Petíció: Állítsuk meg az Internet szabadságát fenyegető ACTA egyezményt!

fidusz Zöld Pók Alapítvány régi honlapja Hét, 2012-02-13 14:05

Alig pár hete 3 millióan mondtunk nemet az Internet szabadsága elleni amerikai támadásra – de a veszély nem múlt el, hiszen globális erők vannak mozgásban, melyet szeretnénk végérvényesen megállítani. Írd alá Te is az Avaaz honlapján a nemzetközi petíciót!

Az ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement – Hamisítás Elleni Kereskedelmi Egyezmény) egy olyan globális egyezmény mely lehetőséget teremtene az internet cenzúrájára. A néhány gazdag ország és vállalat érdekei mentén, titokban megszövegezett egyezmény alapján létrejöhetne egy új, hamisítás elleni szervezet. Ennek a szervezetnek a magánérdek védelmében joga lenne az internet teljes körű monitorozása és súlyos – akár szabadságvesztéssel – járó büntetések kiszabása az üzleti érdekeiket sértő személyekkel szemben.

Európa a következő napokban dönt az ACTA elfogadásáról – és borítékolható, hogy elutasítás esetén az egyezmény meghiúsul. Tudjuk, hogy a korábbi álláspont ACTA-ellenes volt, de néhány parlamenti képviselő hezitál – segítsünk nekik meghozni a helyes döntést. Írd alá Te is a petíciót – és egy nagy durranás közepette fogjuk azokat átadni Brüsszelben, amikor elérjük a 3 milliót.

Egyszerűen elfogadhatatlan, hogy a világ 80%-át egyszerűen kihagyták az ACTA megtárgyalásáról, melyen önjelölt bürokraták és vállalati lobbisták dolgozták ki az új szabályozást és egy veszélyesen erőteljes végrehajtó rendszert. Az ACTA alapvetően az EU-ban, az Egyesült Államokban és 9 másik országban lenne érvényes, majd szép lassan kiterjesztené fennhatóságát az egész világra. De ha az EU nemet mond rá, akkor az egyezmény jó eséllyel végérvényesen megbukik.

A nyomasztóan szigorú szabályozás szerint az egész világon büntetendő lehetne az olyan mindennapi tett, mint egy újságcikk megosztása, vagy egy saját bulin készített videófelvétel feltöltése (ahol éppen szerzői joggal védett zeneszám szól). Sőt - mint szerzői jogot védő kereskedelmi egyezmény – az ACTA megakadályozhatja életmentő generikus gyógyszerek használatát és fenyegeti a gazdálkodók szabad vetőmaghoz való jutását is. Végül, de nem utolsó sorban az ACTA bizottsága mindenféle demokratikus korlátozás nélkül megváltoztathatja a működését meghatározó szabályokat és a kiszabható büntetési tételeket is.

A nagyvállalatok érdekei nagy erővel tolják előre az egyezményt, de az Európai Parlament még az útjukban áll. Küldjünk egy tiszta és jól hallható üzenetet a parlamenti képviselők felé, hogy megakadályozzák a lobbistákat és keményen kiálljanak az Internet szabadságáért. Írd alá most és küldd el ismerőseidnek is!

Néhány héttel ezelőtt láthattuk, hogy mekkora erőt vagyunk képesek kifejteni, mikor milliók képesek voltak elérni, hogy az Egyesült Államok elvesse az Internet cenzúráját megtestesítő egyezményt. Ezzel azt is megmutattuk, hogy milyen erősek vagyunk együtt. Fogjunk össze ismét, hogy lesöpörjük ezt a veszélyt.

Elképesztő! Könnyedén összejött a tervezett 2 millió aláírás, melyet eljuttattunk a brüsszeli döntéshozóknak – de ne álljunk meg itt. Legyen meg a 3 millió még a parlamenti vita előtt!

Az Avaaz honlapján elérhető petíció szövege:

Minden Uniós Parlamenti Képviselőnek:

Mint aggódó világpolgár, arra kérem Önt, hogy álljon ki az Internet szabadságáért és utasítsa el az ezt fenyegető ACTA egyezményt. Az Internet egy kiemelkedő fontosságú eszköz, mely lehetőséget biztosít az embereknek az egész világon, hogy véleményt cseréljenek és előmozdítsák a demokrácia folyamatait. Kérem, hogy mutassa meg döntéshozói elkötelezettségét és védje meg jogainkat

Írd alá most és küldd el ismerőseidnek is!

(Fordította: Fazekas László)