Home / Szolgáltatás / Leukémia: nem halálos ítélet – Ismerd fel időben!

Leukémia: nem halálos ítélet – Ismerd fel időben!

A gyermek leukémia és a felnőtt leukémia egyaránt komolyan veendő daganatos betegség, viszont szerencsére ma már nem halálos ítélet! A legfontosabb, hogy a leukémiás beteg minél korábban felismerje magán a fehérvérűség néven is emlegetett leukémia tüneteit és ezáltal minél gyorsabban megkezdődhessenek az előírt kezelések. Mutatjuk, mik ezek a tünetek!

Gyermek leukémia és felnőtt leukémia – így ismerd fel!

A leukémia tünetei, legyen szó gyermek leukémiáról vagy felnőtt leukémiáról nem feltétlenül jellegzetesek, így fontos megemlíteni, hogy felismerésük esetén sem kell rögtön pánikba esni, viszont ajánlott minél hamarabb meglátogatni egy orvost.

A leukémia legjellemzőbb tünete a vérszegénység, amely a vörösvérsejtek elégtelen termelődésének következtében alakul ki és gyengeséggel, fáradtsággal és étvágytalansággal jár, valamint megfigyelhető, hogy jelentősen megnő sebesülés esetén a vér alvadási ideje.

Gyermek leukémia esetén a legtöbb szülőnek a megszokottnál gyakoribb fertőzés okozta megbetegedések tűnnek fel, amelynek következtében háziorvoshoz fordulnak a legtöbb esetben. Felnőtt leukémia esetén azonban jóval kevesebb érintett fordul orvoshoz a kiújuló betegségekkel vagy csak hosszú idő után ismerik fel ennek szükségességét. Gyakori a fertőzések mellett jelentkező olyan influenza-szerű tünetek megjelenése is, mint például a láz, a hányinger és az éjjeli verejtékezés.

Mindezek mellett a felnőtt leukémia és a gyermek leukémia további jelei a bevérzéses, kék-zöld foltok megjelenése a bőrön, valamint előfordulhat fájdalom is csontvelőkben illetve a megduzzadt szervek környékén.

 

Gyermek leukémia és felnőtt leukémia – Fontos tényező az idő!

Amint felismeri magán valaki a fentebb említett jeleket, érdemes mihamarabb részt venni egy kivizsgáláson. Gyermek leukémia esetén a legtöbb megbetegedés az akut leukémia valamely típusára vezethető vissza, így a hamar és hirtelen jelentkező tüneteket a legtöbb szülő hamar érzékeli. A felnőtt leukémia felismerése azonban lassabban szokott történni, különösen, ha krónikus típusról van szó, ugyanis ez a legtöbb esetben csupán egy rutinvizsgálat során vett vérmintából derül ki.

Amint az orvosok megállapították a gyermek leukémia vagy a felnőtt leukémia típusát és stádiumát, előállítanak a betegnek személyre szabottan egy kezelési tervet, amely után érdemes minél hamarabb megkezdeni a előírt kezelést. Az esetek többségében óriási szerepet játszik az idő a gyógyulásban, épp ezért fontos, hogy a jelek észlelése esetén az érintett minél előbb jelezze orvosának a felmerülő tüneteket.

 

Leukémia kialakulásának okai

Mind a gyermek leukémia, mind a felnőtt leukémia kialakulásának okai máig ismeretlenek, viszont vannak olyan tényezők, amelyek következtében az átlagosnál nagyobb a leukémia kialakulásának valószínűsége.

Megfigyelhető, hogy az ionizáló sugárzás, egyes kémiai anyagok, vegyszerek megnövelhetik a leukémiás megbetegedés esélyét, csak úgy, mint az, ha valaki nagyfeszültségű vezetékek közvetlen közelében lakik. Sokan úgy tartják, a felnőtt leukémia kialakulásának kockázata jóval nagyobb azon illető esetében, aki lelki problémákkal küzd. Szerepet játszik még a genetika is, ugyanis ha valamely testvérnél, főleg ikernél előfordult már gyermek leukémia, nagyobb eséllyel fog a testvérénél is előfordulni.

 

A gyermek leukémia és a felnőtt leukémia kialakulásának pontos oka tehát máig is ismeretlen, így szinte bárkinél előfordulhat, ezért fontos, hogy ha észleled magadon vagy gyermekeden a leukémia tüneteit, mihamarabb fordulj orvoshoz. Ha pedig segíteni szeretnél a leukémiás megbetegedéssel küzdőknek és családjuknak, feltétlenül ajánljuk az adó 1% felajánlást, amellyel bármiféle plusz költség nélkül segíthetsz az életük egy nehéz szakaszában.

Check Also

Honlap tartalom, mire érdemes figyelni?

Ezeket mindenképp tartsd be a weboldalad tartalmi feltöltésénél