szabad szoftverek

Szabad szoftver támogatja az európai polgári kezdeményezéseket

fidusz Zöld Pók Hét, 2012-03-12 16:06

2012. áprilisától az EU polgárainak hivatalosan is lehetősége nyílik - a hazánkban is ismert népszavazáshoz ill. a népi kezdeményezéshez hasonlóan - az Unió hatáskörébe tartozó közérdekű ügyekben jogalkotási javaslat előterjesztésére kérheti az Európai Bizottságot. Az ehhez szükséges 1 millió aláíráshoz online felületet is használhatunk, amelyhez a Bizottság rendelkezésre bocsátott egy nyílt forráskódú szoftvert is.

Szabad utat a szabad szoftvereknek

fidusz Ubuntu csoport Pén, 2012-02-17 10:43

Az FSF.hu Alapítvány elindította a közoktatási intézmények szabad szoftverekre történő átállását segítő weboldalát. A Szabad út elnevezésű, új közösségi oldal a szabadut.fsf.hu címen érhető el. A projekt célja, hogy biztosítsa az általános iskolákban és középiskolákban dolgozó tanárok és rendszergazdák számára mindazon információkat, amelyek a sikeres migrációhoz és a szabad szoftverek használatához, oktatásához és az informatika érettségire felkészüléshez szükségesek.

Stallman a hollywoody filmiparról illetve a génpiszkálásról

fidusz Génpiszka Hét, 2010-08-02 17:11

A reddit.com olvasóinak kérdésére válaszolt Richard M. Stalmannek (RMS), a szabad szoftverek atyja, az Free Software Foundation alapítója. Stallman többek között leírja a hollywoodi filmiparral ill. a génpiszkált szervezetekkel kapcsolatos véleményét is.

Copyright 300 kiállítás szerveződik

fidusz Ubuntu csoport Pén, 2010-02-19 06:14

Az első modern szerzői jog törvény hatályba lépésének a 300. évfordulója alkalmából készül egy kiállítás az Open Society Archives-nál (OSA), Jerzy Celichowski szervezésében.

Szabad szoftverek és a globalizáció

fidusz Ubuntu csoport Csü, 2009-09-24 18:18

Egyre népszerűbbek a szabad szoftverek. Néhány héten belül már a második srác akar dolgozatot írni a szabad szoftverekről. Most éppen arról, hogy miként kötődnek globalizációhoz.

Szakdolgozat a szabad szoftveres közösségekről

fidusz Ubuntu csoport Sze, 2009-09-02 16:28

Egy ismerősömön keresztül megkeresett egy szociológus hallgató, aki a szabad szoftveres közösségekről szeretné írni a szakdolgozatát. Lehet, hogy a magyar ubuntu közösség lesz a fő témája?

Linuxos PC Klub Zsámbékon

fidusz Ubuntu csoport Ked, 2009-04-07 05:31

A zsámbéki buszállomás környékén bukkantam rá a hétvégén egy plakátra, amely szerint PC Klub indul(t) a településen. A plakátról Tux, a Linux kabalaállata vigyorgott rám. Lehet, hogy egy ubuntus ismerős indította a klubot?

A grep ereje

fidusz Ubuntu csoport Hét, 2009-04-06 16:56

Most nem egy varázserejű tisztítószerről szeretnék áradozni, hanem arról, hogy egy egyszerű linuxos parancs milyen hatékony segítséget tud nyújtani.

Két tanulmány: szabad szoftverek és a Campus-szerződés

fidusz Szabad szoftver lobbi Pén, 2009-03-13 14:07

Pár napja ajánlott egyik ismerősöm két tanulmányt. Az egyik a Campus szerződés alapvető közgazdasági vonatkozásairól és következményeiről szól, a másik pedig egy szakdolgozat: "A szoftverberuházások értékelése, különös tekintettel a szabad és nem szabad szoftverekre" címmel.

Petíció az európai szoftverszabadalmak ellen

fidusz Szabad szoftver lobbi Sze, 2009-01-28 07:20

A kommunikáció szabadságáért és a szabad szoftverek elterjedésért küzdő szervezetekhez csatlakozva arra kérünk, hogy csatlakozatok Ti is - akár magánszemélyként, de ha lehet szervezetként is, ill. ha van céged, akkor annak nevében is - a nemrég indult szoftverszabadalmak elleni felhváshoz!

2008-2009. évi petíció az európai szoftverszabadalmak ellen

Tartalom átvétel