Warning: Table './web11_db3/watchdog' is marked as crashed and should be repaired query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:220:\"Table './web11_db3/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired\nquery: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '1:4244b44f64caa47afddc714dfbc732c6'\";s:5:\"%file\";s:38:\"/var/www/web266/web/includes/cache.inc\";s:5:\"%line\";i:26;}', 3, '', 'http://lmv.hu/node/8071', '', '54.80.208.105', 1534763519) in /var/www/web266/web/includes/database.mysql.inc on line 128

Warning: Table './web11_db3/watchdog' is marked as crashed and should be repaired query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:3341:\"Table './web11_db3/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired\nquery: UPDATE cache_filter SET data = '<p>A biodiverzitás eltérő szintjein kívül az egyik legnagyobb különbség a legtöbb kert és a természeti tájak közt, hogy ha a kertet felügyelet nélkül hagyjuk, akkor az szétesik, a természet viszont nem. Mindnyájan tértünk már úgy haza a szabadságunkról, hogy a kedvenc növényeinket valami megette, a gyomok elburjánoztak, és az egész kert valamilyen váratlan szörnyű átoktól kornyadozott. </p>\\n<pic num=\\&quot in /var/www/web266/web/includes/database.mysql.inc on line 128
Gaia kertje -Természet trükkjei - A talajképzés | lmv

Gaia kertje -Természet trükkjei - A talajképzés

sistvan Erdőkertek Ked, 2013-07-09 00:14

A biodiverzitás eltérő szintjein kívül az egyik legnagyobb különbség a legtöbb kert és a természeti tájak közt, hogy ha a kertet felügyelet nélkül hagyjuk, akkor az szétesik, a természet viszont nem. Mindnyájan tértünk már úgy haza a szabadságunkról, hogy a kedvenc növényeinket valami megette, a gyomok elburjánoztak, és az egész kert valamilyen váratlan szörnyű átoktól kornyadozott.

kis akácos A kert természetes állapota a kertész nélkül a pusztulás - vagy a visszatérés a vadonba. Hosszabb távon nálunk gyakran ez azt jelenti, hogy pár év alatt mindent elborít az akác.Az erdő természetes állapota az egészség és az elevenség. Azonban, ha veszünk pár leckét a természettől, akkor úgy tervezhetjük a kertet, hogy alapvetően legyen termékenyebb, egészségesebb, jobb vízellátású, dinamikusan stabil, rugalmasan tűrje a csapásokat, vagyis reziliens legyen, és természetes ökoszisztémák bőségével bírjon. Ez a fejezet egy rövid áttekintést fog arról adni, hogyan lehet ezt megcsinálni; a könyv hátra levő része fogja részletezni.A talajképzés

Hogyan alkalmazhatjuk a természet bölcsességét a kertünkre ? Először is, mint minden kertben, kezdjük a talajjal. A természet a talajt fentről lefele és lentről felfele is építi.
A „fentről lefele” alatt az értem, hogy levelek folyamatosan hullnak fentről az avarra, ahol laza földdé bomlanak. A természetnek nincs motoros kapája, és nem is kell neki. Ha gyorsan érett talajt szeretnénk, akkor csak halmozzunk fel szervesanyagot egy vastag réteg mulcs segítségével. A mulcs gyorsan helyben komposztálódik, és olyan érett talajt hoz létre, ami telis-tele szerves anyaggal és a benne nyüzsgő talajlakó élőlényekkel már készen áll az egészséges növényeket táplálására. A mulcsos talajképzés részletes technikáit a 4. Fejezet fogja leírni.
A másik oldalt, a lentről fele irányuló talajképzést a növények végzik. Természetben a termékenység növényektől és a talajlakóktól származik, és nem egy zsák trágyából. Sok növény jeleskedik abban, hogy a föld mélyéből tápanyagokat hoz fel, és a felszínre irányítja, ahol a többi növény fel tudja használni. Ezeket a fajtákat a 6. Fejezet tárgyalja, és a Függelékben vannak felsorolva. A zöldséges kertben a betakarítás folyamatosan elviszi a tápanyagokat, ezért ezt a kivont termékenységet pótolni kell egy kis mulccsal, komposzttal és trágyával. De ha a kertben tápanyag felhalmozó növények vannak, akkor a trágyaszórós munkája szinte teljesen el fog tűnni.
A fentről le és lentről fel módszerek együtt gyorsan finomabb talajt fognak létrehozni, mint amilyet valaha is láttatok.

akácos