Döglött fenyő: nem öko

jeeka Tudatos Túlfogyasztó Csü, 2010-12-23 12:44

Idén sem menő fenyőtetemekkel borítani a lakást. Tavaly mézeskaláccsal, idén rizses csokival oldottam meg a karácsonyfa kérdését. Ti se vegyetek halott fát!

ó zöld fenyő!

Réges-rég, amikor még voltak úgynevezett erdők, és mindenki fával tüzelt, akár ökonak is számíthatott a kivágott fenyőfa állítása. A vágott virág népszerű intézményének télközepi, gigantkius kiadása vízkereszt után új formában melengette tovább a szíveket: felaprózva a kályhában végezte.

Most azonban, amikor műtrágyázott-permetezett ültetvényekről kamionokkal szállítják a városokba a fenyőtetemeket, hogy azok újévkor már a kukák körül kornyadozzanak szomorúan, jobb a karácsonyfát valami egyébből előállítani. Idén csokiból.

ó zöld fenyő!

Ez nem az én találmányom, az ötletet Mannától loptam. A tavalyi mézeskalácsfa esztétikai szempontból űberelhetetlen, a csokifenyő viszont a végfogyasztók körében népszerűbb.

Ez a tíz centis példány kb. két tábla csokiból és nyolc deka puffasztott rizsből készült, mintegy háromnegyed óra pepecseléssel. Gyorsabban elkészült, mintha hazahoztam volna egy növényt a piacról. Összköltsége nem éri el a nyolcszáz forintot.

ó zöld fenyő!

Akinek hiányzik a fenyőillat, az vegyen egy-két ágat, konyhakéssel aprítsa fel a tűleveleket és kis tálkában helyezze a csokifa környékére. A fát tegyétek tálcán agy kisasztal közepére, az asztal alá mehetnek az ajándékok.

És hallgassatok valami szépet, de könyörgök, ne a csendes éjt!

Oh Barenboim, oh Barenboim, du kannst mir sehr gefallen!