"Mindennapi szabadságharcaink" (részletek!)

szentistványi Portálcsoport Ked, 2006-10-10 09:21

   A szegedi fesztivállal kapcsolatos részletek itt olvashatók! A pontos időpont: október 12-13., a helyszín pedig a Grand Café nevű művészmozi és kávézó (Deák Ferenc utca 18.). Ingyenes szállást próbálunk intézni mindazoknak, akik ezt előre jelzik a blog végén olvasható elérhetőségeken! Jó lenne, ha az ország különböző pontjairól minél többen össze tudnánk jönni egy kis beszélgetésre, a mozgalom/ hálózat/ "folyamat"/ civil oldal jelenéről és jövőjéről. Nem titkolt szándékunk , hogy az ellenállás és aktivizmus ezredfordulós technikáit is áttekintsük, azok hatékonyságát is mérlegeljük. 

  A fesztivál tematikája a képviseleti demokrácia sokak által felismert kiüresedésének jelensége köré szerveződik. A jelenlegi rendszerben az egyének és a helyi közösségek életét érintő döntések meghozatalának szintje egyre inkább elválik az érintettek körétől, a megszülető döntések pedig a gazdasági érdekeknek, a versenyképességnek rendelik alá életünk majd minden területét (kultúra, élelmiszerek, közszolgáltatások, stb.)

  Ráadásul e döntéseket egyre kifinomultabban, sokkal inkább rejtett módon igyekeznek elfogadtatni és legitimálni a meghozatalában érdekeltek, mint korábban. Mit tehetünk mégis, ha mindezeket felismerve, a globalizáció új világrendjét nem akarjuk ebben a formájában elfogadni?

  A Védegylet szegedi csoportja (az LMV-hálózattal közösen) abban a reményben szervezi ezt a kétnapos fesztivált, hogy az aktivizmusnak és az ellenállás különféle ezredfordulós technikáinak bemutatásával ötleteket és inspirációt adjon azoknak, akik a részvételi és radikális demokráciában látják a megoldást és nem csak szavakkal hírdetik, hogy "lehet más a világ!".

  A globálprojekt-filmek vetítése után a hazai aktivista közösség meghatározó figurái beszélgetnek és vitatkoznak arról, hogy hogyan tovább, milyen cselekvési lehetőségek vannak, hogyan szervezhetők meg korszerű módon a közösségek, mit jelent a "hálózatosodás" és a "folyamat", meg tudunk-e szabadulni a régi struktúráktól, stb.-stb.

                         A VÉGLEGES PROGRAM:

(1) csütörtök, 10-13h: "A fogyasztói társadalom és a választás szabadsága" (élelmiszerek, mezőgazdaság, GMO, márkanevek); FILMEK: McRágalmazás; GMO? Kösz nem!; Erős kávé

(2) csütörtök, 14-17h: "Az információ szabad áramlása" (fősodrú és alternatív média, kalóz rádiók, a világháló és a szerzői jogok, stb.); FILMEK: Globalizáció és média; Chomsky Budapesten (részletek)

(3) péntek, 10-13h: "Lehet más a demokrácia I." (az "utcai ellenállás" és aktivizmus új formái: SQUAT, RaGya, Critical Mass, graffiti, stb.); FILMEK: aktivista rövidfilmek házfoglalásokról, critical mass-ről, etc.

(4) péntek, 14-17h: "Lehet más a demokrácia II." (keretek és határok az eltérő demokrácia-felfogásokban; ökopolitika és ökoanarchizmus) FILMEK: Foglalás (Lewis/Klein, 87'), a gyárfoglaló mozgalomról

(Részletesebb program, a résztvevők feltüntetésével, a csatolt dokumentumban!)

                        LEUTAZÁS/ SZÁLLÁS/ HELYSZÍN:

Lehetőség szerint minden vidéki érdeklődőnek szeretnénk biztosítani ingyenes szállást a rendezvény időtartamára, ehhez viszont előzetes jelentkezés lenne szükséges! Az alábbi mél-címeken, illetve telefonszámon várjuk a "regisztrációkat:

  Szentistványi István, iszentistvanyi@freemail.hu ,

  Védegylet szegedi csoport, szeged@vedegylet.hu ,

  mobil: 30-855-0066; telefon: (62)-466-083 (utóbbi inkább este)

Kérjük, jelezzétek, hogy melyik estére szeretnétek maradni:

a) csütörtök estére-éjszakára koncentrálódik az informális LMV-találkozó, közös vacsorával, beszélgetésel, filmvetítéssel (4WW),

b) péntek este is tartunk még szűkebb körű, bensőséges (de nyitott) beszélgetést-vitát az LMD-nap végén,

c) már szerda este 8-tól, a "könyvtárak éjszakája" keretében megkezdjük az "előkészületeket", ezen is részt lehet venni!

HELYSZÍNEK: a csütörtöki-pénteki programok a GRAND CAFÉ nevű művészmozi és kávézóban lesznek (Deák Ferenc utca 18., a nagyszinház és a nagyposta között, a Széchenyi tér "mögött", 5. megálló villamossal a vasútállomásról!) A szerda esti felvezető program az Ady téren, az SZTE új "tanulmányi és információs központjában" található egyetemi könyvtárban lesz 8-tól 02-ig.

                       Mindenkit szeretettel várunk!

                               a Védegylet szegedi csoportja és

                               a "Lehet más a világ"-hálózat helyi tagjai

                                                                          

CsatolmányMéret
Mindennapi szabadságharcaink.doc26.5 KB
plakiÚJ.jpg133.89 KB