civilizációkritika

Sok kicsi sokra megy?

Jand Pén, 2009-09-18 19:31

Sok kicsi sokra megy – halljuk oly gyakran, a legtöbb környezetvédő szervezet által a klímaváltozás és egyéb káros folyamatok megfékezésére irányuló tanácsok teljes mértékben erre a dogmaként kezelt elvre alapoznak. Ha még nem gondolkodtál el róla, valószínűleg furcsának is tűnhet, hogy miért is kötök bele egy ilyen “nyilvánvaló” dologba.

Miért nem vagyunk kapcsolatban a valósággal?

Jand Csü, 2009-09-03 20:33

Újraindítottam személyes honlapomat a http://jand.info/ címen. Egy tegnapi írásom:

Keith Farnish “Time’s Up!” (Lejárt az idő) című könyvében összeírt egy tízes listát arról, hogy mik a fő okai, ami miatt a domináns kultúra emberei a valóságtól elszakadva élnek. Ezeket a társadalom vezetői eszközként használják, hogy a jelenlegi struktúrát fenntarthassák.

Erőszak

Jand Sze, 2009-05-06 07:54

Derrick Jensen Végjáték című könyvéből:

----
Harmadik premissza: Az életmódunk – az ipari civilizáció – alapja és előfeltétele az állandó és széleskörű erőszak, ami nélkül nagyon gyorsan összeomlana.
----

A természeti népekről

Jand Vas, 2009-05-03 12:48

Derrick Jensen Végjáték című könyvéből:

----

A civilizáció nem fenntartható

Jand Pén, 2009-05-01 19:50

Elkezdek egy cikksorozatot, amiben Derrick Jensen Végjáték című könyvének premisszáihoz fűzök magyarázatot, sok helyről merítve.
---
Első premissza: A civilizáció nem fenntartható, és sose lehet az. Ez különösen igaz az ipari civilizációra.
---

Ahogy Ég a Világ

Jand Hét, 2008-07-14 13:29

Korábban is ajánlottam már itt ezt a képregényt, amit fordítok magyarra, de azóta tovább jutottam (illetve előreugrottam), még érdekesebb és fontosabb részekhez.

Egy kis kedvcsináló: Az USA kormánya űrből jött robotoknak engedélyt ad a bolygó felfalására aranytéglákért cserébe. Egy félszemű nyúl megmenti barátait egy nagyvállalat állatkísérlet-laboratóriumából.

Tartalom átvétel