Petíció az európai szoftverszabadalmak ellen

fidusz Szabad szoftver lobbi Sze, 2009-01-28 07:20

A kommunikáció szabadságáért és a szabad szoftverek elterjedésért küzdő szervezetekhez csatlakozva arra kérünk, hogy csatlakozatok Ti is - akár magánszemélyként, de ha lehet szervezetként is, ill. ha van céged, akkor annak nevében is - a nemrég indult szoftverszabadalmak elleni felhváshoz!

2008-2009. évi petíció az európai szoftverszabadalmak ellen

Petíciónkkal aggódó európai polgárok, egyesületek és gazdasági társaságok hangját szeretnénk hallatni, akik a szoftver szabadalmak eltörléséhez európai politikusaink segítségét kérik a törvényhozásban.

A szabadalmi rendszer néhányak gazdasági hasznáért fékezi a versenyt, de ez nem segíti az innovációt. Ehhez egy szoftverszabadalmak nélküli piaci környezet kedvezőbb. Az egészséges verseny az, ami a piaci szereplőket innovációra készteti.

Az Európai Bíróság több döntésében elfogadta a demokratikus rendszerbe nem illeszkedő nemzeti szabadalmi hivatalok és az Európai Szabadalmi Hivatal által bejegyzett szabadalmakat. A hivatalok nem csak bejegyzik a szabadalmakat, de lobbiznak is az érdekükben. A jelenlegi szabadalmi rendszer mély válsága ellenére sem képesek a változtatásokra, és engedékeny bejegyzési gyakorlatukkal túl sok európai céget sodornak veszélybe.

2005-ben a Bizottság nagyobb hajlandóságot mutatott a nemzetközi mamutvállalatok érdekeinek képviseletére, mint az európai innováció hajtómotorját jelentő kis- és középvállalatok támogatására. Az Európai Parlament végül visszautasította a szoftver-szabadalmi direktívát, de a törvénykezésben kezdeményezési joga nincs.

(...)

Szerzői jogot a szoftverekre, de nem szabadalmakat

A szoftverfejlesztőket eddig is védte a szerzői jog, és mások számára is lehetővé tette az egészséges versenyt azzal, hogy ugyanazon a területen vezessenek be újításokat, de ezt a versenyt a szoftverszabadalmak akadályozzák. Ezeket a szabadalmakat könnyű úgy megsérteni, hogy akár fel merülne bennünk ennek a lehetősége. A szoftverházak nem használják a szabadalmi rendszert az innováció érdekében és nincs is rá szükségük. Meg kell védeni őket a kétesen bejegyzett szabadalmaktól.

Innováció helyett jogvita

A szoftverszabadalmi rendszer nem tölti be a kívánt célt, mert jobban kedvez az innovációs hátrányok miatti jogvitáknak, kétségbe vonva ezzel demokratikus létjogosultságát. Arra készteti a szerzőket, hogy bürokráciára, pereskedésre és a bejegyzett szabadalmak megkerülésére fordítsák azt az összeget, amit egyébként kutatásfejlesztésre költenének. A szoftverszabadalmak tulajdonosainak kezébe olyan eszköz kerül, amivel a piac felett tisztességtelen irányítást gyakorolhatnak, mégha maguk nem is foglalkoznak szoftverfejlesztéssel.

Arra kérjük törvényhozóinkat, hogy

* fogadjanak el olyan nemzeti jogszabályokat, amelyek tisztázzák a szoftverszabadalmak elutasítását;
* érvénytelenítsék azokat a bejegyzett szabadalmi kérelmeket, amiket megsérthetnek a programozható berendezéseken futó szoftverek;
* törekedjenek ezen szabályozások európai szintre emelésére is, ideértve az Európai Szabadalmi Egyezményben való megjelenést.

A petíciót itt lehet aláírni:
http://stopsoftwarepatents.eu/

* * *

További részletek a kezdeményező Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) sajtóközleményében:
http://press.ffii.org/Press_releases/Petition_demands_effective_ban_of_s...