Beltéri légszenyezettség: főzés, tapétaragasztók, gyertyák

Névtelen Csü, 2013-07-25 11:50

Az ENSZ szakosított egészségügyi szervezetének nemrégiben publikált jelentése szerint évente mintegy 3,4 millió ember hal meg a beltereink magas szennyezettsége miatt. Míg a fejlődő világban elsősorban a főzés, addig a nyugati országokban a mesterséges termékek sokasága, így a tapétaragasztók, festékek, illatosítók okozzák a fő problémát.

Szinte hihetetlen, de ma már több ember hal meg a házakban lévő szennyezettség miatt, mint a kültéri szmog révén. Talán nem annyira meglepő ez a mutató, ha tudjuk, hogy a nyugati világ emberei idejük 70-90 százalékát a négy fal között töltik. Lakásunk pedig tele van mesterséges anyagokkal, amelynek egészségügyi hatásáról sokszor fogalmunk sincs.
Ma már alighanem egyre ismertebbé válik, hogy a falra, bútorokra kent festékek oldószer tartalma igen magas lehet. Ezek az oldószerek aztán folyamatosan párolognak, akár hónapokon keresztül szennyezve az otthonok légterét. Az egyik legismertebb ilyen légszennyező oldószer a formaldehid.
Hasonló a helyzet a ragasztókkal is. A tapétaragasztók is hosszú időn keresztül juttathatnak káros anyagokat a levegőbe, de a bútorlapok összeragasztásakor használt ragasztók is károsak lehetnek. Szerencsére ma már kaphatóak pl. olyan tapéták is, amelyek egyáltalán nem használnak ragasztót, ezek a vlies tapétákfestékek esetében pedig a hagyományos meszelés jelenthet jó alternatívát.
A főzés bár egyre inkább háttérbe szorul a nyugati típusú államokban, ám a mai napig az otthoni légszennyezés fő forrása. A sütés-főzés nitrogén-oxidokat és szálló port juttathat a szobák légterébe.
A fentiek mellett az illatszerek, a kozmetikumok a fürdőszabai szennyezettségért felelősek, míg az illatosítók, gyertyák általában a hálószobák magas légszennyezőanyag koncentrációjáért felelősek.
Míg a kültéri légszennyezettség miatt elrendelhetnek szmogriadót, addig az otthonok szennyezettsége sokszor rejtve marad és okoz komoly egészségügyi károkat.