Gaia kertje - A kulcslyuk

sistvan Erdőkertek Hét, 2014-01-06 20:38

Természetes minták a kertben

Mindenki, aki eltöltött már egy kis időt a természet megfigyelésével, az észreveszi, hogy bizonyos minták, - spirálok, hullámok, elágazások, körök, - mindenütt jelen vannak, és sokféle méretben ismétlődnek. Az elágazásos minta jelenik meg a repülőgép ablakából lenézve az összetartó folyamoknál és folyóknál, fejük fölött a fa méltóságtejes boltíveinél, alatta gyökereknél vagy a kis moszatok indáinál. Spirálok tűnnek fel a több ezer fényévet átölelő galaxisokban és a margaréta virágfejeiben. Hullámok mintáit láthatjuk az összeütköző időjárási frontoknál vagy a tengerparti hatalmas tengeri viharhullámoknál épp úgy, mint a homok finom kis fodrainál. Itt mindegyik esetben az anyag és az energia egy olyan hatékony formába irányul, ami az adott folyamathoz kellő feltételeket támogatja. Az elágazó minták ideálisak az anyag és az energia gyűjtésére és szétosztására; ezért használják a fák a napfény gyűjtésére, valamint a víz és a tápanyagok elosztására. A hullámok és a fodrok lehetővé teszik, hogy két folyékony test minimális örvénykeltéssel haladjon el egymás mellett. Valahányszor mintákkal találkozunk, azt látjuk, hogy csodálatosan egyszerűen és hatékonyan oldja meg a természet a tervezési problémákat, az anyag és az energia mozgatását, gyűjtését és eloszlatását. Pontosan ezt próbáljuk csinálni egy ökológiai kertekben. Nem árt, ha egy pár ilyen mintát tanulmányozunk, és tanulunk tőlük.
Mi emberek is használunk mintákat, de ha a természet érzéki görbéi és összetett fraktáljai elő is fordulnak munkáinkban, ezek csak díszként szolgálnak, és nincs feladatuk. Nyílegyenes sorok, sakktáblaszerű utcák,üveg-és-beton rácsozatok, és a fűrészelt deszkákból alkotható paralelogrammák az ismerős mintáink. Néha megfelelőek ezek a minták a feladathoz, de a terepen ritkák az ilyen minták. A természeti alakzatok ritkán négyszögletesek, és ennek jó oka van. A terepen a helyes formák és minták választása és alkalmazása nem csak megszépít, de takarékos, kevesebbet kell vele dolgozni, gyarapítjuk a vadvilág élőhelyeit, és segít jobb egyensúlyt teremteni a növények, rovarok és más állatok közt, az utóbbihoz értve a kertészt is.

Egy egyszerű példával fogom kezdeni annak a bemutatását, hogyan takaríthatnak meg nekünk munkát és helyet az alakzatok és minták, és utána néhány olyan gazdagabb és kifinomultabb ötlettel folytatom, amit a természet mintáitól lestünk el.

A kulcslyuk ágyások

A kert alakja meghatározza, hogy valójában mekkora területét használhatjuk fel növények ültetésére, ellentétben a növényeknek az elérését biztosító utakkal. A kerti utakat szükséges rossznak tekintem. Miután keményen dolgoztam a talaj gyarapításáért, nagyon bosszant, ha az omlós kertiföld egy jelentős részét lábaimmal keményre taposom. Minden talpalatnyi út kihasználatlan ingatlan, amin zöldségféléket és édes illattal virágzó fákat nevelhetnénk. Szerencsére a kerti ágyásokhoz használt minta megváltoztatásával minimálisra csökkenthetjük az utakra áldozott földet.
A legegyszerűbb kerti ágyásokban egyetlen sor növény van minden út közt. Ebben az elrendezésben az utak kb. a talajterület felét elfoglalják. Az emelt ágyásoknál, ahol három-négy sor növény közé esik egy út, jobb a helyzet, a földjüknek csak kb. a 30 százalékát áldozzák a járófelületekre, miközben az ágyások elég keskenyek maradnak ahhoz, hogy a kertész elérje a közepüket. Az alakzatnak már ez az egyszerű változtatása is eltünteti az utak területének majdnem a felét. De jobban is csinálhatjuk, és egy tetszetősebb tervet is létrehozhatunk, ha már egyszer hozzáfogtunk.
Ha a négyszögletes emelt ágyásból kört, pontosabban lópatkó formát hajlítunk, akkor még több út fog eltűnni. Ezzel az egyszerű topológiai trükkel az út egy kicsiny kulcslyuk alakú területre zsugorodott, amiről ez a területet spóroló kerti elrendezés a nevét kapta: kulcslyuk ágyás. Ennek az eredménye a következő: Ha a tipikus 2 x 5 méteres emelt ágyás U-alakúvá hajlítjuk egy kis útnak szánt nyílással a közepén, akkor az út területét 2 négyzetméterről (egy 40 centi széles úttal számolva az emelt ágyás közepén) 1,2 négyzetméterre csökkentjük. Így alig negyed annyi földet kell feláldozni az utaknak.
Nem kínozlak tovább a szkeptikusok meggyőzésére szánt matekkal - mert azt bármelyik kiadó tudja, hogy minden újabb képlet elüldözi a megmaradt olvasók felét.

A kulcslyuk ágyásoknak a matematika mellett meg van a maguk szépsége is. A görbe vonalak megjelenése eltünteti a nyílegyenes ágyásokból és sorokból áradó „szójaföld” jelleget. A hulló almák és más gravitációs jelenségek kivételével a természet sosem választja kép pont közt a legrövidebb utat. Ehelyett a természet kecses, de hatékony hullámzással sodródva kanyarog. Csak mi emberek vagyunk úgy belebolondulva a nyílegyenes utakba. De a kertjeinkben a természettel többé-kevésbé az ő feltételei mellett találkozunk.Ahogy az autópályák hosszú egyenes szakaszai elalvásra csábítanak, úgy az egyenes kertek is monotonok. A görbék és a körök meglepő és szeszélyes jelleget kölcsönöznek a kertnek. Bónuszként még hatékonyabban is lesznek.

A Kulcslyuk-ágyás építése és beültetése

A kulcslyuk ágyás készítését egy 3-4 méter átmérőjű körrel kezdjük, aminek az egyik oldalán átfut egy közepébe vezető út. Csinálhatunk kulcslyuk-ágyást patkóalakzatba lapátolt termőföldből, de én jobban szeretem lasagna stílusban egymásra rétegezni a leveleket és más komposztálható anyagot, újságpapírt és talajt, vagyis ún. táblás mulcsot használok. A kulcslyuk ágyás kb. olyan széles, mint egy szabályos emelt ágyás: 1 – 1,5 méter az átmérője. Az ágyba vezető út lehet keskeny, kb. 30 cm széles, de a központi kör legyen elég nagy, hogy körbe tudjunk fordulni benne, kb. 50-60 cm.
A kulcslyuk ágyást a zónás rendszer alapján ültethetjük be. (A zónák magyarázata később.) A leggyakrabban szedett növényeket tegyük legközelebb a középponthoz. Ez azt jelenti, hogy a fűszernövények, zöldfélék és más naponta szedett és evett zöldségek szegélyezzék a középpontot. Ezek mögé tegyük azokat a növényeket, amelyeket csak pár naponta szedünk, mint pl. a paprikát, bokorbabot és borsót, padlizsánt és másokat. Ezeket még könnyen, nyújtózkodás nélkül elérjük. Az ágyás hátsó részére rakjuk a hosszú tenyészidejű terményeket, és azokat, amelyeket csak egyszer szedünk. Idetartozik a krumpli, a sárgarépa és más gyökérnövények, és még azok, amiket én Vörös Királynő zöldségeinek hívok, a karfiol, a jégsaláta és a káposzta, mert ezeknek „le a fejekkel” betakarításkor. Ezek a hátsó sori növények lehetnek egy kicsit elérhetetlenek, ha az ágyás mélysége több mint 1 méter, ezért olyat szeretnék javasolni, ami sokkolni fogja a fanatikus dupla ásás hívőket. Ha le akarjuk szedni egy ilyen növényt, akkor lépjünk rá az ágyásra, (nagy levegőt!), és kirántjuk. Évente egy lábnyom nem fogja megsemmisíteni a talaj porózusságát és szerkezetét. Ha a könnyű, lágy talaj megtaposása túl elborzasztó ötlet, akkor álljunk egy lefektetett deszkára, ez csökkenteni fogja a tömörítést.
A kulcslyuk ágyások számos kreatív lehetőséget kínálnak. Egy egész kört a paradicsomnak szentelhetünk néhány olyan konyhai növénnyel kiegészítve, mint pl. bazsalikomot és metélő hagymát a kör belső peremére. Használjuk fel a kör geometriáját az árnyék és a napfény kiegyensúlyozására. Ha a nyári tűző napon lankadozó terményeket a magasabb napraforgótól keletre tesszük, akkor az beárnyékolja a gyengébbeket a perzselő délutánokon. Az indás növények kedvéért körbekeríthetjük az ágyást. Ha sós parti szél vagy egy fennsík száraz szelei támadják a kertet, akkor ültessünk magas, erőteljes növényeket, mint pl. csicsókát vagy egy zömök fajtájú napraforgót szélfogónak az ágyás mellé. Természetesen a kulcslyuk ágyás virágoknak is jó, amikor ott állunk ollóval a kezünkben ragyogó színekkel körbevéve, és nézelődés közben megszedünk egy vagy három vázára való virágot.

mandalaA kulcslyuk ágyás kerek, viszont a legtöbb kert négyszögletes. Mi legyen a szélső részekkel, a kihasználatlan földnek azzal a kis háromszögeivel az ilyen ágyások sarkain, nem lesznek azok elvesztegetett terek? Nem feltétlen. Minden kertnek szüksége rovarokat vonzó növényekre, vagy évelő nitrogén-megkötőkre, mint a lóhere, vagy egy jó szél-és-gyom fogóra a széleken, hogy megakadályozza a gyommagvak berepülését a szomszédod –nem-annyira-tökéletes földjéről. Megtölthetjük a szegélyt valamilyen robusztus mulcsot adó növénnyel, mint a lóbab vagy a nadálytő. Tökéletes helye lehet egy kis gyümölcsfának. Vagy egyszerűen kibővíthetjük úgy az ágyast, hogy kitöltse a sarkokat. Nincs olyan szabály, ami azt mondaná, hogy egy kulcslyuk ágyás nem lehet szögletes, hanem csak kerek: a közepébe vezető út határozza meg.
Több kulcslyuk ágyás ültetése megnöveli a lehetőségeinket. A kulcslyukak kinyúlhatnak a központi gyalog út jobb és bal oldalára. Egy kulcslyuk ágyásokkal szegélyezett, a házat körbe kanyargó úttal egy megnyerő, első zónás kertet csinálhatunk.
A kulcslyuk minta további módosítása a mandala kert, ami nyolc kulcslyuk ágyásból áll egy további ágyással a középpontban, és a mandala egyik oldalán belépő úttal. A szépséget és hatékonyságot kombináló mandala kert varázslatos hatást kelt. Kevés terv tud több ültetési teret kevesebb területre beilleszteni, és a misztikusabban fogalmazva a mandala kert spirituálist hatást teremt így kis darab földön.
Mandala
Utak
Kootenay Permaculture Institure
Mandala vázlat