Kicsorbult az oltáriszentség: reklám volt az Istvánban

jeeka Tudatos Túlfogyasztó Sze, 2013-08-21 09:52

A komplett üzenőfalam a reklámszüneten nyiszorog. Hogy a Zistvánakirályban volt reklámszünet, és hogy ez mindennél borzasztóbb. No de gyerekek. Húsz éve lassan, hogy a szülések közben is van reklámszünet, és ez nem a rontás netovábbja, hanem a minimális médiavalóság, no már. A színházban is felháborodtok, ha két felvonás közt kiterelnek a büfébe? Hát bevételt is kell generálni valamiből, gyerekek. A tévét is le kell kenyerezni valamivel, hogy leadja a nagy magyar összművészetet, ami, nincs ebben semmi csoda: a tévéket önmagában a legcsekélyebb mértékben sem izgatja. Nem, a királyit sem.

Stohl Bűnösember András mellé kifejezetten jól jön egy kis gyomorsavlekötő

De van itt más is. Főként hogy ideje lenne már az olyan romantikus tévképzetekkel leszámolni, mint a nagy nyugati amusement megszakíthatatlan csodája, a műegész mint minden mást felszámoló befogadói élmény, meg az érdek nélkül tetszés. Hogy beülök, ülök, és egyfolytában csak ömlik a csoda a katarzisig, és nekem semmi dolgom vele, ez csak úgy megtörténik, az én munkám nélkül. Ezek baromságok, végtelenül időszerűtlen baromságok. A befogadót idióta fogyasztóvá redukálják.

Már vagy száz éve dolgozik a szakma a kizökkentés különböző módjain, és bevallom, szerintem a reklámszünet ezek közül a leghatásosabb. Hatalmas pofon a materializmustól, ez kell neked, kedves Néző. Tanul meg befogadni. Ki kell tudni szállni a csodából, és a befogadó feladata, hogy aztán vissza tudjon helyezkedni. Különösen pedig egy posztomodernizálódó nemzet-állam önmitológiájába fér bele a kizökkentés, akármilyen Brechttől idegen formában is. Bizonyos vagyok benne, hogy egy Alföldi-rendezésben kifejezetten elkél a reklámszünet, illik a koncepcióba.

Novák Péter a glam-sámán
Novák Péter, galm-sámán. Ehhez ne passzolna egy kis Perwoll?

Aki nem bírja a reklámot, vegye meg DVD-n. Ha meg nem adtok érte közvetlen pénzt, akkor viseljétek el a szünetet, vagy járjatok öt és fél órás kínai mozikra, ahol a sztoriba bele van kalkulálva, hogy másfél órát így is, úgy is kint töltötök a büfében. És haragudjatok Michelangelóra, amiért őt is kifizették Sixtusért.

Tudom, tudom hogy nem ingyen csinálják, nem erről van szó. Hanem arról van szó, hogy érdemesebb megérteni, hogyan működik a média, és okosan használni, mint életszerűtlen és a befogadó számára sem gyümölcsöző elveket számon kérni rajta.

És valóban, nem néztem meg. Mert leszarom.