Warning: Table './web11_db3/watchdog' is marked as crashed and should be repaired query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:220:\"Table './web11_db3/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired\nquery: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '1:6f059860ab5c6ffa53a6fa8fe6684f40'\";s:5:\"%file\";s:38:\"/var/www/web266/web/includes/cache.inc\";s:5:\"%line\";i:26;}', 3, '', 'http://lmv.hu/node/7398', '', '54.162.224.176', 1529322160) in /var/www/web266/web/includes/database.mysql.inc on line 128

Warning: Table './web11_db3/watchdog' is marked as crashed and should be repaired query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:7688:\"Table './web11_db3/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired\nquery: UPDATE cache_filter SET data = '<p>A NaturalSociety 2011-ben a biotechnológiai óriást, a Monsantot jelölte az év legrosszabb cégének az emberi egészség és a környezet veszélyeztetéséért.</p>\\n<p>A magvak és termények genetikai módosításában vezető szerepet betöltő Monsanto felelős a genetikailag megtervezett magvak 90 százalékáért az Egyesült Államok piacán. A genetikai módosításokkal kapcsolatos vizsgálatokon kívül a Monsanto egyb in /var/www/web266/web/includes/database.mysql.inc on line 128
2011 legrosszabb cége | lmv

2011 legrosszabb cége

Nóra Génpiszka Csü, 2012-02-23 15:31

A NaturalSociety 2011-ben a biotechnológiai óriást, a Monsantot jelölte az év legrosszabb cégének az emberi egészség és a környezet veszélyeztetéséért.

A magvak és termények genetikai módosításában vezető szerepet betöltő Monsanto felelős a genetikailag megtervezett magvak 90 százalékáért az Egyesült Államok piacán. A genetikai módosításokkal kapcsolatos vizsgálatokon kívül a Monsanto egyben a legnépszerűbb gyomirtó szer, a Roundup gyártója is, amely több mint 120 millió hektáron okozta a gyomirtó szer rezisztens szupergyomok elszaporodását, miközben nagyban károsította a talajt. Döntő bizonyítékok szólnak a genetikailag módosított termények, rovar- és gyomirtó szerek megnövekedett használata ellen, a Monsanto mégis folytatja tevékenységét figyelmen kívül hagyva minden intő jelet.

Egy jelentős 19 tanulmányból álló elemzés, mely genetikailag módosított terményeket - kukoricát és szójababot - vizsgált, jó néhány sokkoló információt tárt elénk ezen élelmiszeripari termények biztonságával kapcsolatban. A kutatások eredményei alapján a genetikailag módosított kukorica vagy szójabab fogyasztása jelentős szervi zavarokhoz vezethet a patkányok és az egerek szerveiben, főként a májban és a vesében. Ez különösen aggasztó adat, tekintve, hogy az Egyesült Államok területén megtermelt szójabab 93 százaléka génmódosított.

Monsanto és a természet genetikai manipulációja

A genetikailag módosított termények között, a Monsanto előállít olyan terményeket is, melyek méreganyagot, úgynevezett Bt toxint tartalmaznak. A várt hatással ellenkezőleg, a Bt használatával a természetes rovarirtó szerekkel szemben ellenálló rovarok tömeges elszaporodása következett be. Ez idáig legalább 8 rovar populáció fejlesztett ki ellenálló képességet, ezekből kettő rezisztens a Bt permetre és legalább 6 vált ellenállóvá a Bt termény egészére. Így a gazdák még több rovarölőt kénytelenek használni, hogy fel tudják venni a küzdelmet az így kialakult rezisztens ízeltbábúakkal szemben.

Mi a Monsanto válasza erre a problémára? A Bt termények további genetikai módosítása, hogy szuper-rovarölővé tegyék, így pusztítva el a rezisztenssé vált fajokat is.

Tesztek azt mutatják, hogy a kutatásra fordított rengeteg idő és pénzbeli támogatás ellenére a Bt méreganyag további módosítása nem, vagy csak csekély előnnyel jár a rovarok elleni harcban. A puszta tényeket figyelembe véve, melyek azt bizonyítják, hogy ez a módszer rendkívül hatástalan, úgy tűnik a Monsanto megoldása mindenre a további módosítás. Kutatások rámutatnak, hogy ennek kétségkívül az lesz az eredménye, hogy a rovarok a legtöbb Bt hatóanyagra és egyéb módosított méreganyaggal szemben rezisztenssé válnak. Végeredmény: még több rovarölő szer használata a rovarok elleni küzdelemben.

Szuper-gyomok árasztanak el több mint 120 millió hektárnyi gazdaságot

A Monsanto legnépszerűbb gyomirtó szerének, a Roundupnak köszönhetően világszerte bukkannak fel gyomirtó szereknek ellenálló úgynevezett szuper-gyomok. Ezen erősen ellenálló gyomok immunisak a glifozátra, mely a Roundup gyomirtó komponense. Jelenleg egyedül az Egyesült Államokban közel 4,5 millió hektáron vannak jelen, ám hozzáértők becslése szerint, szerte a világon legalább 120 millió hektárra tehető a borítottságuk 2010-ben. Ezen gyomok megjelenése egyre sűrűbben kerül dokumentálásra Ausztráliában, Argentínában, Brazíliában, Chilében, Európában és Dél-Afrikában.

Természetesen ezen ellenálló gyomok irtásához mértéktelen mennyiségű gyomirtó szerre van szükség. Nem meglepő módon a cég visszautasít minden felelősséget a gyomok elleni harc növekvő költségét illetően, mondván, hogy „a Roundup mezőgazdasági garanciája nem vonatkozik a glifozát rezisztens gyomok irtásának hibájára”.

A világ nemet mond a Monsantonak

Franciaország, Magyarország és Peru csak pár azon országok közül, akik a Monsanto ellen foglalnak állást. Valójában Magyarország egészen odáig ment, hogy 1000 hektárnyi kukoricát semmisített meg, melyről kiderült, hogy genetikailag módosított magról kelt állomány Peru ugyancsak állást foglalt az egészségügyi szabadság mellett azáltal, hogy egy nagyszabású, 10 éves tilalmat rendelt el a genetikailag módosított élelmiszerek ellen. Meglepő módon Peru kongresszusának plenáris ülésén hozták ezt a döntést, a korábbi kormány felőli nyomás ellenére, mely a genetikai módosítás legalizálása mellett állt. A genetikailag módosított termények ismert és eddig ismeretlen veszélyei tehát hatályon kívül helyezik még a vezetői szintű kormányzati elveket is.

A perui Mezőgazdasági Bizottság elnöke, Anibal Huerta azt mondta, hogy a tilalom azért volt szükséges, hogy megelőzzék „a biotechnológia használatából származó veszélyeket”.

Legutoljára Franciaország mondott nemet a Monsanto genetikailag módosított kukoricájával kapcsolatban. Az egész akkor kezdődött, amikor a Francia Állami Tanács feloldotta a tilalmat Monsanto genetikailag módosított kukoricájával szemben, mondván a vád nincs megfelelően igazolva. Törvény szerint, egy Európai Uniós állam csak abban az esetben helyezhet egyoldalúan tilalom alá egy módosított törzset, ha az tudományosan bizonyított, hogy veszélyt jelent az emberi és állati egészségre, vagy a környezet integritására.

Bár a tilalom feloldásra került, kiderült, a francia szabályozás új korlátozásokat tervez Monsanto 810-es kukoricájának francia földben való alkalmazására. Maga Franciaország miniszterelnöke, Nicolas Sarkozy is kifejezte ellenérzését Monsanto genetikailag módosított kukoricájával szemben:
„A francia kormány fenntartja és fent is fogja tartani szembenállását Monsanto 810-es kukoricájának a mi földünkben való használatával szemben.”

2011 legrosszabb cége

Azzal, hogy a Monsantot jelölték a 2011-es év legrosszabb cégének, reméljük, hogy fel tudják hívni a figyelmet az emberi egészséget és a környezetet veszélyeztető kockázatokra.
Amíg meg nem állítjuk, a genetikai módosítás további fenyegetést jelent minden élőlényre nézve. A kutatások eredményeinek közzététele és a Monsanto 2011-es év legrosszabb cégének való jelölése nagyszerű lehetőség arra, hogy felhívjuk a figyelmet a gyár meggondolatlan és vakmerő tevékenységére.

Az eredeti cikk elérhető:
http://naturalsociety.com/monsanto-declared-worst-company-of-2011/

Fordította: Frida