demonstráció

DAC

Májsz Szo, 2007-04-28 14:54

Nem fizetik ki a túlóráidat? Megaláznak a munkahelyeden? Még mindig feketén dolgoztatnak? Könyörögnöd kell a fizetésért, ami jár? Nem mehetsz szabadságra, de még betegszabadságra sem? Egy multi akarja átmosni az agyad? Vagy egyáltalán nem kapsz munkát? Ne törődj bele, hisz megvéd a

Dolgozói Akció Centrum [DAC]

<!--break-->

Kik Vagyunk? A bérből és fizetésből élők önvédelmi hálózata.

Mit gondolunk?

Országunkban, csak úgy mint a világban, egyre jobban kizsákmányolják a munkavállalókat. A munkára fordított testi és szellemi erő újrateremtéséhez szükséges pénzt csak részben, kismértékben, vagy egyáltalán nem kapjuk meg. Egészségvédelmi eszközöket, orvosi ellátást, szabadságot, egyéb juttatást egyáltalán nem biztosítanak. Politikusoktól, pártoktól, szakszervezetektől, egyéb, szavakban a dolgozókat képviselő szervezetektől segítséget nem várhatunk. A fiatalok egy része és a 40 év felettiek nehezen, vagy egyáltalán nem találnak munkát, így csak állandó nélkülözés közepette tudnak létezni.

Eközben mindig éreztetik veled, hogy nehéz helyzetedért csak magadat okolhatod. Pozitív gondolkodásról szajkóznak neked csak azért, hogy újból és újból megpróbáld igájukba hajtani a fejed.

Mindez nem véletlen: a munkaadóknak remekül működő szervezeteik vannak érdekeik érvényesítésére (pl. ipari szövetségek, kereskedelmi kamarák, lobbyszervek, stb.). Ezzel szemben nekünk is fel kell állítani egy, a dolgozók érdekeit védő ellenpontot. Ez a DAC. Önkéntesek szervezett hálózata, olyan embereké, akik szívesen segítenek másoknak munkahelyi érdekeik megvédésében, és a munkanélküliség enyhítésében, de számítanak rá, hogy fordított esetben ők is kapnak hasonló támogatást. Csak összefogással érhetünk el valamit: ha segíti egymást a bolti eladó, az irodai alkalmazott, az útépítő munkás, a kényszervállalkozó fuvaros, munkanélküli, stb. Képesek lehetünk megvédeni magunkat, ehhez csupán akarat, szervezés, és kölcsönös tanulás szükséges. A DAC csapatában megvan az akarat a cselekvésre, tudunk szervezni és honlapunk lehetőséget nyújt a tapasztalatok cseréjéhez, vitákhoz is. Ha tehát nem kívánod tétlenül nézni, hogy a munkaadók azt csinálnak veled, amit akarnak, akkor fordulj bizalommal a DAC-hoz!

Hiába sikerül azonban magasabb bért kiharcolnunk, ha közben a környezetszennyezés miatt képtelenek vagyunk inni egy pohár tiszta vizet, ha méreganyaggal van tele a levegő. Hiába sikerül magasabb fizetést elérnünk, ha ezt utána elviszi a bank, vagy a fizetőssé tett egészségügy, oktatás és közlekedés díjai. Keveset ér, ha kisebb cégeknél sikereket érünk el, miközben a nagypolitikát továbbra is a befektetők érdekei határozzák meg. És nem lehet úgy eredményesen harcolni, hogy a megkülönböztetés több formája akadályozza a munkavállalókat az összefogásban, nehéz anélkül komoly eredményeket elérni, hogy ne kapcsolódnánk össze más országok hasonló problémákkal küzdő munkavállalóival. Ezért a DAC foglalkozik a környezetvédelem, a társadalmi igazságosság, a rasszizmus, a nemi és életkori megkülönböztetés, a szegregáció, és a globalizáció különböző kérdéseivel is.

Nagyon fontos, hogy megvédjük alapvető lét-érdekeinket. Mégsem foglalkozhat mindenki csak a saját kis problémáival, hiszen éppen ez az önző gondolkodás vezetett el a mai állapotokhoz. Mi abban hiszünk, hogy ami a közösségnek jó, az az egyénnek is jó. Ezt kell megértenünk ahhoz, hogy a ma ismert társadalomból egy emberibb, humánusabb világot hozzunk létre.

Mit csinálunk?

A Dolgozói Akciócentrum célja kettős: tájékozódás és cselekvés. Ezen a honlapon gyűjtjük össze a munkavállalók –vagy éppen munkanélküliek- panaszait, történeteit. Meg fogsz lepődni, milyen hasonlóan bánnak a dolgozókkal a legkülönbözőbb állásokban is, és hogyan alázzák meg őket, amikor munkalehetőséget keresnek! Ha kicseréljük információinkat és tapasztalatainkat, felkészültebben védhetjük meg érdekeinket a munkaadókkal szemben. Tervezzük egy céges „BAR-lista” összeállítását is, amin közzé tesszük a leginkább jogsértő cégek listáját, amelyeket mindenképp el kell kerülnünk. Ha elégedetlen vagy a munkahelyeddel, úgy érzed, hogy a munkaadó törvénytelenül vagy mélységesen erkölcstelenül bánik veled, fordulj bátran hozzánk: írj egy emailt az info@dacolj.hu címre! (Az emailbe írd meg telefonszámodat is.). Ezután mi telefonon vagy emailben felkeresünk, hogy tisztázzuk, pontosan mi kerüljön fel panaszodból erre a honlapra. Biztonsági okokból egy panaszos neve sem fog szerepelni a honlapon, és soha nem teszünk közzé úgy írást, hogy előtte ne kértünk volna erre engedélyt az írótól!

Önmagában a tapasztaltcsere, az, hogy tanulunk egymás kis sikereiből és kudarcaiból, már nagyon sokat jelent. Ha mindezt megosztjuk kollégáinkkal, az már fél siker. Hamar eljön a cselekvés ideje is. A beérkezett panaszokat tanulmányozva eldöntjük, kiknek tudunk segíteni és hogyan. Jogi segítséget is igénybe veszünk, de a DAC tagjai nem békés aktakukacok: akár a nyilvánosság bevonásával, személyes közbenjárással, a civil és mozgalmi ellenállás különböző formáival védjük igazunkat! Segítségünkért természetesen nem kérünk pénzt, csak annyit, hogy legközelebb te is tarts velünk, ha valaki segítségünket kéri…

 

 

Elérhetőség:

 

Honlap: dacolj.hu

Email: info@dacolj.hu

Telefon: 20/533-9356

Mentsük meg Verespatakot!

Dan Vas, 2006-08-13 17:40

 

[img_assist|nid=356|title=www.rosiamontana.ro|desc=|link=url,http://www.rosiamontana.ro|align=undefined|width=640|height=82]

 

A "Mentsuk meg Verespatakot" kampánynak, illetve az ehhez fűződő Szénafesztiválnak sürgősen pénzügyi forrásra lenne szüksége. Most zajlik az engedélyezési eljárás, ami az ellene küzdő szervezeteknek rengeteg pénzét vitte el. Terjeszd a kampány bannerét, logóját, küldd szét a barátaidnak a segélykérő levelet, írd alá a tiltakozó levelet, utalj át adományt a neten.<!--break->

Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarja megnyitni egy cég Verespatak mellett. Ciánnal árasztanák el a földet, hegyeket darálnának le, falvakat tüntetnének el, és felolvasztanák az egészet ebben a ciános oldatban. Kell erről mondani valamit még, hogy az ellenzői mellé állj?

Most zajlik az engedélyezési eljárás, a helyi civil ellenállást az Alburnus Maior nevű civil szervezet vette a kezébe. Most szakértőkkel igyekeznek bebizonyítani, hogy ennek az őrületnek nem szabad engedélyt kapnia.

És tartanak ott egy nyári fesztivált, amelynek a neve FanFest.

Mindkét feladathoz, nagy szükségük van a segítségedre. Ezt írják körlevelelükben:

nagyon sokat koltottunk a "counter-study" ra a Rosia Montana aranybanyaval kapcsolaban es most nagyon rosszul allunk a penzzel a FanFest-re es a Rosia Montana Campajn-ba. feltettunk a site-ra egy "donation system"-et amin keresztul credit card-al lehet adni penzeket (mindegy mennyit). tovabb tudod kerlek adni a baratoknak az egesz vilagba hogy adjanak valamiket, mindegy menyit? koszi szepen a segitseget.

A körlevél angolul és franciául az oldal alján található mellékletből letölthető. Küldd tovább!

A FanFestre várják önkéntes jelentkezők segítségét szervezői munkára is, erről bővebben a fesztivál honlapján .

Adományozni lehet bankkártyával, ezen a címen .

Ezen kívül:

Mit foglal magába a Verespatak megmentéséért folyó harc? Ismerd meg a pusztítás, korrupció és kapzsiság elleni harc immár öt éves történetét. A közönybe burkolózó hatóságok mai napig figyelmen kívül hagyták a civil társadalom tiltakozását. A környezetvédelmi engedélyeztetés folyamata egyértelműen törvénytelen. A verespataki lakosok más jövőt képzelnek el maguknak. Ismerd meg te is elképzeléseiket a következő honlapokon: fanfest.ro, drumulaurului.ro, buciumanii.ro.

HOZD A TUDOMÁSUKRA, hogy Te nem akarod ennek a katasztrofális bányaprojektnek a megvalósulását! Néhány percedbe kerül csupán:

- Írd alá és küld el tiltakozásodat a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnak.

- Küld tovább barátaidnak, ismerőseidnek, családtagjaidnak a tiltakozó levél szövegét. Győzd meg őket, hogy együtt megváltoztathatjuk Verespatak sorsát!

- Vegyél részt a nyilvános közmeghallgatásokon.

- Töltsd le a Mentsétek meg Verespatakot kampány logóját, bannerét és terjeszd azt környezetedben. Ezeket az oldal alján találod.

Hely: 
Verespatak
Időtartam: 
végső győzelemig

Kampány a kommunális hulladékégetés ellen

isti Ked, 2006-05-30 10:14

[img_assist|nid=91|title=|desc=|link=node|align=left|width=142|height=143]A Hulladék Munkaszövetség által koordinált kampány felhívja a figyelmet a hulladékégető művek káros hatásaira és küzd a telepítésük ellen.

Hely: 
Budapest, Saru utca
Időtartam: 
folyamatos (a végső győzelemig)

Élő Udvar

isti Csü, 2006-05-25 13:30

[img_assist|nid=86|title=Gerillakertészek akcióban|desc=|link=node|align=right|width=190|height=143] A Zöld Fiatalok Egyesület gyakran kezdeményez olyan projekteket, melyek a környezeti, illetve társadalmi problémákat nem elkülönülten kezelik, hanem arra komplex megoldásokat kínálnak. Fő célkitűzéseink közé tartozik a városi közösség, a városi tér jobbítása.<!--break-->

A projekt keretében egy VIII. kerületi belsőudvar hangulatjavítását, közösségének felpezsdítését valósítjuk meg.

 

Közösségépítő eseményeket szervezünk: a lakókat bevonva megtervezzük az udvar barátságosabbá tételét, velük együtt növényeket ültetünk, és segítünk egy hangulatos kertavató összejövetel megtartásában. Azon túl, hogy kipróbáljuk a folyamatot a konkrét házban, szeretnénk modellértékű folyamatot generálni, és általában is népszerűsíteni az „élő udvar” koncepciót, hagyományt teremteni neki a VIII. kerületben!

A házgyógyító akciókról általunk készített fotókon, filmanyagon keresztül szeretnénk megmutatni, hogyan lehet életet lehelni a nemritkán sivár belsőudvarokba. Alapfeltevésünk az, hogy minden házban lehetséges pozitív változásokat generálni, kis energia befektetéssel sokat tenni egy adott ház szépségéért, a közösségért. Szeretnénk elérni, hogy az általunk elindított kezdeményezés tovább gyűrűzzön, a környéken élő emberek kedvet kapjanak, ötletet merítsenek, hogyan indulhatnak el saját útjukon az életre keltett udvar példájától inspirálva.

Mi, a projekt résztvevői, mind budapesti fiatalok vagyunk. A belső udvarok zöldítését, tehát kertek kialakítását növények ültetésével - legyen ez dísznövény, fa, ehető kerti növény, növényfuttató szerkezet, kerti pad, homokozó a gyerekeknek stb. - azért tartjuk fontosnak, mert környezeti, társadalmi és kulturális szempontból is szüksége van az embereknek kevesebb betonra, és több emberi, barátságosabb, esztétikusabb közösségi térre. A bérházak udvara szimbolikusan ábrázolja a közösségi folyamatok lehetőségeit, ahol is közös érdekek, emberi kapcsolatok fűzik az embereket és szomszédokat egymáshoz.

Alapvető környezeti elveinkkel is megegyezik a cselekvés alapú közösségi folyamatok gyakorlása. Szerintünk egy házgyógyító akció egyúttal városgyógyító akció kezdetét is jelentené. Azt szeretnénk, hogy változzanak a belsőudvarok kertté, közös szabadtéri nappalivá!

A projekt célja a következő pozitív változásokat elérni a városlakók, a lakóközösség tagjainak életében:
- fejleszteni, megerősíteni kisközösségeiket,
- egészségesebb lakókörülményeket teremteni a földszinti lakásokban
- megnövelni az életteret, ahol komfortosan, biztonságban érzik magukat, ahol feltöltődhetnek,
- megerősíteni a személyes kapcsolatokat a házban, elősegíteni, hogy jobban megismerjék egymást az emberek,
- megmutatni nekik, hogy a belsőudvarok átalakulhatnak, életre kelhetnek, és ehhez nem kell sok, csak egy kis összefogás, egy kis odafigyelés!

Tevékenységünk megoldást kínál a VIII. kerületi bérházak földszinti lakásaiban gyakran felmerülő problémára – a falak dohosságára. A jelenség megszüntetése egészségügyi szempontból kiemelt fontosságú. Egy kert friss levegővel tölti meg az udvarok nyirkos, áporodott légkörét, pozitív hatással van a mikroklímára. Ebben felbecsülhetetlen szerepe van az udvarba kerülő növényzetnek – a cserjék és fák vegetációs időszakban (tavasztól őszig) párologtatásuk révén naponta több száz liter vizet szívnak fel a talajból, szárítva a falakat is!

Hely: 
Budapest
Időtartam: 
2006 májusától folyamatos

Komposztálj!

isti Ked, 2006-05-23 23:04

[img_assist|nid=77|title=komposztálj, ha jót akarsz|desc=|link=node|align=left|width=169|height=143]

A háztartási szemét jelentős részét zöld hulladék alkotja, egy hétköznapi szemetes edény valóságos kincsesbánya ilyen szempontból. A kertből, konyhából kikerülő szerves anyagok - vagy a Svájcban elterjedt kifejezéssel élve: "zöld javak" - zöme hazánkban jelenleg még a kukákban végzi, pedig számos szempontból jobb lenne, ha a lenyírt fű, gyümölcshéj, növényszárak és társaik komposztálás révén visszajutnának az élő környezet körforgásába. Kevesebb szerves - tehát a növények számára hasznossá alakítható - anyagot nyelnének el az égetők és a lerakók, műtrágya helyett természetes tápanyag utánpótláshoz jutnának a növények, csökkenne a hulladék mennyisége s így - ideális esetben differenciált szemétdíjjal összekötve - alacsonyabb lehetne a szemét elszállításáért fizetendő díj, elkerülhető lenne az ősszel tömegesen jelentkező avarégetés jelensége...

Mindezek és még számos egyéb ok miatt is sok civil szervezet igen fontos feladatként tekint a kiskerti komposztálás szemléletének és gyakorlatának terjesztésére. Fenti gondolatokból kiindulva a Hulladék Munkaszövetség, az Öko-Fórum Alapítvány, a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) és a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület 2006 tavaszától közös erővel országos kampányt kezdeményez a téma és a lehetőségek népszerűsítésének érdekében. A közös munka célja rámutatni az országban jelenleg is működő, elindult programokra; fórumot biztosítani a kiskerti komposztálás elkötelezetteinek; információkat és segítséget nyújtani a téma iránt érdeklődőknek, illetve kapaszkodót adni azoknak, akik egyelőre csak morfondíroznak a gyakorlati komposztálás elindításának gondolatán - a lakosságnak, oktatási intézményeknek, önkormányzatoknak, helyi szervezeteknek egyaránt. Terveink közt szerepel egyebek között egy internetes oldal működtetése, utcai tájékoztató rendezvények, előadások, játékos foglalkozások és bemutatók tartása, tanácsadó szolgálat működtetése, keretkészítő manufaktúrák indítása, helyi szerveződések segítése.

Bízunk abban, hogy a színesnek és sokrétűnek tervezett program egyelőre gyér anyagi támogatottsága ellenére is sikerrel zajlik majd, sok emberhez eljut, s minél több új és lelkes barátot állít a komposztkeretek mellé.

Lugosi Beáta
HuMuSz

További információk a programról:
Lugosi Beáta - HuMuSz, tel: 06-1/386-2648, bea@humusz.hu

Hely: 
Budapest
Időtartam: 
2006 március-október

Kamionstop – A sínek tovább bírják

isti Ked, 2006-05-23 15:14

[img_assist|nid=80|title=Kamionról vasútra!|desc=|link=node|align=right|width=190|height=143]Rohamosan növekszik a kamionforgalom, aminek egyre súlyosabb kárait tapasztalhatjuk:
Egy 30–40 tonnás kamion annyi kárt okoz az úttestben, mint több százezer személyautó.
A kamionok által tönkretett utak miatt évente több száz milliárd forint kár keletkezik a járművekben (főleg a személyautókban).
A kamionok kipufogógáza a legmérgezőbb anyagok közé tartozik.
A kamionok zaja sokszorosan meghaladja azt az értéket, amelyet egy ember egészségkárosodás nélkül tartósan el tud viselni.
Az utóbbi időben az autópályák építéséhez anyagot szállító nehéz tehergépkocsik hosszabb útszakaszokat tesznek tönkre, mint amennyi kilométer autópálya épül.
Minden magyar kamionra évente átlagosan több mint 100 millió forint – főleg rejtett – támogatás jut mindannyiunk pénzéből.
Ugyanakkor egyre több gyakorlati tapasztalat és tudományos kutatás bizonyítja, hogy léteznek olyan megoldások, amelyek nemcsak környezetvédelmi, de gazdasági és közlekedési szempontból is előnyösek. Ezek rövid bemutatását A sínek tovább bírják című kiadványunkban lehet megtalálni.
A helyzet megoldása érdekében Ön is sokat tehet .

Hely: 
Budapest
Időtartam: 
2006-2008
Tartalom átvétel