szója

A szója sötét oldala: miként került tévútra egy csodanövény?

Nóra Génpiszka Hét, 2012-05-14 15:34

Egy évtizeddel ezelőtt a szóját még csodaélelmiszerként ünnepeltük, de az utóbbi években számos napvilágra került tény hozza összefüggésbe az erdőirtásokkal, és vet fel kérdéseket egészségügyi hatásaival kapcsolatban is.

Génszennyezési botrány – az ellenőrzés szigorítására és az import felülvizsgálatára van szükség

fidusz Génpiszka Pén, 2011-07-08 13:53

Legalább 160 hektár kukoricát kellett megsemmisíteni Baranyában miután kiderült, hogy a növények génmódosítással szennyezett vetőmagból kerültek ki. A Greenpeace és az MTVSZ az ellenőrzés szigorítását, a vetőmag import felülvizsgálatát és az élelmiszer-önrendelkezés érvényesítését sürgeti. A génszennyezésért felelős vetőmagcégek szigorú felelősségre vonását és a károk megtérítését szorgalmazza a két zöld szervezet.

Harc a biodiverzitásért: a Monsanto és a földművesek összecsapnak

Nóra Génpiszka Ked, 2011-04-12 19:15

Két héttel ezelőtt a Monsanto bemutatta legújabb genetikailag módosított termékét, a dicamba gyomirtóval szemben ellenálló szójababfajtát. Az új termék a Monsanto állítása szerint segít a gyomok visszaszorításában, és ezzel „hozzájárul a termelők nyugalmához”.

Mindeközben a világ túlsó felén a La Via Campesina, a világ 70 országának 150 szervezetét tömörítő termelői mozgalom kissé mást gondolt arról, hogy mi járulna hozzá a termelők nyugalmához: a biodiverzitás megőrzése.

Illegal GM soy field destroyed in Serbia

fidusz Génpiszka Ked, 2010-09-07 11:25

An illegal genetically modified soy field have been destroyed in Vojvodina on Wednesday, September 1th. / Illegális, génmódosított szóját szántottak be a Vajdaságban

Génpiszkált szója vs. patkányok és hörcsögök

fidusz Génpiszka Ked, 2010-05-25 07:28

Orosz kutatók szerint a génmódosított szója szaporodási problémákat okoz a patkányoknál és hörcsögöknél. Ez utóbbiaknál további rendellenességet is tapasztaltak: szőr nőtt néhány génpiszkált szójával táplált hörcsög szájában.

A géntechnológiai ipar megmásítja a valóságot

fidusz Génpiszka Csü, 2010-05-06 07:55

A géntechnológiai ipar állításai, amelyek szerint az EU génmódosítással kapcsolatos jogszabályai kárt okoznak az állattenyésztő és takarmányforgalmazó ágazatnak, hamisnak bizonyultak. A Föld Barátai új tanulmánya szerint semmi szükség nincs az EU génmódosítással kapcsolatos jogszabályainak gyengítésére.

A takarmányárak és az EU génmódosítás-politikája

kmzk Génpiszka Vas, 2009-05-31 11:52

Tényleg az EU génmódosítással kapcsolatos politikája okozta a takarmányárak emelkedését az elmúlt időszakban, vagy csak biotechnológiai ipar akarta az élelmiszerválságot meglovagolva gyengíteni az európai szabályozást?

Tartalom átvétel