Warning: Table './web11_db3/watchdog' is marked as crashed and should be repaired query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:220:\"Table './web11_db3/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired\nquery: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '1:f58cc3cde6f7f20aec6155478ca660a9'\";s:5:\"%file\";s:38:\"/var/www/web266/web/includes/cache.inc\";s:5:\"%line\";i:26;}', 3, '', 'http://lmv.hu/nyakunkon_az_ujabb_genpiszkalt_kukorica_140211', '', '54.80.208.105', 1534762910) in /var/www/web266/web/includes/database.mysql.inc on line 128

Warning: Table './web11_db3/watchdog' is marked as crashed and should be repaired query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:5158:\"Table './web11_db3/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired\nquery: UPDATE cache_filter SET data = '<p>A zöld szervezetek a 1507-es génmódosított kukorica betiltását és az Európai Bizottság elleni pert szorgalmazzák</p>\\n<p>Bár az EU tagállamok minisztereinek többsége ellenezte a \\"1507\\" nevűgénmódosított kukorica engedélyezését, a mai Tanács ülésen nem született döntés a javaslatról, ezért az ügyben végül az Európai Bizottság hozhat határozatot. A várható engedélyezés fényébe in /var/www/web266/web/includes/database.mysql.inc on line 128
Nyakunkon az újabb génmódosított kukorica? | lmv

Nyakunkon az újabb génmódosított kukorica?

fidusz Génpiszka Ked, 2014-02-11 18:38

A zöld szervezetek a 1507-es génmódosított kukorica betiltását és az Európai Bizottság elleni pert szorgalmazzák

Bár az EU tagállamok minisztereinek többsége ellenezte a "1507" nevűgénmódosított kukorica engedélyezését, a mai Tanács ülésen nem született döntés a javaslatról, ezért az ügyben végül az Európai Bizottság hozhat határozatot. A várható engedélyezés fényében a Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége arra szólítja fel a kormányt, hogy készüljön fel a génmódosított kukorica betiltására és a Bizottság elleni per indítására.

Az Európai Bizottság 2013 novemberében terjesztette be a tagállamok elé Pioneer által kifejlesztett "1507" néven ismert génmódosított kukorica termesztési engedélyezésével kapcsolatos javaslatát. Mivel az európai közvélemény túlnyomó többsége ellenzi a génmódosított élelmiszereket, ráadásul januárban az Európai Parlament határozatban szólította fel a Tanácsot, hogy utasítsa el az engedélyezést, a tagállamok sokáig vonakodtak döntést hozni ebben az ügyben. Végül a lehetséges legutolsó alkalmat kihasználva, a mai Tanács ülésén vették napirendre a 1507-es génmódosított kukorica ügyét. Jóllehet, a mai ülésen a tagállamok többsége az engedélyezés ellen szavazott, nem született meg a javaslat elvetéséhez szükséges minősített többség, így az együtt-döntésről szóló jogszabályok alapján az a döntés joga visszaszáll az Európai Bizottságra. Mivel az eredeti javaslatot a Bizottság terjesztette be a tagállamok elé, ezért nagy esély van rá, hogy az a követhető hetekben-hónapokban ki is adja majd a génmódosított kukorica termesztési engedélyét.


Így szavaztak a tagállamok (A kép forrása: az European Voice twitter csatornája.)

A várható engedélyezés fényében a Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége arra szólítja fel a kormányt, hogy készüljön fel a génmódosított kukorica betiltására és a Bizottság elleni per indítására.

Nem engedhetjük meg, hogy egy ilyen veszélyes, rovarölő hatású mérget termelő génmódosított kukorica veszélybe sodorja az európai fogyasztók egészségét és természeti környezetünket. Ezért felszólítjuk a kormányt, hogy amennyiben a Bizottság engedélyezi a 1507-es génmódosított kukorica európai termesztését, Magyarország azonnali hatállyal tiltsa be e növény termesztését és indítson pert az Európai Bizottság ellen -- jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.

Négy évvel ezelőtt az Amflora génmódosított burgonya termesztési engedélyezését követően hazánk beperelte a Bizottságot azért, mert a folyamat során nem vette figyelembe a tagállamok véleményét. 2013 decemberében az Európai Törvényszék határozatában úgy döntött, hogy a Bizottság megsértette a génmódosított növények engedélyezési szabályait, és megsemmisítette az Amflora burgonya forgalomba hozatali engedélyét. [2]

A korábbi Amflora-ügy sikere, az 1507-es génmódosított kukorica engedélyezési folyamata során elkövetett szabálytalanságok, illetve a Bizottság által figyelmen kívül hagyott tudományos érvek miatt sürgetjük a kormányt, hogy készüljön fel egy újabb per elindítására. Ha a Bizottság kiadja a 1507-es kukorica termesztési engedélyét, akkor Magyarországon haladéktalanul be kell tiltani ezt a kukoricát, és kezdeményezni kell az Európai Törvényszék előtt a határozat megsemmisítését -- tette hozzá Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse.

Jegyzetek:

[1] http://www.mtvsz.hu/az_europai_parlament_nemet_mondott_a_genmodositott_k...
[2] http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2013-12/cp130160...