Budapest

Mozgósítás jóléti intézmények lebontása ellen!

evatessza Ked, 2007-06-26 22:45

A következõ okokból demonstrációt szervezünk június 28-án, csütörtökön, 17 órára a Fõvárosi Közgyûlés Váci utcai épülete elé:

- A Fõvárosi Közgyûlés legutóbbi ülésén a hetes otthonok - Budapest Fõváros Önkormányzatának József Attila Átmeneti Gyermekotthona és Budapest Fõváros Önkormányzatának Átmeneti Gyermekotthona - megszüntetése mellett döntött. A hetes otthonok olyan, Magyarországon egyedülálló óvodák (voltak), ahol a gyerekek hétfõ reggeltõl péntek délutánig laknak. <!--break-->

- A Közgyûlés így egy olyan intézményi formát szüntetett meg, amely egyszerre nyújtott lehetõséget a védett közegben nevelkedésre és a családok együtt maradására. Az intézmények bezárása miatt több, most hetes óvodába járó gyermeket kell kiemelni a családjából és állami gondoskodásba venni, ami - egy ombudsmani állásfoglalás szerint is - sérti a gyermekek családhoz való és kiemelt védelemhez fûzõdõ alkotmányos és emberi jogát.

- Az óvodák bezárásáról szóló döntés körülbelül 220 millió forint megtakarítása reményében született. Az a megtakarítás, amit ez az összeg jelent, ahhoz képest, hogy az intézmények milyen fontos szerepet töltenek be a hátrányos helyzetû gyermekek védelmében, nevetségesen alacsony.

- Ezen kívül a Fõvárosi Közgyûlés jövõ heti (június 28-i) ülésén szereplõ egyik elõterjesztés szerint az önkormányzat fölmondja az összes hajléktalanellátó szervezettel kötött eddigi szerzõdését, ami számos szolgáltatás ellehetetlenülését és megszûnését eredményezheti.

- Az elõterjesztés négy fõvárosi Krízis Anya-Gyermek Lakás bezárását javasolja, miközben eddig is óriási hiány volt ezekbõl az intézményekbõl. Erre a döntésre nincs mentség. A Közgyûlés ezzel évi 6 millió (!) forint költségcsökkentést akar elérni.

- Az elõterjesztés szerint megszüntetnek továbbá egy 20 férõhelyes éjjeli menedékhelyet.

- Teszik ezt azok után, hogy már 2006-ban is 460 millió forinttal, majd 2007-ben további 1300 millió forinttal - az intézményes ágazatok között a legnagyobb arányban - csökkentették az egész szociális ágazat költségvetését, ezen belül egységesen 10 %-kal csökkent a hajléktalanellátó szervezetek támogatása.

"Ami pedig a jóléti rendszereket illeti, ezek az adott társadalmak túlnyomó többségének akaratából és erõfeszítésével, az akkor politikai osztályok jelentõs támogatásával jöttek létre. Az ellenük való támadás, a lebontásukra irányuló igyekezet mögött azonban csupán egy erõs és önös kisebbség áll, amely kisebbségnek sikerült az új politikai osztályt megnyernie (olykor megvennie)." - Ferge Zsuzsa, akadémikus

Június 28-án, csütörtökön, a következõ ülés napján, délután 17 órai kezdettel demonstrációt tartunk a az ülés helyszínén (Közigazgatási Hivatal, V. ker. Váci utca 62-64.), hogy a Közgyûlés megváltoztassa a hetes óvodákkal kapcsolatos döntését, illetve levegye a napirendrõl a hajléktalanellátó szervezetekkel kötött szerzõdés felmondását és a fenti intézmények megszüntetését.

Úgy gondoljuk, hogy a Fõvárosi Önkormányzatnak nem a leginkább rászorulókon - a szegénységben, nyomorban élõ gyermekeken és a hajléktalan embereken - kellene spórolnia.

Bõvebb információ, háttéranyagok itt: www.azutcaembere.net

Az Utca Embere önkéntes hálózat

Hely: 
Budapest,, Közigazgatási Hivatal, V. ker. Váci utca 62-64.
Időtartam: 
Június 28, 17.00-19.00

Lehet más a világ! Tavaszi filmfeszt!

tracey Global Projekt Ked, 2007-02-13 13:08

[img_assist|nid=131|title=|desc=|link=popup|align=right|width=175|height=140]Idén is tartunk egy két estés 'Lehet más a világ!' filmfesztet.
Áprilisban lesz, Budapest egyik legjobb helyszinén, (még titkos, mert nem végleges!) új, provokativ kisfilmeket fogunk bemutatni, világmegváltó vendégeink lesznek, és a ti segitségetekre, munkátokra is számitunk, hogy a legjobbat tudjuk kihozni a rendezvényből!

 

 

<!--break-->A film között lesz olyan kérdések lesznek mint: élemiszer önrendelkezés, civilés és mozgalmok, rabszolgamunka, új média, ...

Még a szervezés elejénél tartunk, a filmek kell leforditani és feliratozni!

Sürgösen keresunk önkéntes forditokat! (és egy kicsi késöbb sok más segitséget fogunk kérni! )

 

 

Hely: 
budapest
Időtartam: 
tavasz

Nyelvoktatást az egyetemre! (kampány)

r2d2 Hallgatói Hálózat Vas, 2006-10-15 16:38

Ez a levél a HaHa listára érkezett. Segítsünk!

"A mi főiskolánkon ugyanolyan követelmény a diplomához a nyelvvizsga mint máshol. Ez természetesnek mondható, hisz szinte mindehol követelmény... DE nálunk nincs nyelvoktatás, holott igény lenne rá, nem is kevés. A HÖK-ön keresztül próbáltunk már lépni ez ügyben, de a válasz csak annyi a vezetőség részéről "nincs terem".

Már jó néhány diák azt is felajánlotta, hogy fizetik a nyelvtanárt, be is hozzák a suliba, keresnek olyat is aki csak este ér rá vagy bármi, csak egy termet adjanak. De nem... pedig, terem lenne. Legalábis szerintem, hiszen bent vagyok a suliban akár késő estig is és látom a sok üres termet... Az énekkar persze megy, az kap termet. Szerény véleményem talán annyi, hogy a diplomához nem kell énekelni, pláne egy szoc.munkásnak, de nyelvet tudni azt igen...

Most vagy mondják azt hogy nem kell a diplománkhoz nyelvvizsga vagy igen is adják meg a feltételeket, hogy a diák eleget tudjon tenni a követelményeknek.

Egyenlőre úgy veszem észre hogy minden próbálkozás hiábavaló. Írhatunk levelet a dékánnak meg az atyaúristennek is, nyelvoktatásunk nem lesz. Holmi teremhiányra hivatkozva."
Valami ötlet?

KÖKI

isti Köki Hét, 2006-10-09 12:59

azt szeretnénk, hogy ne a lepusztult szocreál roncs, meg a pláza és az útszélesítés [img_assist|nid=1011|title=köki terv|desc=|link=popup|align=left|width=200|height=91]között kelljen választani

Hely: 
Kispest
Időtartam: 
Sokáig
Tartalom átvétel