3 millió Ft - 60 év szenny

p7 Andrássy út Szo, 2010-09-18 22:22

Már a „Civil szavak ereje” poszt idején sejteni lehetett, hogy legalább az üzleti homlokzatot felújítják az Andrássy úti volt csillárbolt régi-új gazdái. 4 napjukba és 3 millió Ft-ba került.
Az "Eltűnnek a kristálycsillárok az Andrássy útról..." poszttal indult sorozatot folytatjuk az újabb fejleményekkel és egy tanulságos összehasonlítással.

Megújult a GUCCI melletti épület eddig kirívóan kontrasztos szürke enyészetbe hanyagolt üzleti homlokzata. Egy ember egy homokfúvóval majd egy nagynyomású mosóval varázsolta újjá 4 nap alatt. 3 másik seperte és gyűjtötte nejlonzsákokba a szennyiszapot.

Ilyen volt:

Talán: IMAG0149

Ilyen lett:

Talán: IMG 1127

Hogy az Ökörségvédelmi Hivatal miért hagyta lerohadni a világörökséget olyan szintre, hogy fillérekért el lehessen adni - azt sejteni lehet. Hogy Verókék miért trilláznak és trillázhatnak épületenként milliárdos, többmilliárdos felújítási költségigényről hosszú évek óta – azt is sejteni lehet.
Az is kikövetkeztethető, hogy a média gennyes oldala (95%) miért visszhangozza a milliárdos költségigényeket töretlenül. Valahogy ritkán jelenik meg cikk lakók által felújított vagy lakók által lakottan felújított épületről és annak valós költségeiről – pedig vannak ilyen felújított épületek.
.
Húsz éve az Önkormányzat ingyen kapott tulajdonba egy akkora ingatlanvagyont, hogy annak egy kicsit is racionális vagyongazdálkodásával egész Terézváros lakossága privilegizált jólétbe kerülhetett volna a bérleti díj bevételekből. Ebben a kerületben nemhogy lakbért, de helyi adókat sem kéne fizetni normális esetben – ahogy a gazdag arab országok is a saját lakosaikat mentesítik a terhektől az adottságokból származó bevételek miatt.
.
E helyett az Önkormányzatnak nevezett pártdelegált pártérdekképviselők felszámolták még a lehetőségét is a házak központi felújításának, leépítették még a volt Tanácsi rendszer műszaki kapacitásait is.
.
Egy ideig azt gondoltuk, hogy az ÁSZ (akinek feljelentést kellett volna tennie a vizsgálatai alapján), az Ügyészség (akinek magától nyomozást kellett volna indítania a harsogó hírek hatására, nem várva laikus bejelentésekre), a Közigazgatási Hivatal (akinek az lett volna a dolga, hogy megsemmisítse a kerületre hátrányos vagyongazdálkodási önkormányzati döntéseket bíróságon megtámadva azokat) , a Lakáshivatal (mert pár éve még volt ilyen pénznyelő gittegylet is), a BM (akihez az Önkormányzatok felügyelete tartozott anno), a KÖH (aki leírhatatlan mértékben felelős a lepusztításért azzal, hogy nem kényszerítette ki az állagromlás megakadályozását, e helyett a hozzájárulásaival a megfoghatatlan off-shore ingatlanmanipulátorok kezére játszott) vagy a média (ahol a hírekben szereplő riportalanyok valójában csak akaratlanul asszisztálnak a műsorok háttérmegrendelői üzeneteinek megfogalmazásához), szóval azt hittük ezek értünk állampolgárokért, az emberekért vannak. Amíg tehát azt gondoltuk, civil eszközökkel lehet küzdeni a helyi lakossági érdekekért, addig szorgosan apelláltunk a "hivatalokhoz", gyűjtöttük a bizonyítható és (akkori hitünk szerint) megható érveket.
.
Egy képviselőn keresztül kikértünk például egy kimutatást a kerületi Önkormányzattól, hogy konkrétan erre az épületre mennyi forrást terveztek és használtak fel az évi kb 12-15 milliárd forint nekik juttatott állami apanázsból (adóforintból) ? A válasz itt látható:
.
0 Ft / év.

Talán: Épületfelújítási ktgek a21

(Ne tévesszen meg senkit az a 4 millió Ft felhasznált forrás 2000-ben, az sem karbantartásra/felújításra fordítódott – a Világörökségi pályázathoz muszály volt nekik vetíteni legalább egy homlokzatfelújítási tervet. Ennek a tervezési díja az egyetlen felhasznált forrás. Az évek listája 2004-el megszakad, akkor adták el, majd 2005-ben birtokba a csókosoknak.)
.
A fentiek tükrében értékelhető jól ez a 4 nap és 3 millió Ft , melynek eredménye egy világszínvonalú, világörökségi üzleti homlokzat . A MaxMara dicsőségére és reménybeli hasznára.
.
Verók, Verók… látod így is lehet, ha az érdek úgy kívánja. Valahogy a CD-Hungary féle magántulajdonosok a saját vagyonukkal tudnak gazdálkodni…
.
De ne gondolja senki naívan, hogy Fürst, Verók vagy a Garancsi féle CD Hungary lovagok és éceszgéberek olyan fifikásak, hogy egyéni képességeik elegendőek lettek volna az ingatlanvagyon hasznosítatlan közösségi tulajdonból magántulajdonba varázsolásához. Sokkal feljebb kellett ehhez a vezérnótát fújni.