Ubuntu csoport

fidusz Ked, 2007-04-17 06:26

Üdvözlünk az Ubuntu csoportban! E csoport oldalain az Ubuntuval kapcsolatos híreket, gondolatokat próbáljuk eljuttatni az LMV.hu olvasóihoz, résztvevőihez, hogy megismerkedhessenek az Ubuntu világában történ legújabb változásokkal, közelebb kerüljenek a szabad szoftverekhez, aktívan bekapcsolódhassanak a hazai ubuntu közösségbe. Szeretnénk, ha a "Lehet Más a Világ!" üzenet a számítógéphasználat során is érvényesülne: használjatok Ti is szabad szoftvereket, váltsatok Ubuntura!

[img_assist|nid=1279|title=|desc=|link=none|align=left|width=200|height=129]

Mi az Ubuntu?

Az „Ubuntu” egy ősi afrikai kifejezés, annyit jelent, mint „emberség másokkal szemben”. Az Ubuntu Linux az Ubuntu szellemét kívánja hozzáadni a szoftverek világához.

Ez egy Debian alapú szabad, nyílt forrású operációs rendszer, fejlesztői elsősorban a felhasználók igényeit és a használhatóságot tartják szem előtt. Az Ubuntu Linux félévente új kiadással jelentkezik, az egyes kiadásokat pedig 18 hónapig ellátja biztonsági frissítésekkel. Az Ubuntuban - ellentétben más operációs rendszerekkel - többféle grafikus felület közül is választhatsz (Lehet Más a Grafikus Felület :). A telepítő csupán egy CD-ből áll, amelyet szabadon letölthetsz a hivatalos letöltési oldalakról vagy a tüköroldalakról. Ha nincs megfelelő internetkapcsolatod, akkor a hazai ubuntu közöségn keresztül is hozzájuthasz a telepítő CD-hez.

A Magyar Ubuntu Közösség többféle módon is elérhető:

Honlap: http://ubuntu.hu/

Fórum: http://ubuntu.hu/forum/

IRC: #ubuntu-hu @ FreeNode (irc.freenode.net)
irc://irc.freenode.net/#ubuntu-hu

Általános levelező lista: ubuntu-hu [kukac] lists.ubuntu.com

Fordítói levelező lista: ubuntu-l10n-hu [kukac] lists.ubuntu.com

És természetesen itt, az LMV! honlapon keresztül is csatlakozhatsz hozzánk.

Bezártunk

bil Portálcsoport Szo, 2017-09-02 13:14

Emberek! Technikai és anyagi okok miatt sajnos be kell zárjuk az lmv.hu-t. Nem tudjuk tovább üzemeltetni az oldalt, és nem is szeretnénk már. A korábbi tartalom még elérhető, de újat már nem lehet felrakni.

Ingyenes CD-k, operációs rendszerek, (L)Ubuntu

Névtelen Ubuntu csoport Hét, 2013-06-10 21:33
See video

Nemrég (kb. fél éve) vettem meg az első laptopomat, illetve kaptam egy jó adag üres CD-t vagy DVD-t. Azóta sokat tanultam arról, hogy mit lenne érdemes rátenni ezekre a CD-kre vagy DVD-kre. Elsősorban azok a dolgok kezdtek el érdekelni, amiket ingyenesen rendelkezésemre bocsátanak, és CD- vagy DVD-kép formájában lehet őket letölteni.

Videó szerkesztés, vágás és konvertálás Ubuntu alatt

fidusz Ubuntu csoport Pén, 2013-05-24 14:16

Ez most csak gyors jegyzet, részletek később.

Videó konvertálás: winff.

Videó szerkesztés, vágás: openshot.

A készre vágott videó exportálásának beállításai:

o videó
- avi
- mpeg4 kódolás
- HD minőség

o audió beállítások:
- libmp3lame
- 48000
- 2 csatorna.

(folyt. köv.)

Köszönet Kaminak a "telefonos segítségért"!

GUVCVIEW and Religion/Philosophy ... guvcview és vallás/filozófia

Névtelen Ubuntu csoport Hét, 2013-05-13 10:54
See video

GUVCVIEW and Religion/Philosophy ... guvcview és vallás/filozófia

On the YouTube link, there's a geek girl showing how to use guvcview, which is actually a video recording software for Linux ... A YouTube-os linken ott egy technológiát szerető lány, aki megmutatja, hogy hogy kell használni a guvcview-t, ami egy videófelvevő program Linuxra.

Skype telepítése Ubuntu 12.04 LTS környezetben

fidusz Ubuntu csoport Ked, 2013-04-30 23:46

Mivel a skype nem része az Ubuntu 12.04 LTS alapkiadásnak, ezért ahhoz, hogy telepíteni tudjuk, fel kell venni az Canonical Partner Repositoryt.

Szabad utat a szabad szoftvereknek

fidusz Ubuntu csoport Pén, 2012-02-17 10:43

Az FSF.hu Alapítvány elindította a közoktatási intézmények szabad szoftverekre történő átállását segítő weboldalát. A Szabad út elnevezésű, új közösségi oldal a szabadut.fsf.hu címen érhető el. A projekt célja, hogy biztosítsa az általános iskolákban és középiskolákban dolgozó tanárok és rendszergazdák számára mindazon információkat, amelyek a sikeres migrációhoz és a szabad szoftverek használatához, oktatásához és az informatika érettségire felkészüléshez szükségesek.

Tiszta, száraz érzés: Ubuntu a Toshiba noteszgépen is

fidusz Ubuntu csoport Sze, 2011-06-01 06:02

Telepítettem Klári Toshiba noteszgépére is az Ubuntut. Végre nem kell win alatt szenvedni, és a változócsillag-felvételeimről is kényelmesen tudok majd biztonsági mentést készíteni.

Aladin, az égi csodalámpás

fidusz Csillagfény-expressz Ked, 2011-04-12 15:12

Aladin, a csillagatlasz. Mindig szolgál valami meglepetéssel. Minél jobban megismerem, annál jobban megkedvelem.

Következő feladat: a szótár adatbázis átalakítása Stardict-kompatibilissé

fidusz Babels Szo, 2011-03-26 16:34

Lassan beindul a közösségi zöld/globkrit szótár összeállítása. Addrienne összefésüli az eddigi szószedeteket, remélhetőleg a Wikiszótárba is felkerül jópár új kifejezés. A következő lépés, hogy egy offline is használható szótárprogrammal, a Stradicttel is beolvasható formátumba alakítsuk. Jó lenne, ha újra lenne rendszeresen elérhető pillanatkép a Wikiszótár adatbázisáról.

A zónaolvadástól az élelmiszer-ellátás biztonságáig, avagy közösségi szótár, csapjunk bele!

fidusz Babels Sze, 2011-03-23 17:39

Lassan megindulnak a lépések egy közösségi környezetvédelmi ill. globalizáció témájú szótár (vagy szószedet) összeállítására. Több helyről kaptam már pozitív visszajelzést, és az MTVSZ egyik önkéntese talán segíteni is fog ebben. Addig is újabb szavakat vettem fel a Wikiszótárba: meltdown (zónaolvadás), food-security (az élelmiszer-ellátás biztonsága), alakor stb.

Stardict angol-magyar szótár adatbázisok újratöltve

fidusz Babels Pén, 2011-02-18 06:42

Telepítettem Ubuntu 10.04-re az offline is használható stardict szótárat és a hozzá elérhető Freedict szótár adatbázisokat. Úgy látom, megint költözött az elérhető adatbázisok listája. Időközben viszont a JDict szótár adatbázisai is elérhetővé váltak.

Beszélő Linux

fidusz Ubuntu csoport Pén, 2010-12-03 11:06

A fogyatékosok világnapján érdemes szóba hozni a szabadon letölthető, ingyenesen elérhető Beszélő Linuxot (BeLin). Főleg, hogy egy mai rádió riportban elhangzott, hogy sok pénzbe kerülnek a felolvasó szoftverek.

Skype telepítés hivatalos Ubuntu tárolóból

fidusz Ubuntu csoport Pén, 2010-09-24 16:46

Végre rászántam magam, és telepítettem a Lenovo S12-re a skype-ot. Kiderült, hogy hivatalos Ubuntu partner tárolóból tök egyszerű a telepítése.

A megoldásra itt találtam rá:

Ubuntu pulcsik - még van néhány darab

fidusz Ubuntu csoport Csü, 2010-08-12 15:01

A Magyar Ubuntu Közösség és a Zöld Pók tavalyelőtti Ubuntu póló/pulcsi kezdeményezéséből még van nálam pár darab (ha jól emlékszem, 1 L-es és 1 XL-es) army színű Ubuntu pulcsi.

Ubuntu pulcsi army színben

Ha érdekel valakit, a polo [kukac] ubuntu [pont] hu címre írjon!

A Linux ereje

fidusz Ubuntu csoport Sze, 2010-05-05 06:51
Kristin Asbjørnsen koncertje a 2008-as Mediawave Fesztiválon

Az S12-es Lenovo "belakása". Videónézés Linuxon, csiripelés és facebook egy helyről. Az Ubuntu mint svájci bicska.

Az Ubuntu esete egy Lenovo S12-es netbookkal

fidusz Ubuntu csoport Hét, 2010-04-26 20:56

Miképpen lehet olyan 12"-es netbookot venni, amelyen rendesen működik az Ubuntu? Szerzőnk hétvégi kalandjait osztja meg az LMV olvasóival.

Vissza a windows árát - vagy win nélküli gépeket a boltokba!

fidusz Ubuntu csoport Pén, 2010-03-05 04:08
See video

Az FSF.hu beadványt készített Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz (NFH) annak érdekében, hogy a szabad szoftvereket előnyben részesítő fogyasztók vásárolhassanak operációs rendszer nélküli számítógépeket, vagy ha nincs szükségük Windowsra, akkor visszakaphassák az árát.

Copyright 300 kiállítás szerveződik

fidusz Ubuntu csoport Pén, 2010-02-19 06:14

Az első modern szerzői jog törvény hatályba lépésének a 300. évfordulója alkalmából készül egy kiállítás az Open Society Archives-nál (OSA), Jerzy Celichowski szervezésében.

Fényes leonida hullócsillagok a bajai webkamera képein

fidusz Csillagfény-expressz Sze, 2009-11-18 00:00

Szegény ember vízzel főz. Mivel ma éjszaka Budapesten szinte végig borult/ködös ég volt, jobb híján a Bajai Csillagvizsgáló webkameráján keresztül követtük a Leonida meteorraj idei jelentkezését.

English below

Szabad szoftverek és a globalizáció

fidusz Ubuntu csoport Csü, 2009-09-24 18:18

Egyre népszerűbbek a szabad szoftverek. Néhány héten belül már a második srác akar dolgozatot írni a szabad szoftverekről. Most éppen arról, hogy miként kötődnek globalizációhoz.

Tartalom átvétel