Into eternity - az atomenergia jövője

Rigó Vas, 2013-07-21 18:56
2013-07-26 18:00
2013-07-26 23:00

A(z Into Eternity c.) film dokumentumfelvételeken mutat be egy ~100.000 éves tárolási időre tervezett finnországi nukleáris hulladék tárolót. Az ilyen létesítmények életciklusa (fennmaradási ideje) egyezik az itt tárolt hulladék teljes lebomlási idejével, mivel ezalatt folyamatosan radioaktív sugárzást bocsátanak ki. Ez ebben az esetben több ezer évet jelent, az első félezer évben aktív hűtéssel. A lerakó tervezői nem bíznak semmit a véletlenre: számolnak azzal a kockázattal, hogy esetleg nem lesz már emberi civilizáció, vagy írásbeliség a Földön, amikor a hely még sugározni fog…

A sci-fikbe illő, de nagyon is valóságos képsorok után az atomenergia használatának hosszú távú hatásait és hazai jövőképét fogjuk áttekinteni, nem utolsó sorban a napirenden levő paksi 2. bővítési ütem apropójából is. Szakértők segítségével megpróbáljuk eloszlatni a tévhiteket és vázolni a valós kérdéseket.

Vendégeink Bozsó Brigitta a Greenpeace klíma és energia kampányosa, valamint Dr. Hózer Zoltán, a Magyar Nukleáris Társaság elnöke lesznek.

Nagy vitára számíthatsz, kár lenne kihagyni!