Gaia Kertje - Élet az éleken

sistvan Erdőkertek Hét, 2014-04-21 18:41

A fűszernövénysorok spirálba tekerése, vagy a négyszögletes parcellák kulcslyuk ágyasokba tördelése csökkenti a szükséges utak mennyiségét. Ezt azzal érték el ezek a minták, hogy csökkentették az ágyasnak a felületéhez viszonyított élek mennyiségét. Az „él” annyira alapvető fogalom az ökológiában, hogy sok ökológus „élhatásról” beszél. A szélek elragadó és dinamikus helyek, ezért szeretnék egy kicsit belemerülni annak a részleteibe, hogy hogyan használhatóak fel a kertben az élek és a hatásaik.

Itt történnek a fontos dolgok. Ahol az erdő találkozik a prérivel, ahol a folyó a tengerbe folyik, vagy szinte bármilyen két ökoszisztéma határvonalán a biodiverzitás tárháza van. Minden olyan faj, amelyik a két környezet valamelyikében megél, jelen van itt, plusz még azok az új fajok, amelyek a kettő közötti átmeneti zónában találnak maguknak megfelelő otthont. Az él gazdagabb, mint a két oldalán fekvő bármelyik táj. Ezt minden halász tudja. A csalit nem a tó közepébe vetik ki, hanem a part közelébe, ahol a sekély zónában virágzó élővilágra gyűlnek a halak táplálkozni.
Erdő széleAz élek működését a saját kertünkben is láthatjuk. Hol gyűlik össze a legtöbb madár? Nem a gyep közepén, hanem a fák vagy a bokrok csoportjainak szélén, nem a bokrok sűrű bozótjának a mélyén, hanem a peremének ágain. Ha fel akarjuk lendíteni a kertünkben a biodiverzitást, akkor növelnünk kell az élek mennyiségét. Kezdetben ez jelentheti azt, hogy próbálunk különböző magasságú növényeket ültetni. Az átmenet, például, a gyep és a fák közt legyen fokozatos, fokozatosan növekvő évelőkkel és bokrokkal lágyított, ami több élőhelyet és változatosságot nyújt.

Vegyük észre, hogy az élekre vonatkozó permakultúrás alapelv azok optimalizálásáról beszél, nem pedig egyszerűen a maximalizálásukról. Valójában néha minimalizálni éri meg, mint a fűszerspirálnál vagy a kulcslyuk ágyásnál. Ezeknél a szélek elvesztegetett térré és munkává válnak. Az él növeléséről vagy csökkentéséről szóló döntés függ attól, hogy mi van annak két oldalán, és hogy mit akarunk tőle. Lehetővé teszik nekünk, hogy tereket határozhassunk meg, láthassuk ezek határait, valamint azt, ami keresztüláramlik rajtuk, és dolgozhassunk az áramlatokkal. Ezek az átalakulás és az átfordítás helyei, ahol az anyag és az energia sebességet változtat vagy megáll, gyakran valami mássá alakulva. Vizsgáljunk meg néhányat az udvarunkon található élek közül, emellett azt is, hogy hogyan tudjuk felhasználni őket.
Udvar/ház.. A ház külső falai változatos mikroklímát teremtenek. A déli fal a legforróbb, ezt éri a legtöbb nap, ezért a melegszerető, valamint a hidegre érzékeny növények kerülhetnek ide, gyakran akár két USDA fagyzónával délebbre található növényeket is lehet itt nevelni. A nyugati fal hűvös reggel, azonban égetően forró lesz délutánra, az északi fal pedig a leghűvösebb és a legsötétebb. Hozzájuk igazíthatjuk a növényeinket, a munka- és a szabadidős területeinket. Ezeknek az éleknek a beültetésével hűthetjük vagy melegebben tarthatjuk a házat.
Járda/talaj. A burkolt felületek gyűjtik a vizet, ezért szomjasabb növényeket ültethetünk a járdák és behajtók mellé a lefolyó víz összegyűjtése céljából. Az útburkolat napos időben a meleget is gyűjti, így a vele szomszédos talaj melegebb lesz.
Kerítés/kert. A kerítések és az udvarok szűrőként működnek, egyes dolgok áramlását megállítják, mint például az embereket vagy akár csak a tekinteteket, emellett más dolgokat átengednek vagy létrehoznak (légmozgást, fészkelő madarakat). A törmelék és a hó felhalmozódik a kerítésnél, ezzel gyűlik a mulcs és a nedvesség. A kerítést lugasként is használhatjuk, a cikk-cakkban húzott kerítés pedig megnyújtja a lugas és a kerítés melletti növények rendelkezésére álló élt, valamint a segítségével a kerítést jobban ellenáll a szeleknek, és védett zsebeket hoz létre minden belső, konkáv „cikk"-jében.
Növény/talaj. Egy adott területre ültethető növények számát úgy növelhetjük, ha inkább változatos mintákba ültetjük őket, mintsem egyenes vonalakba. Az ágyasok szélére ültetett növények gyakran többet teremnek, mint a középsők, ezért az ágyások széleit növelő minták fellendítik a termesztést. Az alacsony növényekkel váltakozó magas növények sorai ugyanezt a hatást fogják kelteni.
Növény/levegő. Már említettem, hogy a délre mutató kulcslyuk ágyas napfénycsapdát képez. A kerti ágyasokból, nagyobb léptékben a bokrok és a fák soraiból hullámos alakzatokat lehet formálni, amelyek tartalmaznak hűvösebb, szelesebb füleket és védettebb, melegebb öblöket egyaránt.
Víz/talaj. A kerti tó alakja hatással van arra, hogy mennyi növény fér a szélére. A tökéletesen kerek tónak van a legkevesebb széle, ezzel szemben egy olyan mellett, aminek fülei és öblei vannak vagy csillag alakú, iszonyatosan sok mocsári és egyéb nedvességkedvelő növény elférhet.
a két tó
A tóba benyúló földnyelvek kiemelkedő közepe szárazabb lesz. A szárazföldi növények virulni fognak középen, míg a mocsári fajok nőhetnek a tocsogós szegélyeken. A tó mélységének változtatása, (ami a szegélyek növelésének egy másik módja,) több fajta halnak és vízinövénynek nyújt élőhelyet. A békák és az ebihalak a meleg sekély vízben sütkérezhetnek, míg az arany koipontyok a mélyben cikázhatnak.

Általában az egyenes vonalak és a sima felületek rövidítik az éleket, míg a fülek, kiszögelések, dombok, gödrök, gyűrődések és csipkézetek növelni fogják azokat. Ne felejtsük el kiterjeszteni az élhatást a harmadik dimenzióba az ültetés, a talaj, a szerkezetek és a tavak magasságának és mélységének változtatásával. A szélek fontossága megint a kapcsolatok szerepét mutatja az ökológiai kertben. Az élek nem statikus helyek, hanem az élő táj két vagy több dinamikus darabja közti kapcsolat eredménye.
Birdcentral
(A tájkép a http://www.birdcentral.net/tahoe.html oldalról van.)
Az ausztrál tervező, Geoff Lawton, aki együtt dolgozott Bill Molisonnal, azt mondja, ha ellenőrzésünk alatt tartjuk az éleket, akkor a terv több része könnyebben a helyére kerül. Annak a gondos felmérése, hogy hol és milyen élek vannak a terepen, mi folyik rajtuk keresztül, vagy mit állítanak meg, hogy milyen fontos élek hiányoznak, lehető teszi nekünk, hogy meglássuk a terepen a mintákat, és felhasználjuk őket. Nézzük meg jobban egy kert tervezési folyamatát a természet útmutatása alapján.

Csillagos tó
Két tó