Levélváltás az OTP Magánnyugdíj Pénztárral

DnB Ked, 2010-12-07 19:41

Az elmúlt pár napban történt az alábbi levélváltás, miután elolvastam a 168 Órában a Dániel Péterről és tevékenységéről írt cikket. http://www.168ora.hu/itthon/sokba-kerulhet-orbaneknak-a-nyugdijpenzek-el... Már korábban is gondoltam arra, hogy szükség esetén jogi lépéseket tegyek a befizetéseim átirányítása, kvázi rekvirálása, állami lenyúlása esetén. Sőt, pár hete a Facebook-on egy csoportoldalon (A Magyar Demokratikus Charta barátai, támogatói) egy kommentárban valakinek válaszolva ezt a gondolatomat meg is írtam egy bejegyzés alatt. http://www.facebook.com/home.php?sk=group_119888731404664 Ez a publikáció is ezen elhatározásom komolyságát jelzi. Ez egyben azt is jelenti, hogy felvállalom itt az lmv.hu oldalán is azt, hogy ki vagyok, hisz a teljes nevem látható lesz. Egyéb közösségi oldalakon többnyire már megtettem ezt korábban.

Eddigi rövid levelezésünk:

Tisztelt OTP Magánnyugdíj Pénztár!

Kérem, hogy e-mailben azonnal értesítsenek, amint az első alkalommal nem érkezik be az önöknél vezetett magánnyugdíj pénztári számlámra a szokásosan átutalt havi összeg! Amint az első járulék nem érkezik be a pénztárba, azt követően polgári pert fogok kezdeményezni az APEH ill. a Magyar Állam ellen. Ezért szeretnék értesülni a fejleményekről minél előbb. Együttműködésüket előre is köszönöm.

Üdvözlettel
Gergely Róbert

***

2010/12/7

Tisztelt Gergely Róbert!

Az OTP Magánnyugdíjpénztárhoz beérkezett elektronikus levelére hivatkozva, az alábbi tájékoztatást adjuk.

Elsosorban engedje meg, hogy köszönetünket fejezzük ki, hogy 12 éve tiszteli meg nyugdíjpénztárunkat bizalmával.

A jelenleg hatályos magánnyugdíjpénztári befizetésekhez kapcsolódó törvénymódosításokról szóló 2010. évi CI. törvény rendelkezései alapján módosult a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetérol szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.). A Tbj. 19. § új (7) bekezdése szerint a magánnyugdíjpénztári tag után fizetendo nyugdíjjárulék mértéke 9,5 százalék, ezzel egyidoben a tagdíj mértéke 0 százalékra módosul a Tbj. 33. § új (3) bekezdése szerint.

Az említett rendelkezéseket a 2010. október 1-jétol 2011. november 30-ig terjedo bevallási idoszakokra vonatkozó, ennek következtében 2010. november 1-je és 2011. december 31-e közötti idoszakban esedékessé váló járulékokra, illetve tagdíjakra kell alkalmazni, ami azt jelenti, hogy a 2010. október havi járulékalap után teljesítendo bevallási, valamint fizetési kötelezettséget (melynek esedékessége 2010. november 12.) már a módosított mértéku járulékokkal kell teljesíteni. Tehát a 2010. október 1-jétol 2011. november 30-ig terjedo foglalkoztatói bevallás idoszakokra vonatkozó kötelezettségek esetén a nyugdíjjárulék mértéke magánnyugdíjpénztár tagja esetében is 9,5 százalék, a tagdíj mértéke pedig 0 százalék lesz.

Az említett idoszakban esedékes 9,5 százalék nyugdíjjárulékot magánnyugdíjpénztár tagjai esetében is az APEH Nyugdíjbiztosítási Alapot megilleto bevételek beszedési számlára (1032000-06056236) kell befizetnie a foglalkoztatóknak.

Tehát, a jelenleg hatályos jogszabály alapján a foglalkoztatók kötelessége a levont járulékot a fent leírt módon bevallani, és megfizetni. Tagjainkat annyi veszteség éri, hogy a 14 hónapban, az állami elvonás miatt, nem érkezik tagdíj pénztárunkhoz, így az egyéni számlákra sem.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a Stabilitás Pénztárszövetség az Alkotmánybírósághoz fordult a törvény visszamenoleges hatályú megsemmisítése érdekében.

Megkeresését köszönjük.

Felmerülo kérdéseivel kapcsolatban készséggel állunk rendelkezésére.

Tisztelettel:

Tóth Péter
Központi Ügyfélkapcsolati Osztály

***

Tisztelt Ügyfélszolgálat, tisztelt Tóth Péter!

Köszönettel és örömmel vettem a gyors választ. Értelmezése folyamatban van. Sejtésem volt, hogy a pénztárak illetve a szövetségük is megteszik a szükséges jogi lépéseket. A felajánlott további tájékoztatásra vonatkozó ajánlatukkal szükség szerint élni fogok.

A magánnyugdíj rendszerben történő maradásomról úgy tudom, szándéknyilatkozatot kell tennem. Erről kaphatok-e tájékoztatást Önöktől? Mikor és hol, meddig lehet, vagy kell ezt megtennem a nyilatkozatot, ha maradni akarok Önöknél?

Üdvözlettel
Gergely Róbert