A magyaroknak minden okuk megvan arra, hogy aggódjanak

fhajnal Global Projekt Sze, 2014-05-21 17:36

Budapesten járt május elején Mute Schimpf, európai kampányfelelős
(A Föld Barátai, Európa Élelmezési, Mezőgazdasági és Biodiverzitás Program)
az MTVSZ és a Védegylet közös szervezésében

Rövid interjút készítettünk vele az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos nemzetközi civil aggodalmakról
Budapest, 2014. május

Védegylet: Az Európai Unió keleti végein, kell-e Magyarországon aggódnunk az EU-USA transzatlanti szabadkereskedelmi tárgyalások miatt? Ha igen, mennyire?
Mute Schimpf: A magyaroknak minden okuk megvan arra, hogy aggódjanak a szabadkereskedelmi tárgyalások miatt. Komoly veszélyt jelentenek azzal kapcsolatban, hogy Magyarország mennyire tudja megőrizni GMO-mentességét. Mindenképpen érdemes a magyar nyilvánosságnak is figyelemmel követnie, hogy miről tárgyal Budapest, Brüsszel és Washington egymással … A politikusaikat is figyelmeztetniük kell arra, hogy a tárgyalások során elsősorban a közérdeket kell képviselniük, és hogy a környezet védelme nem lehet alku tárgya egy maroknyi biotechnológiai óriáscéggel folytatott alkufolyamatban.

Védegylet: Mi miatt kell leginkább aggódnunk?
Mute Schimpf: A tárgyalásokat úgy harangozták be, mint amelyek új munkahelyeket teremtenek majd, és hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez Európában és az USA-ban is - a valóság azonban máshogy fest. A tárgyalásoknak hivatalosan az a célja, hogy az eltérő szabályozók jogharmonizációját megteremtse, de végül Európában és Magyarországon is azt eredményezheti, hogy a fogyasztók a mainál kevesebbet fognak tudni arról, hogy a termékeket hogyan állítják elő, kik állítják elő, a gyártáshoz milyen alapanyagokat és milyen összetevőket használnak. A Föld Barátai civil szervezet ezért aggódik nagyon az egyezmény várható hatásaival kapcsolatban, ezért mondjuk: a tárgyalások csak a nagy transznacionális óriáscégeknek fognak még több jogot adni, fenyegetést jelentenek a demokráciánkra, a környezetvédelemben elért magas színvonalú EU szabályozásra, és a fogyasztóvédelem magas színvonalára.

Védegylet: A fogyasztóvédelemhez kapcsolódóan milyen konkrét területek adnak okot aggodalomra?
Mute Schimpf: Az Atlanti-óceán mindkét partján azt kívánják az agrobiznisz érdekek, hogy mielőbb engedjük be a GMO-t Európába, engedélyezzük a vetőmag használatát akkor is, ha GMO szennyezést tartalmaz – ezt jelenleg az Európai Unióban nem tartjuk biztonságosnak, és nem engedélyezzük. Szerintük ez a szabadkereskedelem gátja, és ezt a szabályozást el kell törölni – szerintünk viszont nem az, nem kereskedelmi akadály: az európai fogyasztóknak joguk van ahhoz, hogy tudják, miből van az élelmiszerük, milyen anyagokat használnak az előállításához. Az üzleti érdekek nagyon erőteljesen képviseltetik magukat a tárgyalások során. Ezért mondjuk azt, hogy az élelmiszerbiztonság, a fogyasztók tájékoztatásának joga nem képezheti alku tárgyát egy tucatnyi transznacionális óriáscég érdekeivel szemben.
Másik fontos aggodalmunk az, hogy az óceán mindkét partján a diplomaták arra készülnek, hogy egy olyan új, a magánbefektetők érdekeit védő magánbírósági rendszert alakítsanak ki, csak a befektetési ügyekre szakosodva, ahol a befektetők kormányokat is beperelhetnek, ha úgy vélik, hogy egy politikai döntés veszélyeztetheti a beruházásaikat. Ez antidemokratikus, és veszélyezteti a kormányok azon jogát, hogy a legjobb belátásuk szerinti politikai döntéseket hozzanak – továbbá semmi szükség rá olyan régiókban, ahol a bírósági rendszer egyébként megbízhatóan működik. Csak a kormányok megfélemlítését szolgálná. Az országok parlamentjei ezzel csak veszítenének: a magánbírósági rendszer bevezetéséből semmi jó nem származna. Az egyezmény várhatóan több jogot adna a beruházóknak és kormányoknak is, és elvenne jogokat a helyi termelőktől, a helyi gazdaságoktól, Európa országainak lakosaitól. Mi ezért mondjuk: semmi keresnivalója sincs a magánbírósággal kapcsolatos javaslatoknak az EU-USA kereskedelmi tárgyalások napirendjén.

Védegylet: Végül Önt személy szerint mi aggasztja leginkább?
Mute Schimpf: Engem leginkább az aggaszt, hogy veszélybe kerülhetnek mindazok az eredmények, amelyeket környezetvédelem terén az utóbbi egy-két évtizedben elértünk, akár több mint tíz évvel is visszavethet bennünket – és hogy a kormányok nem mernek majd a természet védelme, állampolgáraik védelme érdekében fellépni, mert a kereskedelem volumenének csekélyke növekedése inkább lesz prioritás számukra, pedig abból csak egy maroknyi cég fog profitálni.