dolgozók

DAC

Májsz Szo, 2007-04-28 14:54

Nem fizetik ki a túlóráidat? Megaláznak a munkahelyeden? Még mindig feketén dolgoztatnak? Könyörögnöd kell a fizetésért, ami jár? Nem mehetsz szabadságra, de még betegszabadságra sem? Egy multi akarja átmosni az agyad? Vagy egyáltalán nem kapsz munkát? Ne törődj bele, hisz megvéd a

Dolgozói Akció Centrum [DAC]

<!--break-->

Kik Vagyunk? A bérből és fizetésből élők önvédelmi hálózata.

Mit gondolunk?

Országunkban, csak úgy mint a világban, egyre jobban kizsákmányolják a munkavállalókat. A munkára fordított testi és szellemi erő újrateremtéséhez szükséges pénzt csak részben, kismértékben, vagy egyáltalán nem kapjuk meg. Egészségvédelmi eszközöket, orvosi ellátást, szabadságot, egyéb juttatást egyáltalán nem biztosítanak. Politikusoktól, pártoktól, szakszervezetektől, egyéb, szavakban a dolgozókat képviselő szervezetektől segítséget nem várhatunk. A fiatalok egy része és a 40 év felettiek nehezen, vagy egyáltalán nem találnak munkát, így csak állandó nélkülözés közepette tudnak létezni.

Eközben mindig éreztetik veled, hogy nehéz helyzetedért csak magadat okolhatod. Pozitív gondolkodásról szajkóznak neked csak azért, hogy újból és újból megpróbáld igájukba hajtani a fejed.

Mindez nem véletlen: a munkaadóknak remekül működő szervezeteik vannak érdekeik érvényesítésére (pl. ipari szövetségek, kereskedelmi kamarák, lobbyszervek, stb.). Ezzel szemben nekünk is fel kell állítani egy, a dolgozók érdekeit védő ellenpontot. Ez a DAC. Önkéntesek szervezett hálózata, olyan embereké, akik szívesen segítenek másoknak munkahelyi érdekeik megvédésében, és a munkanélküliség enyhítésében, de számítanak rá, hogy fordított esetben ők is kapnak hasonló támogatást. Csak összefogással érhetünk el valamit: ha segíti egymást a bolti eladó, az irodai alkalmazott, az útépítő munkás, a kényszervállalkozó fuvaros, munkanélküli, stb. Képesek lehetünk megvédeni magunkat, ehhez csupán akarat, szervezés, és kölcsönös tanulás szükséges. A DAC csapatában megvan az akarat a cselekvésre, tudunk szervezni és honlapunk lehetőséget nyújt a tapasztalatok cseréjéhez, vitákhoz is. Ha tehát nem kívánod tétlenül nézni, hogy a munkaadók azt csinálnak veled, amit akarnak, akkor fordulj bizalommal a DAC-hoz!

Hiába sikerül azonban magasabb bért kiharcolnunk, ha közben a környezetszennyezés miatt képtelenek vagyunk inni egy pohár tiszta vizet, ha méreganyaggal van tele a levegő. Hiába sikerül magasabb fizetést elérnünk, ha ezt utána elviszi a bank, vagy a fizetőssé tett egészségügy, oktatás és közlekedés díjai. Keveset ér, ha kisebb cégeknél sikereket érünk el, miközben a nagypolitikát továbbra is a befektetők érdekei határozzák meg. És nem lehet úgy eredményesen harcolni, hogy a megkülönböztetés több formája akadályozza a munkavállalókat az összefogásban, nehéz anélkül komoly eredményeket elérni, hogy ne kapcsolódnánk össze más országok hasonló problémákkal küzdő munkavállalóival. Ezért a DAC foglalkozik a környezetvédelem, a társadalmi igazságosság, a rasszizmus, a nemi és életkori megkülönböztetés, a szegregáció, és a globalizáció különböző kérdéseivel is.

Nagyon fontos, hogy megvédjük alapvető lét-érdekeinket. Mégsem foglalkozhat mindenki csak a saját kis problémáival, hiszen éppen ez az önző gondolkodás vezetett el a mai állapotokhoz. Mi abban hiszünk, hogy ami a közösségnek jó, az az egyénnek is jó. Ezt kell megértenünk ahhoz, hogy a ma ismert társadalomból egy emberibb, humánusabb világot hozzunk létre.

Mit csinálunk?

A Dolgozói Akciócentrum célja kettős: tájékozódás és cselekvés. Ezen a honlapon gyűjtjük össze a munkavállalók –vagy éppen munkanélküliek- panaszait, történeteit. Meg fogsz lepődni, milyen hasonlóan bánnak a dolgozókkal a legkülönbözőbb állásokban is, és hogyan alázzák meg őket, amikor munkalehetőséget keresnek! Ha kicseréljük információinkat és tapasztalatainkat, felkészültebben védhetjük meg érdekeinket a munkaadókkal szemben. Tervezzük egy céges „BAR-lista” összeállítását is, amin közzé tesszük a leginkább jogsértő cégek listáját, amelyeket mindenképp el kell kerülnünk. Ha elégedetlen vagy a munkahelyeddel, úgy érzed, hogy a munkaadó törvénytelenül vagy mélységesen erkölcstelenül bánik veled, fordulj bátran hozzánk: írj egy emailt az info@dacolj.hu címre! (Az emailbe írd meg telefonszámodat is.). Ezután mi telefonon vagy emailben felkeresünk, hogy tisztázzuk, pontosan mi kerüljön fel panaszodból erre a honlapra. Biztonsági okokból egy panaszos neve sem fog szerepelni a honlapon, és soha nem teszünk közzé úgy írást, hogy előtte ne kértünk volna erre engedélyt az írótól!

Önmagában a tapasztaltcsere, az, hogy tanulunk egymás kis sikereiből és kudarcaiból, már nagyon sokat jelent. Ha mindezt megosztjuk kollégáinkkal, az már fél siker. Hamar eljön a cselekvés ideje is. A beérkezett panaszokat tanulmányozva eldöntjük, kiknek tudunk segíteni és hogyan. Jogi segítséget is igénybe veszünk, de a DAC tagjai nem békés aktakukacok: akár a nyilvánosság bevonásával, személyes közbenjárással, a civil és mozgalmi ellenállás különböző formáival védjük igazunkat! Segítségünkért természetesen nem kérünk pénzt, csak annyit, hogy legközelebb te is tarts velünk, ha valaki segítségünket kéri…

 

 

Elérhetőség:

 

Honlap: dacolj.hu

Email: info@dacolj.hu

Telefon: 20/533-9356

Bemutatkozik a Dolgozói Akciócentrum

Májsz Szo, 2007-04-28 14:20
2007-05-01 10:00
2007-05-01 18:00

[img_assist|nid=1360|title=(logo terv)|desc=|link=url,http://dacolj.hu|align=right|width=187|height=140]
"DAC Rádió" címmel nyílt vitafórumot szervez a DAC május 1-én délelőtt 10-től folyamatosan 18 óráig élőben a Városligetben, a Paál László sétányon.

Tartalom átvétel