Gaia kertje - Elágazások és hálók

sistvan Erdőkertek Vas, 2014-03-30 21:30

De miért is annyira hasznos a fűszerspirál? Ez a minta az egyenes vonalat spirálba tekeri, és a kétdimenziós mintát egy háromdimenzióssá gyűri. A kombináció bőséget szül, úgy nevezett szinergikus hatást, egy új együttműködés olyan nem várt hasznát, amit magában egyik partner sem tudott volna kínálni. Ez a két minta sokkal több módon együttműködik a környezettel (a nappal, az árnyékkal, napszakokkal, stb.), valamint az emberekkel – amikor munkát és teret takarít meg, bátorítja a használatot, jól néz ki -, mint egy merev sor. A természeti minták okos kerti felhasználása örömteli jutalmakat eredményezhet.
Maga a természet is tele van mintákkal. A spirál és a vele rokon hélix, vagyis a csigavonal (egy háromdimenziós spirál, mint a dugó húzó vagy a fűszerspirál), különösen gyakori. A csigaház, a magok mintája a napraforgó fejében, a kosszarvak, a hurrikánok és a galaxisok mind spirált formáznak. A levelek vagy az ágak elágazásai a száron gyakran olyan csigavonalra tekerednek fel, amivel az egyes levelek a lehető legkevesebb árnyékot vetnek az alattuk levőre. A spirál gyakran növekedés vagy terjeszkedés eredménye.
Nézzünk meg még néhány további természeti mintát, amit jó, ha a felismernek a kertészek

Elágazások
Az elágazó formákat a természet a tápanyagok, az energia és a víz gyűjtésére és elosztására használja. Pl. a fa ágai széles területen széttárják a leveket, így jobban tudnak fényt gyűjteni.

A levélA megfigyelt elágazásokat alkalmazhatjuk a kertben. Larry Santoyo, egy kaliforniai tervező és oktató az Earth Flow Desingtól folyamatosan használ mintákat a kerti tervéshez. A levelek megfigyelése teljesen új kerti út minta tervezésére ihlette. Amikor az egyik osztályánál voltam látogatóban, akkor leveleket adott a tanítványainak.
- Nézzétek az elágazó ereket! - mondta a tanítványainak. - Ezek a lehető legkisebb teret használják fel arra, hogy a zöld sejtektől, a fotoszintetizáló sejtektől elvigyék a nedveket a növény többi részébe - mutatta.
A levél központi ere a legvastagabb, a fő ágak fele olyan méretűek, és ezekből eredtek kicsiny erecskék, amelyek a sejtek fürtjeihez oda a tápanyagokat szállítják, a nedveket elviszik tőlük. Maguk az erek nem sok fényt gyűjtenek, ezért arra törekszik növény, hogy minimalizálja őket.
– Miért nem tervezzük a kerti utakat ugyanígy ? Miért nem veszi erre senki se észre? – kérdezte Larry. – Csinálj egy központi utat a kocsinak vagy a talicskának, és kisebb leágazásokat az ágyásokhoz vezető gyalogos forgalomnak. Sok teret megtakaríthatsz, és egy természetes áramlási mintád lesz.
Lenyűgözött, mennyire eredeti és hasznos Larry megfigyelése. Ennek a mintának a felhasználásával sok kertet tervezett, és mások is utánozták.
Az elágazásos minta hasznos, ha egy nagy terület minden pontját el akarjuk érni, és közben a legrövidebb távolságot akarjuk megtenni. Egyetlen ágat könnyű megjavítani, ha megrongálódik, és a kiesésének csak kevés hatása van az egész rendszerre vagy szervezetre. Minden olyan helyen a természetben, ahol gyűjteni vagy elosztani kell, ott megtalálhatjuk az elágazásos mintát: a folyó rendszerek ágainál, a vadmurok ernyőjének a virágainál, a villák elágazó cikcakkjaiban, vagy a csöpögtető öntöző rendszerben a csövek egyre vékonyabb leágazásainál. Az elágazások gyakori minták a természetben és a kertünkben.

Hálók
A hálózatok a tágulásnak, az összehúzódásnak és az egyenletes eloszlásnak a sablonjai. Olyan hálókat vagy hálózatokat találunk a természetben, mint a pókhálók, madárfészkek, a mézes lépek és a kiszáradt sár repedései. A kertészek gyakran használják a hálózatos mintát magvetéskor az emelt ágyakba, amikor a magokat háromszögű alakzatba vetve egyenlő távolságot biztosítanak az egyes magok között. Ezzel a mintával lehet a lehető legtöbb magot ültetni a rendelkezésre álló területre.
Száraz vidékeken a kertészek olyan hálózatos mintába ültetik a fáikat, amivel összegyűjtik az esőt és az átfolyó vizeket. A gyümölcsfákat kis mélyedésekbe ültetik, és a medencéket sekély árkok hálózata köti össze. Ez az okos rendszer az árkok hálózatával nagy területről gyűjti össze az esőt és az átfolyásokat, és a fák tövéhez szállítja.

DüneA természet talajképzésre és a durva viszonyok enyhítésére is felhasználja a hálózatos mintákat, és mi követhetjük a példáját a kertünkben. Már láttam vándorló homokdűnéket megkötni a növényeknek egy hálózatos mintájával. A tomboló szelek a füvek és más növények magjait egy nagy területen szórják szét; az egyes növények növekedés közben egy kis árnyékolt, szélcsendes foltot alakítanak ki maguk körül. A saját maguk teremtette kedvező mikroklíma támogatásával a növények indákat fejlesztenek, és új területeket hódítanak meg. A növények hálózatos mintája hamarosan a vidék egy nagy darabját elfoglalja és uralja, bár az egyes növények közt még kopár föld fekszik. Idővel a szétszórt növények megnőnek és összekapcsolódnak. Az egész vidéket „megszelídítik”, és egy enyhe, támogató élőhellyé alakítják.
A saját kertünkben is felhasználhatjuk ezt a hálózatos mintát. Ha gyenge a talaj, és kevés növény van, akkor a túl gyakran használt klasszikus módszer egy munka- és pénzigényes villámháborúban mindent egyszerre beborít termőfölddel és beültet növényekkel. Ez a stratégia rendszerint hatalmas munka után rengeteg kipusztult növényt eredményez. Egy New Hampshire-be élő permakultúrás, Doug Clayton megfogadta, hogy ennek a hibának az elkerülésére a kertjében a hálózatos mintát alkalmaz. Kis gyümölcsfák rácsos elrendezésével kezdte a leendő gyümölcsösét. A kis magoncokat köré rakott trágyával, faforgácsos mulccsal, takaró növények és évelők ültetésével mulcsozott körök hálózatát alakította ki. Minden fa egy egészséges talajú és enyhe mikroklímájú kis zóna lett. A körök közt kezdetben fű volt, ami Doug többé-kevésbe eltűrt, mert tudta, hogy minden évben kevesebb lesz.
- Egyszerűen lenyírtam a füvet, és a nyesedéket a fák tövére gereblyéztem, hogy oda koncentráljam a termékenységet - mesélte Doug. Hisz benne, hogy ez a módszer a gombabetegségeket is megfékezi. – A nyesedék, az oda gereblyézett levelek, az ősszel erre körbe rakott trágya, és az időnként teljes takarás faforgáccsal, azt hiszem, megszakította az almavarasodás spóraciklusát. Nem foglalkozok semmit a varasodás elleni permetezéssel, de nincs bajom a varasodással. A gombásodás egyszerűen elmúlt.
Az következő évek folyamán Doug ezeket a köröket mulccsal és újabb növényekkel bővítette. Végül az élet és a termékenység körei kezdtek összeérni, és a gyümölcsöst dús földdel és buja növényzettel kötötték össze. Így is fel lehet használni a hálózatos mintát a kertben vagy gyümölcsösben a termékenység és a növényzet képzésére egy nagyobb területen. A hálózatos minta alapvetően összefüggő, automatikusan a teljességet építi, ezért nagyon kezelhető mennyiségű munkával és költséggel jár a kertünket ebbe a mintába terelgetni.
Martin Crawford is egy hasonló mintát, az összeolvadó kertmagokat használja a kertjének beültetéséhez. Összeolvadás A spirálok, elágazások és hálók mellett sok más olyan minta előfordul a természetben, ami alkalmazható a kertben. Ilyenek a körök, a hullámok, a fülek és a fraktálok, valamint a folyadékoknak és gázoknak örvénylő olyan egzotikus nevű mintái, mint a Kármán örvénysor, az Ekman spirál és az Overbeck áramlás.
levél