Warning: Table './web11_db3/watchdog' is marked as crashed and should be repaired query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:220:\"Table './web11_db3/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired\nquery: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '1:8f8ad929198e3f048184a5300f0835c5'\";s:5:\"%file\";s:38:\"/var/www/web266/web/includes/cache.inc\";s:5:\"%line\";i:26;}', 3, '', 'http://lmv.hu/voros_es_fekete', '', '54.80.87.250', 1524338830) in /var/www/web266/web/includes/database.mysql.inc on line 128

Warning: Table './web11_db3/watchdog' is marked as crashed and should be repaired query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:4611:\"Table './web11_db3/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired\nquery: UPDATE cache_filter SET data = '<p>A MIRA lista tagjaitól kapott tanácsok alapján elkezdtem fekete alapon vörös feliratú térképeket készíteni kedvenc változócsillagaimhoz.</p>\\n<p>Több hónapos kihagyás után újra elkezdtem a rendszeres változócsillag-észlelést. Mivel a térképfüzetem pár még hónapokkal ezelőtt bent hagytam az irodában, az észleléshez szükséges térképeket elkezdtem letölteni az AAVSO honlapjáról, ahol egy automata térk in /var/www/web266/web/includes/database.mysql.inc on line 128
Vörös és fekete | lmv

Vörös és fekete

fidusz Csillagfény-expressz Hét, 2008-03-31 07:21

A MIRA lista tagjaitól kapott tanácsok alapján elkezdtem fekete alapon vörös feliratú térképeket készíteni kedvenc változócsillagaimhoz.

Több hónapos kihagyás után újra elkezdtem a rendszeres változócsillag-észlelést. Mivel a térképfüzetem pár még hónapokkal ezelőtt bent hagytam az irodában, az észleléshez szükséges térképeket elkezdtem letölteni az AAVSO honlapjáról, ahol egy automata térképrajzoló program segítségével bármelyik változócsillaghoz rajzoltathatunk térképet.

A MIRA listán elkezdtünk pár hete beszélgetni az új térképekről, és valaki felvetette, hogy az egyik szeged környéki változós egy tenyérgépre másolta fel a digitalizált térképeit, amely fekete alapon vörös csillagokat és feliratokat ábrázol. Épp hasonló megoldást szerettem volna én is, csak a noteszgépemet használnám, mert az mindig kéznél van. (A vörös felirat azért jó, mert a vörös szín kevésbé vakít, és az észleléskor sötéthez hozzászokott szem pupillamérete ne csökkenjen túlságosan a jegyzeteléskor és a térkép tanulmányozásakor.)

A listán váltott levelezés közben nagyon gyorsan kialakult egy gyors megoldás, amellyel a fehér alapon fekete feliratú térképeket át tudjuk alakítani fekete alapon vörös feliratúvá. Ehhez előszöris telepíteni kell az imagemagick nevű alkalmazás csomagot, amely tartalmazza a convert programot is. Ubuntu alatt ez nagyon egyszerű:

sudo apt-get install imagemagick

Mivel ezt a műveletet elég gyakran megismétlem, hiszen sok változócsillaghoz kell térképet legyártanom, célszerű - modjuk voros.sh néven -egy rövid shell szkriptet készíteni:

#!/bin/bash
for i in *.png; do
convert -negate $i -colors 2 -fuzz 99% -fill red -opaque white $i
done

Ezek után, már csak futtatási jogot kell adni a szkriptnek, és ha egy adott könyvtárba elhelyezett térképeimet át akarom alakítani fekete alapon vörös feliratúvá, akkor csak ennyit kell begépelnem:

sh voros.sh

Ha elkészültek a vörös-fekete térképek, akkor átmásolom a megfelelő könyvtárba, és a gthumb képmegjelenítő programmal már meg is tudom nézni az elkészül térképeket, és az észleléshez már csak lapozni kell, amikor új változócsillagra térek át.

Az imagemagick csomag több platformon futó szabad szoftver, vagyis nemcsak linuxszra létezik - a hátrányos helyzetű windows felhasználóknak is lehetőségük van telepíteni, és talán OSX-en (Macintosh) is futtatható.

Mellékelem a V336 Vulpeculae nevű félszabályos változó frissen készült térképét. Ez annyiban különbozik a hagyományos AAVSO térképektől, hogy nem volt hozzá gyári összehasonlító sorozat, így az összehasonlító csillagok fényességét a cseh Meduza csoport által még 1998-ban készített térképről vettem.

A V336 Vul közvetlen környezete és néhány összehasonlító csillag. A képre kattintva megtekinthető a csillagról készült eredeti térkép.

A csillag egyébként úgy tűnik, újra kezdi összeszedni magát, és mostanában mintha növekedne a fényváltozás mértéke. Ma hajnalban egész halvány volt, 9 magnitudó környékén. Mellékelek egy fénygörbét is, amely még a '80-as években japán észlelők által végzett megfigyelés felhasználával készült:

Jó észlelést!

a V336 Vul közvetlen környezete - vörös alapon fekete térkép (részlet)
CsatolmányMéret
Vul_V336_B_med.png34.46 KB
Vul_W__c.png57.95 KB