gender

Születésnapomra

jeeka Tudatos Túlfogyasztó Pén, 2012-08-10 13:57

A Papp Lányoktól Szenvedő Szegény Férfiak Szakszervezete (PéeLeSzeSzeFeSz) a mai napon, 2012. augusztus 10-én, Horányban megalakult - adta hírré az MTI (a Mi Tábori Irodánk).

A PéeLeSzeSzeFeSz fiúklub célkitűzése, hogy a Papp-lányok pasijai nyugodtan üldögélhessenek kávézás közben, míg a lányok idegbetegen rohangálnak a reggeli és a gyerek körül, lepukkant csóró kis horányi nyaralásuk idején.

Mindenki fiút akar

jeeka Tudatos Túlfogyasztó Ked, 2012-05-01 15:24

Férfigyűlölő vagyok. Nem vagyok rá büszke.

Kartonok és gyógyítók

Rékatje Mandala in Green and Pink Pén, 2011-10-28 21:14

Fekszel ezen a különös szerkezeten, félmeztelenül, egy olyan testhelyzetben, amit csak a legintimebb szituációban, annak az embernek a társaságában veszel fel, aki igazán közel áll hozzád – vagy legalábbis jó néhány fal leomlott már köztetek. Próbálsz nyugodtan lélegezni, miközben mindenféle hideg, kellemetlen eszközökkel matatnak benned.

Evolúciós zsákutcák, malthuziánus kegyetlenségek – avagy mi a bajom a szociál-darwinistákkal 1. rész

Rékatje Mandala in Green and Pink Pén, 2011-08-05 13:02

Napjaikban igen népszerűek a szociál-darwinista, evolucionista elméletek, magyarázatok. E tudományos és igen gyakran ál-tudományos okfejtések amellett foglalnak állást, hogy a civilizációs, kulturális (s egyéb, például gazdasági) jelenségek biológiai okokra, a természet törvényeire vezethetők vissza. Félreértések elkerülése végett leszögezném, hogy cseppet sem áll szándékomban a humánetológia, pszichológia, ökológia vagy a genetika emberi viselkedés tanulmányozásának terén – gyakran úttörő jellegű – felállított elméleteinek, kutatási eredményeinek megkérdőjelezése. Nem vitatom, hogy az ember mint faj, az élővilág tagja viselkedési mintái, kapcsolatteremtési szokásai akár evolúciós pszichológiai, akár etológiai gyökerekre vezethetők vissza. Írásom témája az effajta tudományos elméletek, eredmények argumentációként, retorikai fogásként – médiában vagy közgondolkodásban – való felhasználásának buktatói, zsákutcái. Egy ideje dühíteni kezdett, hogy akár újságcikkekben, akár köznapi beszélgetések során – többek között – a népességnövekedés kérdését, a nők és férfiak közti különbségeket, illetve a nyugati, kapitalista jellegű civilizáció jelenségeit úton útfélen a természettudományok megkérdőjelezhetetlen, objektívnak elismert, feddhetetlen és megtámadhatatlan érveivel támasztják alá. Figyelmen kívül hagyva – sőt, azokat sokszor nyíltan felszíni jelenségeknek nevezve – konkrét politikai, gazdasági összefüggéseket, kulturális tényezőket.

Gyereket várunk. Kislány, kisfiú?

jeeka Tudatos Túlfogyasztó Csü, 2010-10-21 17:10

Elég egyszerűek az emberek, beleértve engem is. Ha kiderül valakiről - mint mondjuk most rólam -, hogy gyereket vár, mindenki forrón gratulál, és aztán zavartan kutat téma után. Mi mást kérdeznének egy 10-12-14 hetes várandóstól: kislány? Kisfiú? Én is mindig ezt kérdeztem eddig. Mivel sokáig ez még tudhatatlan, adok tippeket, mit kérdezzetek inkább.

Semlegesnem - gender az óvodákban

mediator11 Global Projekt Pén, 2010-03-26 21:34

A jövő generációját megrontani szándékozó kisebbség zsarnoksága

Semlegesnem: betört a Gender az óvodákba

„A szakmai szervezeteket megkerülve a kormány arra kötelezte az óvodákat, hogy módosítsák nevelési programjaikat, és tudatosan kerüljék a gyermekeknél a nemi sztereotípiák erősítését” – írja a Magyar Nemzet.

Boldog nőnapot

parlagfűző Feminizmus Pén, 2008-03-07 13:09

Sok helyen így "ünneplik" a nőnapot. Nálunk általában az álszent és hazug "tiszteljük a nőket" szöveg a jellemző. Vajon miért?

Munka és család?

parlagfűző Feminizmus Sze, 2007-04-18 19:42

Néhány hete készült el a FIONA Alapítvány által a "családbarát" munkahelyekről végzett kutatás alapján megírt tanulmány. Most sikerült elolvasnom, úgyhogy megpróbálok írni róla. Mivel a tanulmány viszonylag hosszú, és nem szeretnék unalmas lenni, csak néhány dolgot emelek ki.

Tartalom átvétel