Gyere velünk a Rózsaszín Blokkba a 2013-as Budapest Pride-on!

ror Rhythms of Resistance Budapest Pén, 2013-06-14 00:43

A Radical Queer Affinity Collective és a Rhythms of Resistance Budapest az idei pride felvonuláson is szeretne egy jól látható rózsaszín blokkot alkotni, és nagyon örülünk, ha te is csatlakozol hozzánk!

Úgy gondoljuk, egy autonóm csoportok és felkészült aktivisták alkotta, jól szervezett rószaszín blokk jobb lehetőséget ad, hogy hatékony közös taktikát alakítsunk ki, és kiálljunk azokért a célokért, amelyek miatt utcára vonulunk.

A kapitalizmus ellen vagyunk!

A nagypolitika frontvonalait lobbitevékenységek alakítják, melyeket a pénzes csoportok folytatnak saját érdekükben – olyanok, akik alapvetően profitálnak a gazdasági és társadalmi hierarchiából. Például a kvír politika esetében befolyásos érdekképviseleti csoportok, mint a Human Rights Campaign (HRC) és hasonló liberális reformista szervezetek, melyek nem támadják a tekintélyelvű társadalmi struktúrákat. Emiatt a kevésbé privilegizált kvíreket – a transz* embereket, feketemunkás kvíreket, menekülteket és nem fehér kvíreket – ezen a nagy szervezetek politikai tevékenysége túl gyakran magukra hagyja az őket érő veszélyekkel és erőszakkal szemben. Ezek a befolyásos, jogilag non-profit társaságok tömegméretekben szerveződnek, gyakran országos vagy regionális szinten. Együttműködnek a politikai pártokkal, és más nem demokratikus csoportokkal, akik önjelölt módon képviselik az ügyünket. Ők könnyen megalkusznak és kiszolgálják az állam érdekeit, elfeledkezve róla, hogy senki nem képviselhet minket, kizárólag mi magunk. Nemet mondunk tehát az LGBTQIAA politika kapitalista-korporatív kizsákmányolására!

A fasizmus ellen vagyunk!

Magyarországon meglehetősen erős szélsőjobboldali mozgalom tevékenykedik. Nem csak a parlamentben, hanem az utcán is, szinte mindenütt jelen vannak. Erőszakra tanítják az embereket, mindennapos zaklatásokkal és agresszióval, és tömegmozgósítással készülnek az LMBT pride ellen. 2007 óta a felvonulást minden éveben megtámadták a nácik, emiatt a rendőrségnek muszáj volt „biztosítania” az útvonalat dupla kerítéssel, ezzel teljesen elszigetelve minket a külvilágtól, és lezárva a belvárost szinte egy teljes napra. Ez a helyzet csak ráerősít a közvélemény általános ellenérzésére az eseménnyel kapcsolatban. Ahelyett, hogy a nácik erőszakos viselkedését látnák a kellemetlenség forrásaként, a felvonulást okolják. Ezért mi tiltakozunk a kiterjedt óvintézkedések ellen, mert ez többet árt nekünk, mint használ. Minden egyes nap a szélsőjobb ellen vagyunk – nem csak ezen az egy napon – és nem csak rendőrkordonok mögül, hanem nyíltan az utcán! A nácik nem csak ránk jelentenek veszélyt, hanem minden egyes közösségre, amely nem felel meg az ő „ízlésüknek”. Mi szolidárisak vagyunk ezekkel a közösségekkel, és szeretnénk velük együtt fellépni a fasizmus ellen, Magyarországon, és mindenhol máshol. A mi antifasizmusunk nem a liberálisok konfliktustól és szélsőségektől való félelméből táplálkozik; a szívünkből jön, az együttérzésből mindazokkal, akik nap mint nap szembesülnek a fasiszta elnyomással; és különösen mert úgy gondoljuk, hogy a rendszer, amely támogatja a heteronormativitást, szexizmust, patriarchátust, családon belüli erőszakot és kizsákmányolást, az ugyanaz a rendszer, amely a szélsőjobb erősödéséből profitál. A Rózsaszín Blokk tehát határozottan a szélsőjobb ellen van!

A rasszizmus és a meleg nacionalizmus ellen szövetkezünk!

Szembesülve a fasiszta mozgalom erősödésével, valamint a szélsőjobbal cinkos, rasszista állammal, melyek a magyarországi roma közösségeket fenyegetik és megtámadják, szeretnénk egységesen fellépni a rasszizmus ellen. Antinacionalisták vagyunk, visszautasítjuk a nemzeti szimbólumok használatát az LMBT pride-on, mert úgy gondoljuk, hogy a meleg nacionalizmus együttműködik az állam rasszista taktikájával. Szembenállunk az LMBT mozgalom fősodrával, mely arra hajt, hogy a közvélemény jó polgárokként, jó fogyasztókként, jó adófizetőkként, elfogadással tekintsen ránk – cserébe kizárva ebből az elfogadásból a feketemunkás kvíreket, a fogyatékkal élő kvíreket, a nem középosztálybeli kvíreket, a hajléktalan kvíreket, az aszexuális kvíreket, és bárki mást, aki valahogy nem illeszkedik az elvárásaikhoz. Hosszútávon és szélesebb perspektívából tekintve, utáljuk ha megpróbálják rózsaszínre mosni az egyre elnyomóbb kelet-európai rendszereket, ha az LMBT pride-ot a kormány egy eszközként használja, mutogatja a nyugat számára civilizáltsága bizonyítékaként, miközben az LMBTQIAA embereket érintő, mindennapos, strukturális problémákkal nem foglalkozik. Ezen felül szeretnénk hangot adni az LMBT mozgalmon belüli rasszizmusnak és egyéb diszkriminációnak is.

Felvonulásunkkal szolidaritásunkat fejezzük ki a...

transz*, kvír, biszexuális és aszexuális emberek, leszbikusok, nők, bevándorlók, roma emberek, feketemunkások, szegénységben vagy hajléktalanságban élők, aktivisták, fogyatékkal élők, és a tüntetők felé, akik rendőri erőszak áldozatai, mint társaink Törökországban, Grúziában, Ukrajnában, Oroszországban, Palesztínában, és különösen azok felé, akiket örökké elhalgattattak az LMBT mozgalom tagjai közül.

Amikor még nem is létezett a budapesti Rhythms of Resistance csoport, a bécsi RoR már felvonult a Budapest Pride-on. Az elmúlt években több autóbusszal jöttek külföldről antifák. Először két évvel ezelőtt kezdeményeztük a Rózsaszín Blokkot a felvonuláson, amikor egy botrányos eset megmutatta, hogy a Pride szervező csapat mennyire meleg férfi központú, és mennyire képtelenek fellépni a rasszista, transzfób és klasszista diszkrimináció ellen. Azóta persze sokminden változott a Pride szervezésében. A jelenlegi magyar politikai környezetet tekintve, és az LMBTQIAA közösségen belüli diszkriminációk miatt, szeretnénk idén is együtt kiállni a kapitalizmus, a fasizmus, a meleg nacionalizmus és a rasszizmus ellen.

A Pride előtti pénteken (július 5.) 6 órakor, gyere el egy találkozóra (részletekért írj a fork@riseup.net címre), ahol feliratokat készítünk, és ami fontosabb, kitaláljuk, hogyan alkossunk egy jól látható blokkot a felvonuláson belül, hogy eljuttassuk üzeneteinket, kifejezzük véleményünket a minket érintő fontos kérdésekben.

Barátsággal:

Rhythms of Resistance Budapest és Radical Queer Affinity Collective