A világ legszegényebb államelnökének megrázó gondolatai..

Névtelen Új tudatosság hajnalán.. Ked, 2013-02-26 15:52

A világ legszegényebb államelnöke egy farmon lakik, egy lelakott házban, zöldségek és virágok termesztésével biztosítja a betevő falatot. A nemes egyszerűséggel önmagát Pepének nevező Uruguay-i elnök a 2012-es riói fenntarthatósági csúcskonferencián őszinte, mély emberi szavaival keltett megdöbbenést a nyakkendős, bürokrata elit körében, ilyeneket mondva:

"..Nem azért jöttünk erre a bolygóra, hogy egyszerűen csak fejlődjünk, tekinteten kívül hagyva mindent. Azért jöttünk erre a bolygóra, hogy boldogok legyünk. Mert az élet rövid, és egy pillanat alatt véget ér. Egyetlen anyagi holmi sem olyan értékes, mint az élet. Ez mindennél fontosabb[..] De az élet úgy csúszik ki az ujjaink közül, hogy dolgozunk, folyton csak dolgozunk azért, hogy még többet fogyaszthassunk, és a fogyasztói társadalom a motor [..]

Pedig éppen ez a túlfogyasztás az, ami a bolygóra veszélyes. Ezt a túlfogyasztást pedig azzal tudják fenntartani, hogy rövid ideig használható eszközöket gyártanak, mert úgy sokat lehet eladni. [..] Dolgoznunk kell, és fenn kell tartanunk a „használd és dobd el” civilizációt, így aztán egy gonosz csapdába kerülünk..[..] Az igazi ok a civilizációs modell, amit mi hoztunk létre, és amin változtatnunk kell, az az életmódunk. [..] A fejlődés nem lehet a boldogság kárára. Az emberi boldogság javát kell szolgálnia, a földi szeretetet, az emberi kapcsolatokat, a gyermekek nevelését, barátságok ápolását, az alapértékek őrzését. Pontosan azért, mert ez a legértékesebb kincs, amink van, a boldogság..."
José Alberto Mujica Cordano, Uruguay 77 éves elnöke a fizetésének 90%-ával karitatív alapot támogat, egy szegények számára létrehozott lakásprogramot, a maradék 10% kb. 800 dollárt tesz ki. Az elnöki palotába nem költözött be, s a megüresedett intézményt felajánlotta a hajléktalanoknak téli időszakban menedékhelyként. Nincs limuzinja, helyette egy 1987 – es bogárhátúval közlekedik. Megválasztása utáni első napon azzal sokkolta a parlamenti parkoló őreit, hogy elnökhöz nem méltóan egy robogóval érkezett. Eladatta a tengerparti elnöki rezidenciát, mert haszontalannak tartotta azt. Minden vagyona a farmja, három traktor és egy régi Volkswagen - ezek együttes piaci értékét 44 millió forintban állapította meg az uruguayi adóhivatal. Elnöki mandátumának lejártával az ex-államfőknek járó tiszteletdíjból iskolát kíván építtetni: „Nincs szükségem a fizetésemre – így is bőven megtermelem, amire igény tartok".
A farmján él, egy lelakott házban Montevideo peremén és nagyon boldog, hogy szeretett virágaival és zöldségeivel foglalkozhat az elnöki teendők ellátása mellett.

A folytatáshoz kattints ide (videót és felhívást tartalmaz!):
http://ervinkery.blogspot.hu/2013/02/egy-allamelnok-nagyszeru-beszede.html