Warning: Table './web11_db3/watchdog' is marked as crashed and should be repaired query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:220:\"Table './web11_db3/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired\nquery: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '1:f11f2cd5ce7c935702a6fe36dbbdbbca'\";s:5:\"%file\";s:38:\"/var/www/web266/web/includes/cache.inc\";s:5:\"%line\";i:26;}', 3, '', 'http://lmv.hu/node/609', '', '54.81.76.247', 1531854800) in /var/www/web266/web/includes/database.mysql.inc on line 128

Warning: Table './web11_db3/watchdog' is marked as crashed and should be repaired query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:9173:\"Table './web11_db3/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired\nquery: UPDATE cache_filter SET data = '<p style=\\"text-align: justify\\" class=\\"MsoNormal\\">Újabb munkaügyi per indul a Független Média- és Civil Tájékoztató Iroda védnöksége alatt.</p>\\n<p style=\\"text-align: justify\\" class=\\"MsoNormal\\"><em> </em></p>\\n<p style=\\"text-align: justify\\" class=\\"MsoNormal\\&am in /var/www/web266/web/includes/database.mysql.inc on line 128
„Veled is megtörténhet egyszer…” | lmv

„Veled is megtörténhet egyszer…”

gulliver.hu [SZ.E.M.] Szo, 2006-09-23 14:15

Újabb munkaügyi per indul a Független Média- és Civil Tájékoztató Iroda védnöksége alatt.

 

Egyesületünk egyik tagja tett panaszt nálunk, miszerint munkahelyén, - egy bajai fa-fűrészárú kereskedelemmel, és faház gyártással foglalkozó Kft.-nél -, a ledolgozott hónapja után nem történt meg a munkabér kifizetése…

Időközben az érintett dolgozó gyakorlatilag kilátástalan helyzetbe került.
Mivel Ő is a napról-napra, fizetéstől-fizetésig élő emberek csoportjába tartozik, így a havi jövedelem kimaradása következtében nem tudott fizetési kötelezettségeinek eleget tenni. Elmaradt az albérleti díj kifizetése – most a főbérlő jó szándékára van utalva -, nem tudott eleget tenni a gyermektartási kötelezettségének, felszólítást kapott a felhalmozódott számlák kifizetésére, leterhelték a lakossági folyószámláját…

A dolgozó panaszában elmondta, hogy mivel maga is cégtulajdonos, - és ezt az említett Kft. vezetőjének is elmondta -, már a béralku kezdeti szakaszában felmerült az alvállalkozói kapcsolat lehetősége. Miután kiderült, hogy a Kft. tulajdonosa sajátos módon magánügyének tekinti az érintett dolgozó előtt a bejelentés, így a társadalom-biztosítási és egészségügyi kötelezettségek mértékét, és az alvállalkozói lehetőségként egy minimálbér alatti összeget nevezett meg nettó ellenértékként a napi akár 12 órai munkáért cserébe. Az említett dolgozó természetesen elállt ettől a megoldástól, és sürgette a béralku lezárását.

Azonban a hónap leteltével se született megoldás.

A dolgozó a következő hónap elején megpróbálta elkérni a fizetését. Az – egyébként ukrán származású – cégtulajdonos távollétében csak a kereskedelmi igazgatónő volt jogosult ezzel kapcsolatban lépni. A dolgozó már a hónap hatodik napjától kérte a bérkérdés tisztázását. A kereskedelmi igazgatónő ezt megtagadta arra hivatkozva, hogy erre csak a tulajdonos jogosult, aki nem nyilatkozik a témában. A dolgozó kérte a kereskedelmi igazgatónőt, hogy vegye fel a kapcsolatot a tulajdonossal, és sürgesse meg a dolgot.

A hónap nyolcadik napján a kereskedelmi igazgatónő kijelentette, hogy ő nem hívogathatja a tulajdonost, mert „…ebben a házban más a szokás”.

A hónap tizenegyedik napján a dolgozó közölte, hogy a munkabér kérdés lezárásáig nem áll újra munkába, és a kereskedelmi igazgatónőn keresztül felhívta a tulajdonos figyelmét arra, hogy a magyarországi törvények rendelkeznek a bérek kifizetésének módjáról és idejéről.

A hónap huszonkettedik napján a tulajdonos is jelentkezett telefonon és közölte, hogy egy minimálbér alatti összeget hajlandó fizetni (merthogy ő a többieknek se ad többet). A dolgozó ezt nem fogadta el, és megemlítette a peres eljárás lehetőségét.

A vitában az említett Kft. tulajdonosa ismét felajánlotta a számlázási lehetőséget, de ezt a dolgozó megtagadta. A vita lezárása – fizetés nélkül – az lett, hogy a tulajdonos kijelentett, hogy csak akkor fizet, ha számlát kap róla(!)…

Az eset felkeltette egyesületünk figyelmét, hiszen az említett cég tulajdonosával már másoknak is voltak elszámolási vitái, és ismert dolog városunkban, hogy ez a cégvezető máskor is egyoldalúan felrúgta a szóbeli megegyezéseit.

A korábban ott dolgozó emberek elmondták, - és ezt a mostani sértett is megerősítette -, hogy az ott „a ház szabályaiként” emlegetett követelmények olyan érdekes dolgokat is tartalmaznak, miszerint a dolgozóknak kötelező a tulajdonos által megnevezett bankfiókban számlát nyitniuk – a már meglevőkkel nem törődve – és csak így kaphatják meg fizetésüket. (itt érdemes lenne megvizsgálni az említett bank képviselőjének felelősségét is.)

A napi akár 12 órás munka minimálbéren pedig egy már-már sajnos országos sajátosság helyi megnyilvánulása.

Telefonos érdeklődésünkre, miszerint hogyan gondolják, hogy egy cég „házi szabályai” felülírják a magyarországi munkaügyi törvényeket, az illetékesek nem tudtak kielégítő választ adni.

Egyesületünk precedens értékűvé kívánja tenni az esetet, és ezúton szeretné kifejezni felháborodását, miszerint országunkban egyre jobban elharapóznak az ilyen jellegű események.

A Független Média- és Civil Tájékoztató Iroda alapszabályában leszögezi, hogy:

„jogának és kötelességének tekinti, hogy az embereket anyagi, szociális és kulturális, valamint élet- és munkakörülményeiket érintő jogaikról és kötelezettségeikről tájékoztassa, továbbá a munkaügyi kapcsolatokat és a munkaviszonyt érintő körben tagjait a munkáltatóval szemben, illetőleg az állami szervek előtt képviselje.”

Továbbá az egyesület társadalmi fórum szerepét vállalja a lakosságtól, társadalmi szervektől, politikai szervezetektől kiinduló, észrevételek, javaslatok megvitatásához, és összekötő kapocs szerepét tölti be a lakosság és az üzemek, intézmények, a helyi közigazgatás és a szakigazgatási szervek, tömegtájékoztatási eszközök és más szervezetek között a vitás kérdések tekintetében.

A Független Média- és Civil Tájékoztató Iroda az alapszabályában meghatározott feladatoknak megfelelően megkezdte a közvetítést a sértett dolgozó és a hivatalos szervek – Munkaügyi Bíróság, APEH…- között.

Ezúton is kérünk mindenkit, amennyiben az életkörülményeiket rossz irányba jelentősen befolyásoló, önhibájukon kívüli, munkaügyi, fogyasztóvédelemmel kapcsolatos, vagy egyéb szociális jellegű gondjuk támadna, úgy forduljanak bizalommal hozzánk.

Megtalál minket az info@nepujsag.hu e-mail címen, a 0630 446 0470-es telefonon, levélben a H-6500 Baja, Szabadság u. 83 címen, és a www.nepujsag.hu, http://baja.nepujsag.hu, www.lmv.hu oldalakon.

A Független Média- és Civil Tájékoztató Iroda közleménye