Home / Szolgáltatás / Egyszerűsített kazáncsere

Egyszerűsített kazáncsere

Egyszerűsített kazáncsere alatt értjük azt a bizonyos kazáncserét, amikor a procedúra nem igényel tervet, vagyis nem tervköteles.

Nagyon sokan visszaélhetnek a helyzettel, és feketén, vagyis teljesen törvényszerűen oldanák meg ezt a kazáncserét. Ez nem így működik. Az egyszerűsített gázkészülék cserét csak a gázszolgáltató által hivatalosan feljogosított szerelő végezheti, vagyis senki más. Nem foghatunk neki mi, vagy egy olyan ember a munkához, aki egyáltalán nem ért hozzá.

Sok esetben, van amikor a kazáncsere egyszerűsített eljárás keretében végezhető. Ez jogszabályilag rögzítve van, hogy mikor élhetünk ezzel a lehetőséggel, de általánosságban elmondható, ha a gázvezeték nem kerül átépítésre és az új kazán paraméterei megegyeznek a régivel. Paraméter alatt értjük jelen esetben, a kazán mértét, a kazán típusát, és a kazán kapacitását, vagyis teljesítményi szintjét is.

Mint minden ilyen estben, itt is javasolt egy szakember felkeresése, és egy konzultáció keretén belül minden fontos információ megbeszélése is. A munkálat előtt meg kell bizonyosodnunk arról, hogy valóban elegendő e csupán az egyszerűsített eljárás. Sok esetben azt gondolnánk, hogy nem szükséges a csere, pedig valójában nagyon is az. Hogy elkerüljünk minden adódó problémát mindenképp beszéljünk meg egy hozzáértő szakemberrel.

Egy egyszerűsített kazáncsere kétség kívül a legolcsóbb megoldás minden nagycsalád számára. Ez a kazáncsere nemhogy csak egyszerű, hanem kétség kívül nagyon pénztárcabarát.

Nagyon fontos kritérium egy egyszerűsített kazáncsere előtt tudnunk azt, hogy az új készülékünk legfeljebb 36KW kapacitással rendelkezhet. Egy új kazán hő terhelése nem lehet nagyobb a már meglévő kazán terhelésével. Maga a készülékcsere nem jár a fogyasztói gázvezeték cseréjével, átalakításával. Az új készülék besorolása meg kell egyezzen  a meglévő készülék besorolásával, és elhelyezésekor a létesítéskor érvényes műszaki biztonsági feltételeknek változatlanul meg kell felelnie.

Az egyszerűsített gázkészülék cserét kizárólag az illetékes földgáz elosztó vagy telephelyi szolgáltató, a minőségirányítási rendszerében előírtak alapján feljogosított gázszerelő végezheti. Egy ilyen gázszerelő minden kritériummal jogosult kell legyen. Mielőtt belekezdenénk a munkába, érdeklődjünk, kérjünk tanácsot esetleg olyan emberektől, akik már estek át ilyen cserén korábban. Érdeklődjünk az árakról, és minden anyagi kiadásról, hiszen nem mindegy mennyit fizetünk a munkálatok végén. Ha okosan, és jól átgondolva fogunk neki a cserének, akár nagyon olcsón, és minden probléma nélkül esünk túl majd rajta.

Adott esetekben kéményseprőre is szükségünk lesz, ezt majd a szakember konkrétan megmondja, hiszen előbb fel kell mérni a helyzetet, és utána kitérni ezekre az elemekre is. Az egyszerűsített gázkészülék cserét a Műszaki Biztonsági Szabályzatban előírtak szerint kell elvégezni és a Műszaki Biztonsági Szabályzat szerinti szerelési nyilatkozat és bejelentő bizonylat megküldésével kell a földgáz elosztónak, a vezetékes PB-gáz szolgáltatónak, a telephelyi szolgáltatónak bejelenteni.

Véleményem szerint, ha minden lehetőséget figyelembe veszünk, az egyszerűsített kazáncsere lenne a megoldás minden problémát illetően. Erre akkor van lehetőségünk, a fenti feltételeknek megfelelő kazánt választunk és a fogyasztói vezetékek nem változnak. Ennek költségességétől és a kémény átalakítás megvalósításától függően akár néhány százezer forintból meg is lehet valósítani az egész projektet. Mindezek feltétele, hogy a meglévő csőhálózat állapota megfelelő legyen, ellenkező esetben, marad a tervköteles készülékcsere eljárás. Sajnos nagyon sokan így oldanák meg a kazán cseréjét, de nincsenek azzal tisztában, hogy melyek a feltételek hozzá. Fontos azt is fejben tartanunk, hogy ha évente megvizsgáljuk, és rendszeresen karban tartjuk a kazánunkat nem kényszerülünk cserére, vagyis nem lesznek anyagi kiadásaink. Nagyon sokan, már a karbantartást elhanyagolják, így persze hogy a kazán meghibásodik, és a hibát csupán csere által lehet megoldani majd. Mindent végezzünk el időben, okosan, jól átfontoltan, és akkor nem kerülünk ilyen helyzetekbe. Ha anyagi gondokkal küzdünk, akkor sem tántorítson minket vissza az, hogy kazáncserét végezzünk el a lakásban. Próbáljuk egy olyan időszakban véghezvinni, amikor kevesebb a kiadás, és spórolni tudunk annyit, amennyi éppen szükséges.

 

Check Also

Honlap tartalom, mire érdemes figyelni?

Ezeket mindenképp tartsd be a weboldalad tartalmi feltöltésénél