Kecskeméti átalakulat 1.0

bercesdori Átalakuló városok Csü, 2011-03-31 09:57

Mi még az őskáosz állapotában vagyunk és fenségesen jó! Iszonyatosan zavaros, sokirányú, forrongó és tele lehetőségekkel. Kicsit szirupos amit mondok, de tényleg igaz: az ember ezekben a pillanatokban képtelen tárgyilagos maradni.

Már két nulladik találkozón, egy első találkozón, egy második, harmadik és egy negyedik találkozón túlestünk. Tehát még sok mindenről nem tudunk beszámolni, de a lendületünk töretlen. Hogy mit akarunk, az sem teljesen tiszta, az igen, hogy akarunk, hogy valamit és hogy nagyon. Természetesen ahány helyről jöttünk, annyiféle elképzelés, de más ritmusban tervezzük az elkövetkezendő időt, más léptékben gondolkodunk. Igazán kellemes lehetőség gyakorolni a megértő figyelmet.

Kecskemétről annyit érdemes tudni, hogy olyan rendes, tisztességes zöld szervezete ezidáig nem volt. Másfél éve kezdődött el a Zöld ernyő projekt, amely az eddigi helyi környezetvédő és környezettudatos egyesületeket közösen gondolkodó és tevékenykedő bandába kívánta gereblyézni, hogy az erőfeszítések egymást erősítsék, valamint hogy teret kapjanak a helyi közbeszédben a zöld témák. Mivel én részt veszek ebben a projektben, talán részlehajló vagyok, de igyekszem kívülről tekinteni rá.
Pont emiatt mondható, hogy az átalakulós kezdeményezés egyik legerősebb rugója a hűha érzés. Az itt összegyűlt emberek felismerték a fogyasztói társadalom fogyatékosságait, de gondolataik miatt eddig általában bogaras zöldek, furcsák és különcök voltak a többség, illetve a közeli ismerősök szemében. Most döbbennek rá, hogy gondolataikkal, megérzéseikkel nem voltak egyedül, most ismerkednek lelki cimboráikkal és megnyugtató számukra az a légkör, amelyben nem kell magyarázkodni.

Hogy kezdődött? Két úton. Természetesen Tracey és a film volt a közös nevező. Az egyik önkormányzati képviselő – aki egyébként évek óta szívén viseli a zöld ügyeket - Kohajda László hallott a filmről, rokonszenvesnek vélte a mondanivalót és valami hasonlót álmodott Kecskemétnek. Aztán pedig én, a Zöld ernyő klub mentora, megneszeltem a film hírét az átalakuló városok mozgalomról. Összeültünk ketten, illetve hárman, a projektmenedzserünkkel, Oláh Edittel, aztán a következő találkozóra már jöttek az LMP-s fiúk, majd a következő alkalomra már hívtunk olyan barátokat, akik meghatározó szerepet töltenek be valamely civil csoportosulásban. Ők képviselik a nagycsaládosokat, a bringásokat, az alternatív fiatalokat, a bio termelőket. Innentől pedig kisiklott a kezünkből az irányítás. Mindig jön valaki új, de már nem igazán tudjuk számon tartani, hogy honnét értesült. Néha magunk is elcsodálkozunk, milyen ütőképes banda verődött össze a „semmiből”, és milyen titokzatos módon nő egy ilyen „burjánzás”. A havi találkákon most már rendre harminc-negyven ember jön össze. Persze vannak, akik gyorsabban képzelik el a folyamatot, akik lendületesebben haladnának, vannak, akik több időd szánnának a közösség kovászolására. Ez ilyen.

A témákat illetően elég határozott az összhang. A helyi termék, helyi pénz téma teljesen vezető kiegészülve a helyi terméket a közétkeztetésbe! felkiáltással. Aztán természetesen a (helyi termelésű) bio cuccok eljuttatása a vásárlókhoz is komoly feladat, melynek megoldásán többen dolgozunk. Beindultak az első kecskeméti ÖkoKörök is két emberünk jóvoltából, voltunk már helyi pénz konferencián, biodiverzitás konferencián, ezek persze mind alibik –hisz lehet az autóút során barátkozni, vitázni, dumálni.
Kezdetben erősen Tracey segítségére szorultunk, hiszen nem tudtuk, hogyan lehetne „főnök” nélkül levezetni egy találkozót, egyáltalán ki kivel van, de manapság már egész jól boldogulunk egyedül is. Persze azért hiányzik Tracey! :) Mondjuk az első alkalommal, amikor eljött és a bemutatkozáskor a világ legtermészetesebb módján fogta meg a számára vadidegen biotermelő kezét (hű, neked milyen szép dolgos-kezed van!), akkor jöttem rá, hogy még hosszú az út. Közvetlenségből, kedvességből, lazaságból érdemes lenne különórákat vennünk. Más anyagból vagyunk, de szerintem teljesen jó esélyekkel indulunk. A közösségi életről, a közösségcsinálásról van még mit tanulnunk, de kinek nincs?!

folyt. köv.