Az Andrássy saga újabb epizódja - A 3

p7 Andrássy út Ked, 2013-01-29 02:57

A KÖH mára vállalhatatlanná vált, szublimált mint az SZDSZ.
Az ügyészség megnyerte az Andrássy 3 pert 2012-ben, semmisnek nyilvánították az adásvételi szerződést. DE !

De mivel ez az épület a nagy magyar - nemmondjukkianevét - bankár választottja, ezért olyan mókás döntés született, hogy a szerződés semmisségének nem az a következménye, hogy az eredeti állapotot helyreállítják, hanem minden marad úgy, ahogy azt a törvénytelen szerződés keletkeztette. Indoklás: az eredeti állapot helyreállítása nagyobb kárt okozna a társadalomnak, mint amit a törvénytelen szerződés okozott.

(Csak zárójelben: ez a nem mindennapi ítélet valahogy nem terjed futótűzként abban a magyar médiában, amelyik az Andrássy ingatlanbizniszből eddig szép forgalmat produkált.)

Namost a következő a helyzet. Az Andrássy 3-at úgy adták el a Gyurika által vezényelt Verók csapat bólogató ártatlankái 328 milláért két ukrán leányzó bejegyés alatt álló 3 millás kft-jének, hogy előző évben az önkori kb. 500 millát költött csak a folyosói Lotz freskók felújítására. Maga az épület jelenlegi reális értéke cirka 4-6 milliárd HUF.
Az ítélet szerint nagy baj lenne, ha ez a 4-6 milliárd HUF értékű épület visszakerülne az önkormányzat tulajdonába (a társadalomhoz), mert akkor az önkormányzatnak vissza kellene fizetnie a 328 milla vételárat (ami ugye szintén szublimált már) plusz az épületre az adásvétel óta fordított költségeknek az igazolható részét. Ilyen költség az üzemeltetésen és a kb. 1-3 x 10milla értékű homlokzati felújításon túl a pár lakó kikötöztetése (legyen mondjuk 300 milla) és a Postamúzeum elköltöztetése (ez is legyen mondjuk 300 milla). Ez így összesen sem bírja elérni az egy milliárdot....

De felújítás címén + 2,5 milliárd ktg.-el megterhelték az épületet. Hogy mi került 2,5 milliárdba, azt valahogy senki nem részletezi, el van fogadva mint evidencia...:) Azért néhány töredéke ismertté vált: http://irodabroker.hu/ingatlan/andrassy-ut-3/ .

Mi is lett volna ennek a fura bírósági döntésnek a nagykönyv szerinti alternatívája ? Hát az, hogy az önkori (a társadalom, mi) visszakapja az épületet. Elkezd visítani, hogy neki nincs forrása sem a további működtetésre, állagfenntartásra, őrzésre, sem pedig az eredeti állapot helyreállítása keretében visszafizetendőkre. Ezért - immár törvényesen - pályázat útján értékesíti azt.
Így hozzájutna az árbevételnek a visszafizetendők feletti részéhez, ami ugye akár plusz párszáz millió, netán 1 milliárd is lehetne.

Hogy is mondjam. Nem b@szakodtak sokat ezzel az alternatívával. Inkább meggyőzték a bíróságot ezzel a "társadalomra nagyobb kárt jelentene" dumával. És bejött.

Persze látom a zord szemöldököket pöndörödni, hogy a feltételes mód is bekerült az önkormányzathoz kerülő plusz árbevétel elé.

Egy dolgot kell itt tudni. Az Andrássy útnak a Bajcsi és az Opera közötti szakasza ennek az országnak a szíve, a legértékesebb része amióta az Ejrop JUnióval beáramlott honfoglalók leárazták a budai hegyeket és felértkelték a dawntownt. Egy van belőle. Ha bárkinek ebben az országban mondanivalója van és fel akarja magára hívni a figyelmet, ide járogat felvonulni a kerékpárosoktól a bzikon át az összes szagszervezetekig, a diákoktól a csendes sokaságig mindenki.
Ezt a szakaszt a válság meg mindenféle ingatlanáresés nem érinti, sőt.
Itt úgy űzték el a volt üzleteket (a lakókrol most nem beszélek), hogy az egekbe emelték az árat és a tulajdonosokat nem érdekli, hogy nem bírják kiadni pár évig az üzletet. Itt az idő nem számít, a tulajdon a lényeg. A most gőzerővel felújítás alatt álló Andrássy 19 pillanatok alatt kelt el 4,2 milliárdért. Az Andrássy 9. - a volt ING bank épülete - felújítva üresen áll immár fél évtizede, mióta az ING a Dózsa György úti tutiba költözött. Nem nagyon érdekli őket. Több elköltözött üzlettel is lehet beszélgetni (ezek többnyire a Király utcába vagy környékére szorultak ki), akik egyöntetűen megerősítik a fentieket. De ha nem kérdezel senkit akkor abból is sejtheted milyen mesés vagyonokat jelent itt a bérleti díj, hogy olyan versenyzők is az elvérzettek táborába kerültek mint a Nike , az Armani Café vagy a Roberto Cavalli.

Szóval lehet értékbecsléseket csináltatni tucatjával a válságra hivatkozva, hogy a jelenlegi érték ne érje el az eredeti állapot helyreállítása miatti visszafizetendőt, de rövid idő alatt landol az ingatlan a reális értékén egy valós befektetőhöz.

Na ezt a kört rövidítette le a bíróság ezzel a mókás döntésével.... így a nemonjukkianevétnek nem szükséges a szingapúri számláít (lásd vastagbor.blog.hu) gyengíteni egy-két milliárddal, mi meg ugyanennyivel szegényebbek vagyunk. Meg persze az A3-al.
Eljön majd az idő, hogy nem csak az A3 Lotz freskóit nem láthatjuk mint eddig (ez ugye ezzel az ítélettel kvázi már bekövetkezett), hanem az Andássyra sem teheti majd be a lábát a pórnép, csak tejelés fejében. Hidd el, dolgoznak rajta a páholyokban :)