ökofalu.alapitás

Készülő könyvem első fejezete - A változás légy te magad! - Személyes történetek egy öt kontinensen átívelő mozgalomról és a kor

Rékatje Sze, 2013-07-31 14:04

Itt olvashatjátok készülő könyvem fejezeteit. Szívesen fogadok visszajelzéseket!

A változás légy te magad!
Személyes történetek egy öt kontinensen átívelő mozgalomról és a korunkban zajló Nagy Fordulatról

Előszó
A svájci hegyek között zakatoló regionális vonaton ültem, gyönyörködtem a kristálytiszta vízű tavak, az impozáns csúcsok látványában, fintorogtam a már szinte szemtelen jólét láttán, s a fellegekben jártam! Hazafelé tartottam a Globális Ökofalu Hálózat éves konferenciájáról, melyet ezúttal a festői tájba simuló Schweibenalp közösségben rendeztek meg. Mérhetetlenül hálásnak és áldottnak éreztem magam, hogy részem lehetett az elmúlt napok csodálatos élményeiben. Mennyi nagyszerű kezdeményezést, mennyi kiemelkedő egyéniséget ismerhettem meg, mennyi ötletet, inspirációt kaptam, mennyi mély, őszinte beszélgetésben volt részem! A találkozón öt kontinens küldöttei, különböző ökofalvak és fenntarthatóság jegyében megvalósuló projektek képviselői voltak jelen. Hallhattunk a kenyai iskolai kertekről, egyedülálló szenegáli összefogásról, többszáz thaiföldi fiatalt megmozgató oktatási programokról, a vibráló és sokszínű latin-amerikai mozgalomról és találkozhattunk mind a csírázó, mind „régi motoros” európai közösségek tagjaival.

Ökofalu, ökoház

HyperBlogger Hét, 2012-01-02 11:04

Grundaktiv: Az ökofalvak, ahogy én látom, mindig valamilyen archaikusabb (közösségi) életformát igyekeznek újrateremteni. A faluközösséget, ahogyan az az urbánusabb közegből látszik. Vályogot vetnek és látványkovácskodnak, sajtot készítenek és kukoricát góréznak, miközben a kecske legelészik mellettük.

Élmények egy ökofaluból és egy aktivista táborból

Rékatje Mandala in Green and Pink Pén, 2011-10-14 16:45

Valami különös gondviselés kíséri utamat, akármerre járok. Az egyetemnek nevezett mókás (bár sokszor inkább siralmas) és némileg öncélú intézményből kikerülve rengeteg olyan élményben volt részem, amik meghatározónak bizonyulnak a tekintetben, hogy hogyan gondolkodok a világról, a benne elfoglalt helyemről és szerepemről. Lehetőséget kaptam, hogy mély vizsgálat alá vessem a kultúrát, amiben felnőttem, amelybe belenőttem, hogy felismerhessem a gondolkodásomat meghatározó mintákat, s mérlegeljem, melyek bizonyulnak számomra értékesnek, és melyeket szeretnék messze magam mögött hagyni.

Ökofalu alapitás föbb lépései:T.Kovács Áron-Kászonszék(Erdély)ökofalu szervező .

urbi ÉLJ BOLDOGAN! Sze, 2010-10-27 19:20

Részlet egy levélből:

Tisztelt András!

Tartalom átvétel