Szalonnacukor

jeeka Tudatos Túlfogyasztó Szo, 2009-12-26 14:34

Felsorakoztam gasztroblogger példaképeim mögé, és idén én is házilag készítettem a szalonnacukrot. Kipróbáltam többféle változatot, végül a kolozsváris jött be mindannyiunknak a legjobban. Igazán meghitté tette az ünnepet a kézzel készített, rusztikusan csomagolt szalonnacukor az ünnepi asztalon.

Jó minőségű, 60%-os kakaótartalmú étcsokoládét olvasztottam gőz fölött, ebbe forgattam a szalonnahasábokat. Fontos, hogy ne melegítsük túl a csokit, mert akkor összeugrik – aztán pedig muszáj kivárni a teljes kihűlést, mert csak így lesz roppanós a csokiburok.

Selyempapírba és díszpapírba csomagoltam őket. Szerintem sokkal szebbek mint a műanyagfóliába csavart ipari hulladék.

A vegák kedvéért készítettem marcipánosat és aszaltgyümölcsös-fehércsokisat is, Dolce Vita útmutatásai alapján, de ezek csak halvány másolatai lettek a hagyományos szalonnacukornak.