Erdőkertek - Mi az erdőkert ?

sistvan Permakultúra Csü, 2011-04-21 15:35

 

  "Jöjj dúsan termő vad füvek közé, makktól roskadó
tölgyekhez, a felszántatlan föld édes gyökereihez..."

  (Come among the unsown grasses bearing richly,
  the oaks heavy with acorns, the sweet roots in unplowed earth ... )
   Ursula K. Le Guin, Always Coming Home

Mi az erdőkert ?

Képzeld magad egy olyan erdőbe, ahol minden valami ehetőt terem körülötted. Érett és érőfélben levő gyümölcsfák és diófélék borulnak föléd, és ha jobban körülnézel, akkor az ágakon duzzadó gyümölcsöket vehetsz észre, körtét, almát, szilvát, diót és gesztenyét.

A lombkorona réseit bokrok töltik ki. Málnát, áfonyát, ribizlit, mogyorót és már kevésbé ismert gyümölcsöket teremnek, és virágok nyílnak az egész évben. A temérdek vadvirág és gyümölcs, gyógyfüvek és évelő zöldségfélék teljesen beborítja a földet. A sok növényt ételekhez és gyógynövényként is tudod használni. Néhányan közülük hasznos rovarokat, madarakat és lepkéket vonzanak oda. Mások a talajt javítják, vagy a gyomokat tartják távol. Itt - ott indák futnak fel a fákra, bokrokra vagy lugasokra, és a lombok közül szőlő, kivi és passióvirág termése csüng le. A napsütötte tisztásokon csicsóka magasodik ki a földimogyoró indái közül Ezek a növények egymást támogatják, és a gyökereikben felhalmozott energiát később a terméshez és téli tartaléknak használják fel. Világos, sárga és lila virágaik élvezik az ég sugárzó melegét.

Tehát az erdőkert nem mást, mint többcélú növények évelő polikultúrája, vagyis sok fajta nő együtt, polikultúra, a legtöbb növény minden évben kihajt anélkül, hogy újra kellene ültetni, évelő, és minden egyes növény egy egész sikeréhez több feladat teljesítésével járul hozzá, többcélú. Más szavakkal, az erdőkert egy élelmiszertermő ökoszisztéma, egymásnak kölcsönösen előnyös növények és állatok olyan tudatosan tervezett közössége, amelyet emberi élelem termelésére szántak. Az erdőkert az élelemfélék sokaságánál többet is nyújthat. A hét leggyakoribb haszna: Élelmiszer, energiaforrás, rostanyag, takarmány, trágya és gyógyászati alapanyag. A gyönyörű, eleven környezet állhat tudatosan a kert tervezésének középpontjában, vagy lehet csak kellemes mellékhaszon.

Az erdei ökoszisztémát utánzó erdős kertek, a természetes évelő polikultúrák valaha szerte a világ trópusi tájain fellelhetők voltak. Nálunk a legtöbb helyen a kerteket hamarosan visszahódítaná az erdő, ha abbahagynánk az ásást és a gyomlálást. Először egynyári és évelő gyomok törnének fel a csupasz talajon. Hamarosan bokrok árnyéka nyomná el a gyomokat. Aztán napfénykedvelő pionír fák költöznének be, és ezzel megszületne az erdő. Végül még az pionír fák is megadnák magukat a hosszabb életű és árnyéktűrő fajoknak.

szukcesszió

Ez a szukcessziónak nevezett folyamat több évtizedet vesz igénybe, míg létre jön az érett erdő. Mi emberek keményen dolgozunk a szukcesszió ellen, nyírjuk a füvet, gyomlálunk, szántunk és permetezünk. Ha a szukcessziós folyamatot a szélhez hasonlítanánk, akkor ez olyan lenne, mintha folyamatosan széllel szemben motoroznánk. Hát miért nem bontunk vitorlát, és szárnyalunk együtt a föld természetes változásával, az erdővé válás felé ! Az erdőkertek kitágítják a kertészkedés horizontját, átfogják a szukcesszió lépéseinek teljes folyamatát, mindent a mezőtől az erdőig.

A közvetlenül emberi fogyasztásra szánt termékek biztosítása mellett, úgy kell megtervezni erdőkertet, hogy a kert megújítsa, trágyázza és karbantartsa önmagát. Az erdőkertekben használt legtöbb növény nagyrészt önmegújuló évelő vagy magától szaporodó növény. A talaj folyamatos mulcsozása és a megbolygatásának kerülése egy egészséges és változatos talaj-életközösséget eredményez. Nitrogénmegkötő és ásványanyag-felhalmozó növényeket alkalmazhatunk mulcs alapanyagként, és javíthatjuk velük a talaj termékenységét. Néhány növényfajta hasznos táplálékot vagy otthont nyújt a rovarevő madaraknak vagy a ragadozó és a parazita ízeltlábúaknak, melyek falják a kártevőket, amivel megszüntetik, vagy legalábbis csökkentik a kártevők és a növénybetegségek ellen fordítandó munkát. Ha a növényeket a talajviszonyoknak, a mikroklímának, a munkaigényüknek, az ökológia szerepüknek és a végső méretüknek megfelelően választjuk meg és helyezzük el, akkor ez csökkenti a gondozási igényüket, és növeli a hozamukat. Ha a természet munkáját utánozva járunk el, akkor a saját munkánkat a mulcsozásra, némi metszésre, egy kis gyomlálásra és minimális növényvédelemre csökkenthetjük le. És, igen, ott van még a betakarítás !

Lényegében az erdőkertészet művészet és tudomány, amely a növényeket az erdő mintái szerint rendezi össze, így kölcsönösen előnyös kapcsolatokat kovácsol, és olyan élelmet termelő rendszert hoz létre, amely több mint a részeinek összessége. Az alapötlet az, hogy gyümölcsöket, dióféléket, zöldségeket, gyógynövényeket, gombákat és más hasznos növényeket úgy termesszünk, és állatokat úgy tartsuk, hogy a természetes erdei ökoszisztémákat utánozva egy gyönyörű, változatos és magas hozamú rendszert hozzunk létre, amelyik nagyjából önfenntartó.

Következik: ErdőSZERŰ kertészet vagy kertészet az erdőBEN


Sokféleképp lehet az erdőBEN kertészkedni. Ilyen lehet a természetes erdő
megújítása, az ökológiai erdészet, stb.Mi most nem ezekről fogunk beszélni.

Marint Crawford kertje
Szukcesszió