem csak az alávetettség lehet a probléma a licencek esetén, hanem akár az illegalitás is, hiszen Magyarországon nagyon sokan használtak pl. illegális Windows-t annak elterjedésének idején. Ha a többség ilyenkor nem használt volna illegális szoftvereket, az a kisebbség dolgát is megkönnyítette volna (pl. iskolában Linuxot tanult volna az átlagember, meg a közigazgatás is ingyenes operációs rendszereken történne).

– Az Internetes állásportálok, és társkereső weboldalak, valamint a szociális média rövid távon nagy (promóciós) előnyt jelentenek azok felhasználóinak, ami a “többség kis bűneit” jelentik (licenceik elfogadásával, de akár néhol még a gyenge számítógépes biztonságot elfogadóan is, pl. túl egyszerű jelszó-emlékeztető biztonsági kérdéssel). Ezután, ha az introvertált, elővigyázatos kisebbség nem tud beilleszkedni a vallásos közösségekbe, a diszkókba, a koncertekre, de még az Internet nagy részére sem, akkor felmerülhetnek náluk a pszichiátriai betegség (magány, elszigetelődés) egyes jelei. De pl. az IQ görbe (mint haranggörbe) nem csak az elején vékonyabb, hanem a végén is!

Itt jöhet a dilemma: vagy “nincs alku”, vagy pedig elfogadjuk a FaceBook meg a LinkedIn licenceit (stb), meg az operációs rendszer sebezhetőségeit; úgy értelmezve ezt, mintha ezek jogi foganatja már úgyis lecsökkent volna (azaz lehetetlen végrehajtani mint törvényt), és már “fél lábbal” benne lennénk ezekkel a szolgáltató hatalmakkal való (spirituális) harcban.

“Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort;
Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!”

Valamilyen megoldást kellene kitalálni a hasonló esetekre: amikor a többség kis bűnei ellehetetlenítik a náluk elővigyázatosabb kisebbséget (amikor a siker útja az erények ellen elkövetett kis vétkeken keresztül vezet). Úgy érzem, ez még az általam leírtnál is általánosabb probléma: például a kölcsönök felvétele (beleértve a devizahitelt) is ebbe a kategóriába tartozhat, hiszen egy elővigyázatos ember ilyet nem tenne, viszont őket rövid távon éppen emiatt képesek legyőzni mások, “kölcsönvett pénz” segítségével. Tehát, ha nem lenne kölcsön, a tehetségesebb ember lenne sikeresebb, de a kölcsön miatt (amit ő nem vesz fel), rövid távon a bátrabb éri el a sikert, ami hosszú távon lehet akár további siker, akár bukás.

Szóval, hiába alkotunk a politikai közgazdaságtanban újabb elméleteket, amíg ez a probléma (a “kicsit” bűnös emberi tényező) kérdése nincs megfelelően kezelve. A megfelelő kezelés kulcsát pedig talán éppen ez a blogbejegyzés adhatja meg.

UPDATE
A blogbejegyzésemhez a kereszténységről és az informatikáról szóló elektronikus könyvek elérhetőségét csatoltam. De közben rájöttem, hogy a kereszténységről szóló elektronikus könyvem nem teljesen tökéletes, ezért javítgatás után elkészítettem annak egy újabb verzióját, amit igyekszek újra betenni a MEK-be, de igyekszek kiadót is keresni hozzá (ami talán nem lesz könnyű már közkincs mű esetén).