Warning: Table './web11_db3/watchdog' is marked as crashed and should be repaired query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:220:\"Table './web11_db3/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired\nquery: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '1:3f521cc52dcf386bf96b2c7b588d9b53'\";s:5:\"%file\";s:38:\"/var/www/web266/web/includes/cache.inc\";s:5:\"%line\";i:26;}', 3, '', 'http://lmv.hu/node/6989', '', '54.162.173.119', 1524330921) in /var/www/web266/web/includes/database.mysql.inc on line 128

Warning: Table './web11_db3/watchdog' is marked as crashed and should be repaired query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:19791:\"Table './web11_db3/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired\nquery: UPDATE cache_filter SET data = '<p>Egy angol cikk fordítása, mely a román példán keresztül azt mutatja be, hogy milyen funkciót töltenek be az amerikai nagykövetségek a GMO-k terjesztésében annak érdekében, hogy egész EU-t el tudják árasztani génmódosított növényeikkel. Az <a href=\\"http://www.gmwatch.org/latest-listing/1-news-items/13040-us-embassies-used-romania-as-trojan-horse-to-force-gmos-into-europe-wikileaks\\" target=\\"_blank\\&q in /var/www/web266/web/includes/database.mysql.inc on line 128
Wikileaks: Románia, mint amerikai trójai faló GMO-ügyben | lmv

Wikileaks: Románia, mint amerikai trójai faló GMO-ügyben

Bob Génpiszka Csü, 2011-07-28 15:30

Egy angol cikk fordítása, mely a román példán keresztül azt mutatja be, hogy milyen funkciót töltenek be az amerikai nagykövetségek a GMO-k terjesztésében annak érdekében, hogy egész EU-t el tudják árasztani génmódosított növényeikkel. Az eredeti cikket a GM-watch oldalán találtuk.

ROMÁNIA, A GMO-S TRÓJAI FALÓ

Hála néhány új Wikileaks-es kiszivárogtatásnak Romániáról, a génmódosítás témája a román média címlapjain szerepel. A következő cikk hosszú, ám sok érdekességet tartalmaz és lefedi az összes nyilvánosságra hozott anyagot, amelyek feltárják a kapcsolatokat a magas rangú döntéshozók, az Egyesült Államok romániai nagykövetsége és a biotechnológiai ipar között.

Külön szeretnénk felhívni a figyelmet a „GMO bizalomépítő programra”, amelyet a média állított fel a GMO-król szóló „pozitív üzenetek” terjesztésére.

További információkért arról, hogyan használták az USA nagykövetségei Romániát arra, hogy bejuttassák a GMO-kat Európába, lásd a Food & Water Europe 2009-es előrelátó jelentését: „Biotechnológiai diplomácia: Hogyan nyomják az USA nagykövetségei a GMO-kat Európa-szerte” vagy PDF formátumban

1. Wikileaks – GM-élelmiszerek: Románia, az USA trójai falova Európában
Forrás: Adevarul.ro
2011. március 31.

A Wikileaks szerint a Bukarestben vívott legkeményebb diplomáciai harcok egyike egy olyan problémáról szólt, amelyben az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak rendkívül különbözik az álláspontja: a génmódosított növényekről (angol rövidítés alapján GMO-k). Az USA megpróbálta ékként használni Romániát, hogy fellazítsa az európai politikát a biotechnológia mezőgazdasági célú használatát illetően. A román politikusok kettős szerepet játszottak.

Nem sokkal azután, hogy a DA szövetség (a Román Nemzeti Liberális Párt és a Román Demokrata Párt) hatalomra került 2004 decemberében, az amerikaiak elkezdték az új befektetési lehetőségek feltérképezését Romániában. Különösen három területen érdeklődtek: az IT, a telekommunikáció és a biotechnológia témakörében. Utóbbi a GMO-k használatát is magában foglalja, és ennek kapcsán született meg az a stratégia, amely Romániát az Egyesült Államok trójai falovává kívánta alakítani Európában.

Míg az Egyesült Államokban, a GMO-k használata széles körben elterjedt, és óriási üzletet jelent, számos EU-tagország kitiltotta őket. Egy 2005. január 18-án küldött, Thomas Delare, Jack Dyer Crouch nagykövet helyettese által aláírt táviratban azt írja: „Románia, a régió egyedülálló példaként, a biotechnológia úttörője, amely az EU-ban betiltott génmódosított szóját termeszti és népszerűsíti. A nagykövetség célja, hogy segítse Romániát abban, hogy az fejlett biotechnológiai szektorral és a biotechnológia előnyeit értő, jól képzett lakossággal csatlakozzon az EU-hoz. Az Egyesült Államok, fokozva az erőfeszítéseit Romániában, egy erős európai szövetségessel fog bírni, közös érdekekkel és hittel az EU GMO-ellenes politikája elleni harcban.

Rendkívüli veszély

Az időzítés a nagykövetség véleménye szerint kulcsfontosságú volt, mivel Románia számára már elkezdődött a visszaszámlálás az EU-szabályozások átvételét illetően, valamint a GMO-ellenes lobbicsoportok is elkezdtek nyomást gyakorolni. Erre a gondolatra alapozva a nagykövetség egy nagy közoktatási kampány elindítását javasolta a biotechnológia hasznairól (ár, egészség stb.), az információkat a sajtóhoz és a fogyasztókhoz műhelymunkák és fórumok segítségével juttatva el, mielőtt a lakosság a többi lehetőséget is felismeri.

Manipuláció számokkal

A távirat azt mutatja, hogy a helyi partnerekkel történő beszélgetések után egy nem hivatalos konzorcium jött létre a GMO bizalomépítő program támogatására. A szövetséget a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Ügynökség, a Román Nemzeti Televízió (TVR) tudományos és oktatásügyi részlege (akik műsoridőt is ígértek), valamint néhány civil szervezet alkotta.

A terv részei voltak a fontos agrártudomány-egyetemi központokban, például Bukarestben, Temesvárott, Jászvásáron, Kolozsvárott és Craiovában tartott szemináriumok. A résztvevőket az ezen a területen tapasztalt akadémikusok közül, az iparból és a helyi médiából válaszották ki.

Thomas Delare azt is mondta, hogy „a nagykövetség becslése szerint a kampány végére 40 sajtóhír lesz közzétéve a rádió- és TV-szpotok mellett. A számítások alapján a kampány során a lakosság 70%-ához jutnak el pozitív üzenetek a GMO-król.

Románia, a manipulációs barométer

A kampány kezdete és vége előtt néhány tanulmányt terveztek a lakosság GMO-khoz való hozzáállásáról. Ezzel a módszerrel a kampány a fogyasztói viselkedésre kifejtett minden hatását fel lehetett mérni. Az üzenet továbbá azt is állítja, hogy ezeket a tanulmányokat barométerként használták volna fel a más országokban véghezvitt hasonló kampányok hatékonyságának mérésére. Az üzenet egy kampány-költségvetési tervet is tartalmaz.

Egy másik, közvetlenül az EU-szabályok román átvétele előtti keltezésű üzenet azt állítja, hogy a román földművesek nagyban támogatják a GMO-vetőmagokat: „A földművesek már kifejtették szándékukat az EU-s szabályozások figyelmen kívül hagyásáról és a vetőmagok termesztésének folytatásáról.

Korlátozások tudományos alap nélkül

2006 tavaszán felforrósodtak az események, amikor Románia intézkedéseket kezdett végrehajtani ezen a területen az EU-s szabályozásokkal való harmonizáció előkészítésére. Egy 2006. április 5-i távirat figyelmeztette Washingtont, hogy kemény idők következnek a GMO-háborúban. „Januárban a kormány 2007-től kezdődő hatállyal megtiltotta a GM-szója termesztését. Hamarosan döntés születik arról is, hogy idén lesz-e még szójatermesztés... A nagykövetség a biotechnológia kormányon belüli és azon kívüli támogatóival együtt dolgozik azon, hogy megszerezze a termesztési engedélyt 2006-ra, hogy módosítson a korlátozásokon, illetve hogy pozitívan befolyásolja a közvéleményt.

Románia 2006 májusára várta, hogy kiderüljön, 2007-ben vagy 2008-ban csatlakozhat-e az EU-hoz, így az „európai jogszabályokkal való harmonizálás” lépéseit az utolsó pillanatban gyorsították fel.

Mindenesetre, egy másik távirat szerint, a román végrehajtó hatalom a tél folyamán bevezetett néhány korlátozást. Így például tilos lett a GM-szója termesztése a természetvédelmi területek 15 km-es körzetében. „Egyáltalán nem meglepő módon a korlátozás semmilyen tudományos kockázatfelmérést nem vett alapul”, fejtették ki a diplomaták.

A nagykövetség által mozgósított biotech-termelők

Nicholas Taubman nagykövet ezekben a táviratokban közölte azt is, hogy „két befolyásos, a nagykövetséggel szoros kapcsolatokat ápoló és a génmódosítást támogató képviselő” segítségével készül megtámadni a GMO-kra vonatkozó korlátozásokat a román parlamentben. A diplomaták garantálták, hogy a Mezőgazdasági és a Környezetvédelmi Minisztérium nem ellenzi majd a korlátozások 2007-re történő halasztását.
Ezenfelül a nagykövetség támogatásával létrehozott Biotech-termelők Szövetsége aktív lobbival célozta meg a kormánytagokat. Arra válaszul, hogy mit tennének, ha a génmódosított szója termesztését betiltanák 2006-ban, az egyik termelő azt válaszolta, hogy mindenképpen elültetné. A következő, 2006. május 16-i táviratban a nagykövetség arról számolt be, hogy az Európai Bizottság „aggódik, hogy Románia nem fogja kellő szigorral alkalmazni a GMO-król szóló új EU-szabályozást”.

Az éhező Afrika megmentése

Azonban az Egyesült Államok nem akarta ilyen egyszerűen feladni a legnagyobb európai GMO-termesztő államot. 2008 augusztusában Richard Lugar szenátor Romániába utazott, hogy vezető romániai tisztviselőket „fejlett mezőgazdasági módszerek, többek között a biotechnológia alkalmazásának” engedélyezéséről győzzön meg.
A szenátor több megbeszélést is tartott román tisztviselőkkel, és mindegyiküknek ugyanazt a beszédet adta elő. Először is egyesült államokbeli nagytermelői tapasztalatairól beszélt, és persze megerősítette, hogy jövedelmezőbb természetes növényeket termeszteni, amelyek drágábbak. Mindazonáltal kihangsúlyozta, hogy fontos „az éhezés ellen küzdeni, különösen az afrikai országokban”, ahogyan ezt Korodi Attila környezetvédelmi miniszternek is kifejtette 2008. augusztus 28-án.
Ezért fontos, hogy „a termelők szabadon termeszthessenek és exportálhassanak bármit, ami elláthatja a világ éhezőit”. Korodi nem volt túlságosan nyitott a témára, és utolsó feljegyzésében Taubman azt is megemlítette, hogy a nagykövetségnek nehézkes volt a kapcsolata a miniszterrel, elsősorban azért, mert Korodi szerint az USA-ban és Romániában a biotechnológiát és a klímaváltozást illetően kevés a közös vonás, mivel Románia az EU tagja.

A „ZöldMalac”

Az amerikaiakkal folytatott megbeszélések során Marian Zlotea, a Köz- és Állategészségügyi Hivatal vezetője érdeklődést mutatott a „ZöldMalac (Enviropig)”, egy USA-ban kifejlesztett génmódosított malac iránt. „Úgy tűnt, érdekli őket az ilyen lehetőségek jövőbeli alkalmazása, további információkat és tanulmányokat szerettek volna látni a génmódosított állatokat és az állatklónozást illetően.” A nagykövetek megjegyezték továbbá, hogy Románia jelentős mennyiségben állít elő és fogyaszt disznóhúst.

Biotech-barátok

Egy másik távirat megállapítja: a Demokrata Liberális Párt (PDL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) erőteljesen támogatják a biotechnológiát. Másfelől viszont a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ/UDMR) sokkal inkább ellenzik ezt a fajta mezőgazdálkodást. A PNL álláspontját a választói okok határozzák meg, míg az RMDSZ a magyar álláspontot követi az ügyben. További lehetséges szövetségesek is említésre kerülnek a táviratban:

Valeriu Tabara (a kérdéses időszakban a képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke, most mezőgazdasági miniszter): „az egyik legőszintébb és legbefolyásosabb támogató”. Megjegyzés: szenvedélyes beszédet mondott egy, a nagykövetség által szervezett konferencián 2007 októberében.

Theodor Stolojan – tavaly ősszel (2007) választották képviselővé, egy olyan választási programmal, amely a biotechnológiát támogatja.

Petre Daea a Szociáldemokrata Pártból (PSD), a szenátus mezőgazdasági bizottságának tagja, a mezőgazdaságban alkalmazott biotechnológia aktív támogatója.

Ilie Sarbu, a PDL-PSD kormány mezőgazdasági minisztere is a biotechnológia támogatója. Tanácsadója, Vasile Bacila azt mondta az amerikaiaknak 2008-ban, hogy Ilie Sarbu Brüsszelben lobbizik az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságánál a biotechnológia mezőgazdasági alkalmazásáért.

A következő megjegyzés megemlíti, hogy a miniszter lánya, Daciana Sarbu az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának tagja, és a távirat tanúsága szerint a biotechnológia komoly ellenzője.

Dacian Ciolos, volt liberális mezőgazdasági miniszter, a jelenlegi EU mezőgazdasági biztos magától értetődő módon ellenzi a mezőgazdaság ezen fajtáját.

Mindazonáltal, mivel technokrata és személyes kötődése van Franciaországhoz, hajlandóságot mutatott arra, hogy ne ellenezze a génmódosított szója 2008-as betiltását – említette Korodi Attila. „Senki nem tudja, melyik oldal mellé fog állni, de olyan helyzetben van, ami miatt nem engedhet meg magának egy kizárólagos álláspontot” – írja az egyik távirat.

Calin szavazatokat akar, Korodi tippeket ad

2008. február 11-én a nagykövetség táviratot küldött Washingtonba, amely a „Monsanto” és a „Pioneer” mezőgazdasági biotechnológia területén dolgozó képviselőinek beszámolóját tartalmazta. Találkoztak Korodi Attila miniszterrel február 4-én, ahol a miniszter nem hivatalosan bevallotta, hogy „Calin Popescu Tariceanu (az akkori miniszterelnök) utasítása nyomán előzetes lépéseket tett a MON 810 génmódosított kukorica védzáradékának életbe léptetésére”.

Megtörténtek az első lépések ennek a génmódosított kukoricának a betiltására. Ez „egybeesik Nicolas Sarkozy elnök hivatalos látogatásával, aki nem sokkal azelőtt hasonló moratóriumot vezetett be”. Tariceanu azzal dicsekedett, hogy az új szabályozás több szavazatot hoz majd a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) a fiatalok és a városi szavazók köréből a következő választásokon. Korodi figyelmeztette a biotech-termelőket, hogy márciusban különleges rendelkezési javaslatot fog beterjeszteni, amely betiltaná a MON 810 génmódosított kukoricát.

Ha a javaslatot elfogadják, az ideiglenes moratórium azonnal hatályba lép” – figyelmeztette a miniszter a termelőket. Ha eladdig a miniszter „veszett ügynek” is tűnt, a február 4-i találkozó megmutatta, hogy a miniszter nem annyira rugalmatlan. Egy távirat tanúsága szerint „felfedte a tervét a biotech-termelők előtt és nem hivatalosan azt tanácsolta nekik, hogy a lehető leghamarabb szabaduljanak meg minden raktáron lévő génmódosított vetőmagtól, mielőtt még életbe lép a moratórium”. „Az iparág képviselői ezt a lépést annak a jelének tekintik, hogy a miniszter politikai kötelezettségeiből fakadóan cselekszik a biotechnológia ellen, nem pedig meggyőződésből.

Tanácsok a szenátornak

A nagykövetség ugyanabban a táviratban arra is rámutat, hogy a környezetvédelmi aktivisták is problémákat okoznak. Például a biotechnológiát egyébként támogató Mezőgazdasági Minisztérium néhány hivatalnoka nem szívesen találkozik a „Monsanto” és a „Pioneer” képviselőivel, mert a civil szervezetek az ipar támogatóinak kiáltanák ki őket. Egy másik, 2008. augusztus 20-i táviratban, amely Lugart készítette fel romániai látogatására, Taubman nagykövet azt üzente, hogy „politikai szempontból van néhány olyan »aknamező«, amelyet ki kell kerülni a Calin Popescu Tariceanu miniszterelnökkel való találkozón”. „Senki sem mondhatja Romániára, hogy csendes lenne a politikai színtere”. Ezt a miniszterelnök és a köztársasági elnök közötti viharos viszonyt bemutató leírás követte, akik teljesen különböző elképzelésekkel rendelkeznek, bár Taubman szerint „a számunkra legfontosabb területeken különbségeik inkább csak képzeltek, semmint valósak”.

Bobo, a szakértő

A találkozón (mármint Richard Lugarén), Tariceanu minden valószínűség szerint belpolitikai ügyekre fog koncentrálni, és nyitottabb lesz a biotechnológiát támogató érveinkre, mint Korodi miniszter”. Korodit illetően a távirat egy további érvet hoz fel, amellyel meg lehetne szerezni a támogatását: egy tudományos megközelítés lehetővé tenné Románia számára, amely nagy, ám fejletlen mezőgazdasági szektorral rendelkezik, hogy Európában vezető szerepre emelkedjen e téren. A PDL-PSD kormány 2008 végi megalakulása reménykeltő volt az USA számára.

2009 áprilisának elején Jack Bobo biotechnológiai szakértőt küldték Romániába. További találkozókon vett részt a GMO ügyében érintett intézmények másodvonalbeli képviselőivel. Számos név került említésre mint olyanok, akik támogatják ezt a fajta mezőgazdaságot. Mindazonáltal a döntéshozók kételyeiket fejezték ki azt illetően, mit is lehet tenni ez ügyben, lévén Románia az EU tagja.

Az egyik legfontosabb találkozó Marian Zloteával, a Nemzeti Köz- és Állategészségügyi Hivatal vezetőjével zajlott. Az államtitkár és volt képviselő kijelentette, hogy a biotechnológia támogatója, de azon a véleményen volt, hogy az állam inkább közvetítő kell hogy legyen ebben a vitában, semmint jogász. Ausztria, Magyarország és Franciaország nyomást gyakorolt Romániára, hogy igazodjon az európai állásponthoz ez ügyben, így az nem tudott egyéni álláspontot kialakítani az EU-n belül – magyarázta Zlotea.

--------------------------------------------------------------------------------------

Köszönet Varga Andrea és Török Márton Greenpeace aktivistáknak a fordításért!