erdőkertek

Gaia kertje - A fűszerspirál

sistvan Erdőkertek Szo, 2014-02-01 22:26
Fűszerspirál 14 növényre

Kicsit tovább mehetünk a kerti formák és minták használatában. A permakultúrás alapelvek az mondják nekünk, hogy kezdjünk a küszöbünknél, ezért telepítsük a fűszerkertet a hátsó ajtónktól induló út mellé. OK, akkor kezdjük az oregánóval, tegyünk közvetlen mellé néhány kakukkfüvet, utána metélő hagymákat, szeretjük a metélő hagymát, ezért vagy ötöt belőlük is ültettünk, végül még néhány petrezselymet és egy kevés mentát. Hozzáveszünk még egy tucatot a kedvenc fűszernövényeinkből, és három zsályával lezártuk. Hamarosan vagy huszonöt növény szegélyezi az út szélét egészen a hátsó kertig elnyúlva.

Gaia kertje -Természet trükkjei - A talajképzés

sistvan Erdőkertek Hét, 2013-07-08 23:14
akácos

A biodiverzitás eltérő szintjein kívül az egyik legnagyobb különbség a legtöbb kert és a természeti tájak közt, hogy ha a kertet felügyelet nélkül hagyjuk, akkor az szétesik, a természet viszont nem. Mindnyájan tértünk már úgy haza a szabadságunkról, hogy a kedvenc növényeinket valami megette, a gyomok elburjánoztak, és az egész kert valamilyen váratlan szörnyű átoktól kornyadozott.

Gaia Kertje - A kerti biodiverzitás

sistvan Erdőkertek Hét, 2013-04-15 21:27
Mézontófű

Az egyik biodiverzitás az, amit a kertész alakít ki virágok, bokrok és fák széles választékával, ami több szintű élőhelyet hoz létre. A másik annak az életnek a diverzitása, ami a közeli még érintetlen vad helyeken őgyeleg: a madarak, bogarak és növények, őshonosak és importáltak egyaránt, ezek arra készülődnek, hogy benépesítsék ezen a vendégszerető élőhelyet.

Gaia kertje - A kertész ökológiája

sistvan Erdőkertek Hét, 2012-12-17 17:32
Pézsmapocok

Valaki lopta a Bullock fivérek élelmét.

Erdőkertek - Példák az erdőkertre

sistvan Permakultúra Csü, 2011-05-12 16:45
Erdő széle

Erdőkertek előfordulhatnak mindenféle méretben, alakban és élőhelyen, lehet vidéken és városban, nyílt bozótos területen vagy egy sűrű erdő mélyen. Szeretnénk néhány változatot bemutatni, ami alapján ki tudtok alakítani valami belső képet, de inkább szuggesztivitásra törekedtünk, mint előíró vagy átfogó jellegre.

Erdőkertek - Rövid történeti kitekintés

sistvan Permakultúra Pén, 2011-05-06 15:39
Belize River  trópusi erdőkert szintek

Édenkert: Jól hangzik, de milyen a gyakorlatban ? Szívesen gondolunk az erdőkertre, mint az Édenkert újrateremtésére, de valójában lehetséges egy ilyen bőséget árasztó és kis karbantartási igényű kert kialakítása?

Erdőkertek - Az erdőSZERŰ kertészet vagy kertészet az erdőBEN

sistvan Permakultúra Csü, 2011-04-28 12:11
A körtefa és a nadálytő társulása

Sokféleképp lehet az erdőBEN kertészkedni. Ilyen lehet a természetes erdő megújítása, az ökológiai erdészet, a mező-erdészet és az alapvetően esztétikai célokat kielégítő természethű kertek. Mi most nem ezekről és nem más olyan kertészeti módszerekről beszélnénk, amit az erdőBEN végeznek. Az erdőkertészet nem szükségszerűen erdőBEN végzett kertészet, hanem erdőSZERŰ kertészet.

Erdőkertek - Mi az erdőkert ?

sistvan Permakultúra Csü, 2011-04-21 15:35
Marint Crawford kertje

Képzeld magad egy olyan erdőbe, ahol minden valami ehetőt terem körülötted. Érett és érőfélben levő gyümölcsfák és diófélék borulnak föléd, és ha jobban körülnézel, akkor az ágakon duzzadó gyümölcsöket vehetsz észre, körtét, almát, szilvát, diót és gesztenyét. A lombkorona réseit bokrok töltik ki. Málnát, áfonyát, ribizlit, mogyorót és már kevésbé ismert gyümölcsöket teremnek, és virágok nyílnak az egész évben. A temérdek vadvirág és gyümölcs, gyógyfüvek és évelő zöldségfélék teljesen beborítja a földet. A sok növényt ételekhez és gyógynövényként is tudod használni. Néhányan közülük hasznos rovarokat, madarakat és lepkéket vonzanak oda.

A jövő farmja

sistvan Permakultúra Szo, 2011-03-19 17:40
See video

(mod. 2014.02.03 A videó linket cseréltem.)

Tim és Rebecca úgy döntöttek, hogy abbahagyják a természetfilmek forgatását, és helyette átveszik Rebeccáék családi farmjának a kezelését. Előtte még elkészítették az utolsó filmjüket a közelgő energiaválság hatásáról a mezőgazdaságra, és néhány lehetséges válaszról.

Megvilágosodás - Fukuoka Masanobu

sistvan Permakultúra Hét, 2010-11-22 13:20

Egy este, ahogy kóboroltam, kimerülten roskadtam össze egy kikötőre néző hegyen, és végül elbóbiskoltam egy nagy fa törzsének dőlve. Ott hevertem, sem ébren, sem álomban, hajnalig. Még emlékszem, hogy május 15. reggele volt. Kábultan néztem a kivilágosodó kikötőt, úgy látva a napkeltét, mint még sosem. Ekkor a feltámadt szellő az szirtek alól, és hirtelen eltűnt a reggeli pára. Ugyanebben a pillanatban egy éji gém tűnt fel, egy éleset rikoltott, és elrepült a távolba. Halottam a szárnycsapásait. Minden kétségem és a zavarodottságom sötét köde egy pillanat alatt eltűnt.

Tartalom átvétel