Warning: Table './web11_db3/watchdog' is marked as crashed and should be repaired query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:220:\"Table './web11_db3/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired\nquery: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '1:6d6a968f4f9f413aaf6c6b39f55ab7a7'\";s:5:\"%file\";s:38:\"/var/www/web266/web/includes/cache.inc\";s:5:\"%line\";i:26;}', 3, '', 'http://lmv.hu/node/8700', '', '54.162.123.74', 1532187808) in /var/www/web266/web/includes/database.mysql.inc on line 128

Warning: Table './web11_db3/watchdog' is marked as crashed and should be repaired query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:2601:\"Table './web11_db3/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired\nquery: UPDATE cache_filter SET data = '<p>Az ENSZ szakosított egészségügyi szervezetének nemrégiben publikált jelentése szerint évente mintegy 3,4 millió ember hal meg a beltereink magas szennyezettsége miatt. Míg a fejlődő világban elsősorban a főzés, addig a nyugati országokban a mesterséges termékek sokasága, így a tapétaragasztók, festékek, illatosítók okozzák a fő problémát.</p>\\n<p>Szinte hihetetlen, de ma már több ember hal meg a házakb in /var/www/web266/web/includes/database.mysql.inc on line 128
Beltéri légszenyezettség: főzés, tapétaragasztók, gyertyák | lmv

Beltéri légszenyezettség: főzés, tapétaragasztók, gyertyák

Névtelen Csü, 2013-07-25 12:50

Az ENSZ szakosított egészségügyi szervezetének nemrégiben publikált jelentése szerint évente mintegy 3,4 millió ember hal meg a beltereink magas szennyezettsége miatt. Míg a fejlődő világban elsősorban a főzés, addig a nyugati országokban a mesterséges termékek sokasága, így a tapétaragasztók, festékek, illatosítók okozzák a fő problémát.

Szinte hihetetlen, de ma már több ember hal meg a házakban lévő szennyezettség miatt, mint a kültéri szmog révén. Talán nem annyira meglepő ez a mutató, ha tudjuk, hogy a nyugati világ emberei idejük 70-90 százalékát a négy fal között töltik. Lakásunk pedig tele van mesterséges anyagokkal, amelynek egészségügyi hatásáról sokszor fogalmunk sincs.
Ma már alighanem egyre ismertebbé válik, hogy a falra, bútorokra kent festékek oldószer tartalma igen magas lehet. Ezek az oldószerek aztán folyamatosan párolognak, akár hónapokon keresztül szennyezve az otthonok légterét. Az egyik legismertebb ilyen légszennyező oldószer a formaldehid.
Hasonló a helyzet a ragasztókkal is. A tapétaragasztók is hosszú időn keresztül juttathatnak káros anyagokat a levegőbe, de a bútorlapok összeragasztásakor használt ragasztók is károsak lehetnek. Szerencsére ma már kaphatóak pl. olyan tapéták is, amelyek egyáltalán nem használnak ragasztót, ezek a vlies tapétákfestékek esetében pedig a hagyományos meszelés jelenthet jó alternatívát.
A főzés bár egyre inkább háttérbe szorul a nyugati típusú államokban, ám a mai napig az otthoni légszennyezés fő forrása. A sütés-főzés nitrogén-oxidokat és szálló port juttathat a szobák légterébe.
A fentiek mellett az illatszerek, a kozmetikumok a fürdőszabai szennyezettségért felelősek, míg az illatosítók, gyertyák általában a hálószobák magas légszennyezőanyag koncentrációjáért felelősek.
Míg a kültéri légszennyezettség miatt elrendelhetnek szmogriadót, addig az otthonok szennyezettsége sokszor rejtve marad és okoz komoly egészségügyi károkat.