szervezés

DAC

Májsz Szo, 2007-04-28 15:54

Nem fizetik ki a túlóráidat? Megaláznak a munkahelyeden? Még mindig feketén dolgoztatnak? Könyörögnöd kell a fizetésért, ami jár? Nem mehetsz szabadságra, de még betegszabadságra sem? Egy multi akarja átmosni az agyad? Vagy egyáltalán nem kapsz munkát? Ne törődj bele, hisz megvéd a

Dolgozói Akció Centrum [DAC]

<!--break-->

Kik Vagyunk? A bérből és fizetésből élők önvédelmi hálózata.

Mit gondolunk?

Országunkban, csak úgy mint a világban, egyre jobban kizsákmányolják a munkavállalókat. A munkára fordított testi és szellemi erő újrateremtéséhez szükséges pénzt csak részben, kismértékben, vagy egyáltalán nem kapjuk meg. Egészségvédelmi eszközöket, orvosi ellátást, szabadságot, egyéb juttatást egyáltalán nem biztosítanak. Politikusoktól, pártoktól, szakszervezetektől, egyéb, szavakban a dolgozókat képviselő szervezetektől segítséget nem várhatunk. A fiatalok egy része és a 40 év felettiek nehezen, vagy egyáltalán nem találnak munkát, így csak állandó nélkülözés közepette tudnak létezni.

Eközben mindig éreztetik veled, hogy nehéz helyzetedért csak magadat okolhatod. Pozitív gondolkodásról szajkóznak neked csak azért, hogy újból és újból megpróbáld igájukba hajtani a fejed.

Mindez nem véletlen: a munkaadóknak remekül működő szervezeteik vannak érdekeik érvényesítésére (pl. ipari szövetségek, kereskedelmi kamarák, lobbyszervek, stb.). Ezzel szemben nekünk is fel kell állítani egy, a dolgozók érdekeit védő ellenpontot. Ez a DAC. Önkéntesek szervezett hálózata, olyan embereké, akik szívesen segítenek másoknak munkahelyi érdekeik megvédésében, és a munkanélküliség enyhítésében, de számítanak rá, hogy fordított esetben ők is kapnak hasonló támogatást. Csak összefogással érhetünk el valamit: ha segíti egymást a bolti eladó, az irodai alkalmazott, az útépítő munkás, a kényszervállalkozó fuvaros, munkanélküli, stb. Képesek lehetünk megvédeni magunkat, ehhez csupán akarat, szervezés, és kölcsönös tanulás szükséges. A DAC csapatában megvan az akarat a cselekvésre, tudunk szervezni és honlapunk lehetőséget nyújt a tapasztalatok cseréjéhez, vitákhoz is. Ha tehát nem kívánod tétlenül nézni, hogy a munkaadók azt csinálnak veled, amit akarnak, akkor fordulj bizalommal a DAC-hoz!

Hiába sikerül azonban magasabb bért kiharcolnunk, ha közben a környezetszennyezés miatt képtelenek vagyunk inni egy pohár tiszta vizet, ha méreganyaggal van tele a levegő. Hiába sikerül magasabb fizetést elérnünk, ha ezt utána elviszi a bank, vagy a fizetőssé tett egészségügy, oktatás és közlekedés díjai. Keveset ér, ha kisebb cégeknél sikereket érünk el, miközben a nagypolitikát továbbra is a befektetők érdekei határozzák meg. És nem lehet úgy eredményesen harcolni, hogy a megkülönböztetés több formája akadályozza a munkavállalókat az összefogásban, nehéz anélkül komoly eredményeket elérni, hogy ne kapcsolódnánk össze más országok hasonló problémákkal küzdő munkavállalóival. Ezért a DAC foglalkozik a környezetvédelem, a társadalmi igazságosság, a rasszizmus, a nemi és életkori megkülönböztetés, a szegregáció, és a globalizáció különböző kérdéseivel is.

Nagyon fontos, hogy megvédjük alapvető lét-érdekeinket. Mégsem foglalkozhat mindenki csak a saját kis problémáival, hiszen éppen ez az önző gondolkodás vezetett el a mai állapotokhoz. Mi abban hiszünk, hogy ami a közösségnek jó, az az egyénnek is jó. Ezt kell megértenünk ahhoz, hogy a ma ismert társadalomból egy emberibb, humánusabb világot hozzunk létre.

Mit csinálunk?

A Dolgozói Akciócentrum célja kettős: tájékozódás és cselekvés. Ezen a honlapon gyűjtjük össze a munkavállalók –vagy éppen munkanélküliek- panaszait, történeteit. Meg fogsz lepődni, milyen hasonlóan bánnak a dolgozókkal a legkülönbözőbb állásokban is, és hogyan alázzák meg őket, amikor munkalehetőséget keresnek! Ha kicseréljük információinkat és tapasztalatainkat, felkészültebben védhetjük meg érdekeinket a munkaadókkal szemben. Tervezzük egy céges „BAR-lista” összeállítását is, amin közzé tesszük a leginkább jogsértő cégek listáját, amelyeket mindenképp el kell kerülnünk. Ha elégedetlen vagy a munkahelyeddel, úgy érzed, hogy a munkaadó törvénytelenül vagy mélységesen erkölcstelenül bánik veled, fordulj bátran hozzánk: írj egy emailt az info@dacolj.hu címre! (Az emailbe írd meg telefonszámodat is.). Ezután mi telefonon vagy emailben felkeresünk, hogy tisztázzuk, pontosan mi kerüljön fel panaszodból erre a honlapra. Biztonsági okokból egy panaszos neve sem fog szerepelni a honlapon, és soha nem teszünk közzé úgy írást, hogy előtte ne kértünk volna erre engedélyt az írótól!

Önmagában a tapasztaltcsere, az, hogy tanulunk egymás kis sikereiből és kudarcaiból, már nagyon sokat jelent. Ha mindezt megosztjuk kollégáinkkal, az már fél siker. Hamar eljön a cselekvés ideje is. A beérkezett panaszokat tanulmányozva eldöntjük, kiknek tudunk segíteni és hogyan. Jogi segítséget is igénybe veszünk, de a DAC tagjai nem békés aktakukacok: akár a nyilvánosság bevonásával, személyes közbenjárással, a civil és mozgalmi ellenállás különböző formáival védjük igazunkat! Segítségünkért természetesen nem kérünk pénzt, csak annyit, hogy legközelebb te is tarts velünk, ha valaki segítségünket kéri…

 

 

Elérhetőség:

 

Honlap: dacolj.hu

Email: info@dacolj.hu

Telefon: 20/533-9356

A Felsőoktatási Törvény Módosítása

kaca666 Hallgatói Hálózat Hét, 2006-08-21 16:05

A topicban hozzá tudsz szólni a felsőoktási törvényhez, kérdéseket tudsz feltenni, és vitázni a többiekkel. Főbb témák: a tandíj és a gazdasági tanács. Igyekszünk belinkelni minden elérhető forrást.

 

 

Újrafalvi kaland

gabonademon Pén, 2006-07-28 21:41

[img_assist|nid=338|title=|desc=|link=none|align=left|width=105|height=150]Hol volt hol nem volt, volt egyszer egy kerekerdő rétje. Ezen a réten élt malacka és a barátai. Minden reggel a zöldellő erdőre és a madarak csicsergésére ébredtek. Csuda vidám volt itt az élet.. egészen addig, amíg egy baljóslatú reggelen megjelent egy dömper és terhét malacka kertjébe borította.<!--break-->

Se ezzel kezdetét is vette malackáék kalandos utazása, minek során megtanulták, hogy nem minden szemét ami annak látszik, sőt...

A bábszínház célja az, hogy a gyerekek is megtanulják, hogy különbség van szemét és hulladék között, és hogy a mindennapi életük során keletkező hulladékokat alkotó módon felhasználhatják, feldolgozhatják.

Az "Újrafalvi Kaland" számos alkalommal szerepelt fesztiválokon, zöld udvarokban és kérésre, megkeresésre szívesen lép fel iskolákban, jeles napokon, utcabálokon.

 

 

Hely: 
Eckermann kávéház
Időtartam: 
folyamatos

Élő Udvar

isti Csü, 2006-05-25 14:30

[img_assist|nid=86|title=Gerillakertészek akcióban|desc=|link=node|align=right|width=190|height=143] A Zöld Fiatalok Egyesület gyakran kezdeményez olyan projekteket, melyek a környezeti, illetve társadalmi problémákat nem elkülönülten kezelik, hanem arra komplex megoldásokat kínálnak. Fő célkitűzéseink közé tartozik a városi közösség, a városi tér jobbítása.<!--break-->

A projekt keretében egy VIII. kerületi belsőudvar hangulatjavítását, közösségének felpezsdítését valósítjuk meg.

 

Közösségépítő eseményeket szervezünk: a lakókat bevonva megtervezzük az udvar barátságosabbá tételét, velük együtt növényeket ültetünk, és segítünk egy hangulatos kertavató összejövetel megtartásában. Azon túl, hogy kipróbáljuk a folyamatot a konkrét házban, szeretnénk modellértékű folyamatot generálni, és általában is népszerűsíteni az „élő udvar” koncepciót, hagyományt teremteni neki a VIII. kerületben!

A házgyógyító akciókról általunk készített fotókon, filmanyagon keresztül szeretnénk megmutatni, hogyan lehet életet lehelni a nemritkán sivár belsőudvarokba. Alapfeltevésünk az, hogy minden házban lehetséges pozitív változásokat generálni, kis energia befektetéssel sokat tenni egy adott ház szépségéért, a közösségért. Szeretnénk elérni, hogy az általunk elindított kezdeményezés tovább gyűrűzzön, a környéken élő emberek kedvet kapjanak, ötletet merítsenek, hogyan indulhatnak el saját útjukon az életre keltett udvar példájától inspirálva.

Mi, a projekt résztvevői, mind budapesti fiatalok vagyunk. A belső udvarok zöldítését, tehát kertek kialakítását növények ültetésével - legyen ez dísznövény, fa, ehető kerti növény, növényfuttató szerkezet, kerti pad, homokozó a gyerekeknek stb. - azért tartjuk fontosnak, mert környezeti, társadalmi és kulturális szempontból is szüksége van az embereknek kevesebb betonra, és több emberi, barátságosabb, esztétikusabb közösségi térre. A bérházak udvara szimbolikusan ábrázolja a közösségi folyamatok lehetőségeit, ahol is közös érdekek, emberi kapcsolatok fűzik az embereket és szomszédokat egymáshoz.

Alapvető környezeti elveinkkel is megegyezik a cselekvés alapú közösségi folyamatok gyakorlása. Szerintünk egy házgyógyító akció egyúttal városgyógyító akció kezdetét is jelentené. Azt szeretnénk, hogy változzanak a belsőudvarok kertté, közös szabadtéri nappalivá!

A projekt célja a következő pozitív változásokat elérni a városlakók, a lakóközösség tagjainak életében:
- fejleszteni, megerősíteni kisközösségeiket,
- egészségesebb lakókörülményeket teremteni a földszinti lakásokban
- megnövelni az életteret, ahol komfortosan, biztonságban érzik magukat, ahol feltöltődhetnek,
- megerősíteni a személyes kapcsolatokat a házban, elősegíteni, hogy jobban megismerjék egymást az emberek,
- megmutatni nekik, hogy a belsőudvarok átalakulhatnak, életre kelhetnek, és ehhez nem kell sok, csak egy kis összefogás, egy kis odafigyelés!

Tevékenységünk megoldást kínál a VIII. kerületi bérházak földszinti lakásaiban gyakran felmerülő problémára – a falak dohosságára. A jelenség megszüntetése egészségügyi szempontból kiemelt fontosságú. Egy kert friss levegővel tölti meg az udvarok nyirkos, áporodott légkörét, pozitív hatással van a mikroklímára. Ebben felbecsülhetetlen szerepe van az udvarba kerülő növényzetnek – a cserjék és fák vegetációs időszakban (tavasztól őszig) párologtatásuk révén naponta több száz liter vizet szívnak fel a talajból, szárítva a falakat is!

Hely: 
Budapest
Időtartam: 
2006 májusától folyamatos

Hulladékkommandó

isti Sze, 2006-05-24 16:00

[img_assist|nid=85|title=Tetthely|desc=|link=node|align=right|width=190|height=143]Maya és az E-misszió a megmondhatója, hogy a civilek és a hatóságok összefogásával igenis el lehet kapni az illegálisan szemetelőket:

2006-ban is folytatja mûködését a nyíregyházi hulladék-kommandó, melyben az E-misszió Egyesület, a Városüzemeltetési Kht. Mezõõri Szolgálata, a Közterület Felügyelet, a Rendõrség és Polgárõr szervezetek vesznek részt. Már az év elsõ hetében több bejelentés érkezett helybeli lakosoktól, akik frissen lerakott illegális szemétkupacok miatt panaszkodtak.

Az egyik bejelentõ a Tiszavasvári útból nyíló egyik bekötõút mentén fekvõ gyümölcsösének szélén talált teherautónyi mennyiségû hulladékot, amit elsõsorban szabászati anyagok, nylonzsákok alkottak, háztartási hulladékkal keverve. A Polgármesteri Hivatal Hatósági és Építésügyi Irodája és a hulladék kommandó résztvevõi nyomozni kezdtek a szemetelõ után, és munkájuk eredményeként az elkövetõ eltakarította a szemetet, a terület újra tiszta.

Sóstóhegyrõl érkezett egy másik bejelentés, ahol utánfutónyi mennyiségû optikai kábel és dobozai voltak lerakva. A hulladék lerakója ebben az esetben is ismertté vált és a Polgármesteri Hivatal felszólítására eltakarította a szemetet.

Hely: 
Nyíregyháza
Időtartam: 
folyamatos
Tartalom átvétel