Tükörrel a napelemadó eltörléséért

fidusz Gaia Sajtószemle Vas, 2015-01-11 17:45

Pár napja derült ki, hogy a kormány január 1-től környezetvédelmi termékdíjat vetett ki a napelemekre. Az újabb abszurd ötlet sokaknál kiverte a biztosítékot, és már szerveződik is a tiltakozás.

Januártól termékdíjkötelessé váltak a környezetkímélő áramtermelésre szolgáló napelemek. Az új, nemzetközi viszonylatban is példátlan adónem kivetésének a pénzbehajtáson túl nincs racionális magyarázata, a használt napelem ugyanis nem veszélyes hulladék.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke szerint a napelemadó akár 25-50%-kal növelheti a kivitelezés költségét, egy átlagos családi ház esetén ez akár 100 ezer Ft-os költség növekedést is jelenthet - hangzott el az RTL-Klub híradójában.

A riport itt megtekinthető.

Bővebb info: Újabb hungarikum: zöldadó a napelemekre (Greenfo.)

A napelemadó nagyon sok embert felháborított, és már szerveződik is az ellenállás. A tiltakozáshoz a Tükörrel a napelem adó ellen facebook oldalon lehet csatlakozni. A szervezők leírása szerint [e]zen az oldalon gyülekezzünk, amíg eljön a megfelelő hosszan tartó napsütés, hogy kezünkben egy-egy, a Parlamentre irányított tükörrel, napfényt tükrözve demonstráljuk minden akaratunk, a szabad és független energiát szimbolizáló napelemekre kivetett extra adó eltörlését!
Amennyiben a napelemadót nem törlik el, úgy a döntéshozatal helyszínét, akár a budai oldalról is több ezer tükör nap általi kereszttüzébe fogjuk állítani!

A tiltakozás támogatóinak létszáma rohamosan nő, a mai nap folyamán már több mind ötszázan csatlakoztak. Mondj nemet Te is a napelemadóra!

Twitteren a #napelemadó kulcsszóval találhatod meg a témával kapcsolatos híreket, csiripeket.