Gaia kertje - Évelők többszintes közösségben

sistvan Erdőkertek Ked, 2013-11-19 23:21

Hosszú volt a nyár, régen írtam, mert elég elfoglalt voltam. Nem csak a nyári munkák kötöttek le, hanem a végére értem a Gaia kert-fordítás első ellenőrzésének. Hátra vannak még pár apróság, rendbe kell rakni a táblázatokat és a függeléket, a szöveget újra kell ellenőriztetni egy nyelvi és egy szaklektorral, és be kell szerkeszteni, egyezni kell az angol kiadóval a jogdíjat illetően, és végül pénzt, sok pénzt kell keríteni a kiadásra. Úgy saccolom, hogy több munka van még hátra, mint ami kész van, de ezt már nem én fogom csinálni.

Szóval, ha veszünk pár leckét a természettől, akkor úgy tervezhetjük a kertet, hogy alapvetően legyen termékenyebb, egészségesebb, és tűrje a balsor csapásait, vagyis legyen reziliens, és természetes ökoszisztémák bőségével bírjon.

Évelők kontra egynyáriak

Az ökológiai kertekben az egynyáriak helyett az évelőket hangsúlyozva utánozzuk az érett ökoszisztémákat. A dísz- és a természethű kertekben ez könnyű, mivel évelő virágok, bokrok és fák ezrei állnak a rendelkezésünkre. A zöldséges kertek esetében az évelők használata túl szigorú feltételnek tűnik első pillantásra.

fehér libatopDe nem is azt mondom, hogy a paradicsomot és paprikát tekintsük tabunak. Viszont sok egynyári helyettesíthető évelővel. Bővelkedünk évelő zöldekben: Ilyenek a parajlibatop, az évelő kell, az amerikai káposzta, a sóska és még sok más növény, amiről majd a 6. Fejezetben lesz szó. Vannak évelő hagymák, gyökérfélék, fűszernövények, és természetesen olyan zöldségek, mint a spárga, articsóka és rebarbara. És ne felejtkezzünk el olyan nyilvánvaló évelőkről, mint a bogyósok, gyümölcsök és diófélék.

Az évelőknek egy sereg előnyük van. Megszüntetik a vetést, az talajforgatást, és azt a lehetőséget, amit a gyomoknak az talajforgatást teremt. Ezzel hármat ütünk egy csapásra. Az évelőknek kevesebb víz és trágya kell, mint az egynyáriaknak. A mély gyökérrendszerük hozzáfér olyan nedvesség és tápanyag foltokhoz, amit az egynyáriak nem érnek el. Mivel az egész éves növények, ezért megbízható élőhelyet nyújtanak az állatoknak és a hasznos rovaroknak.

A szintek többszörözése

Az ökológiai kerteknek több szintje van, kezdve az alacsony lágyszárúaktól, a bokrokkal és a kis fákkal folytatva, egészen a magas lombkoronáig. Minden szint tartalmazhat dísznövényeket, többféle ennivaló és más emberi felhasználásra alkalmas növényt, állatoknak való takarmányféléket, és a talajt építő és az egészséges ökoszisztémát karbantartó növényzetet. Ezek a szintek együtt változatos élőhelyet, sokféle terméket nyújtanak, és gyönyörködtetik a szemet. Napfényes éghajlaton nagy fák a szorosan ültethetőek azért, hogy árnyékot vessenek, míg a hűvösebb és felhősebb éghajlaton a fákat jobban szét lehet szórni, hogy bőségesen engedjenek be napfényt és meleget. Az erdőkerteknél fogunk erről még beszélni.

Növényközösségek

A növények az ökológia kertben, épp úgy, mint a természetben, nem elszigetelt egyének, hanem közösségeket alkotnak. Az ökológusok már régen felismerték, (akárcsak a természeti népek,) hogy sok növény és állat elkülöníthető csoportokban fordul elő. Bizonyos fajok mindig ugyanazok társaságában tűnnek fel. A száraz nyugaton a pinea fenyő és a boróka együtt jelennek meg, és gyakran Gamble-tölgy és hegyi mahagóni nő melettük. Keleten a szokásos közösséget a tölgy/hikori erdők alkotják, aminek az cserjeszintjét gyakran juharlevelű áfonya és vörössom tölti ki. Több száz növényközösség van, és mindegyik tartalmazza a fáknak, bokroknak és virágoknak egy felismerhető elrendezését, aminek az összetétele az egyik közösségről a másikra változik. Ezek a közösségek bizonyos állatokat is tartalmazhatnak. A tölgy/hikori erdők kék szajkóknak, tangaráknak és magvágóknak adnak otthont. A pinea/boróka ligetekben pinea szajkók és bozót cinkék fészkelnek. A különféle környezetek különböző közösségeknek kedveznek.

Átmásolunk egy oldalt a természet könyvéből az ökológiai kertekbe, és közösségekbe ültetjük a növényeket. Néhány kertész a régiójukban előforduló növényközösségeket alkotja újra, míg mások ügyeskednek a növények csoportosításával, kicserélnek néhány őshonost valamilyen emberi felhasználásra vagy más feladatra alkalmas növényre. A többfeladatos növényközösségek tervezése olyan új terület, ami még gyerekcipőben jár, és a kertművelés előremutató területe. Okos kerttervezők összeállítottak néhány szép, termelékeny és munkatakarékos kombinációt. Egy egyszerű kerti növényközösség amellett, hogy a kertésznek szemet gyönyörködtető virágokat és lombot, élelmet és konyhafűszereket nyújt, tartalmaz kártevőket riasztó, mulcsot termelő, tápanyagot felhalmozó, hasznos ízeltlábúakat vonzó és vadállatoknak menedéket nyújtó növényeket is.

libatop