Replikátor: 3d-ben nyomtató

urbi ÉLJ BOLDOGAN! Csü, 2010-09-09 22:39

Bemutatják a 3D-s nyomtatást

2010. szeptember 9. 16:38

Százötven kiállítóval 8 ezer négyzetméteren megnyílt

az innoLignum Erdészeti és Faipari Kiállítás és Vásár csütörtökön Sopronban.

A háromnapos eseményen az erdőgazdálkodás és a faipar területén tevékenykedő vállalkozások, szervezetek innovatív termékeket és szolgáltatásokat mutatnak be – mondta Pakainé Kováts Judit egyetemi docens, a szervezők egyike. A kiállításhoz szakmai konferenciák kapcsolódnak, így szó lesz egyebek között a faanyagnak a klímavédelemben betöltött szerepéről, a hulladék-hasznosításról és a faenergetika racionalizálásáról.

A 3D-s technológiát is bemutatják

A hazai gyártókon és szolgáltatókon kívül német, szlovák, osztrák cégek is felvonultatják kínálatukat a szakkiállításon, amely lehetőséget ad az új tudományos eredmények ismertetésére is. A fafeldolgozás és a klímavédelem összefüggéseivel foglalkozó konferencia mellett a soproni központú Nyugat-magyarországi Egyetem oktatói, kutatói a faipar számára kidolgozott innovatív technológiákról és termékekről számolnak be. Mindkét témakört az egyetem faipari mérnöki kara kutatja a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) projekt keretében.

Az egyetem Erdő- és Fahasznosítási Egyetemi Tudásközpontja a legújabb tevékenységi kör, a 3D Tech Laboratórium szolgáltatásainak bemutatásával debütál a kiállításon. A bemutatókon az érdeklődők közelebbről megismerkedhetnek a 3D szkennelés és a 3D nyomtatás technológiájával, a mechatronikával.

A tudásközpont a nyugat-dunántúli régió erdészeti és faipari szellemi központjaként vezető szerepet kíván betölteni a térség innovációjában. Ennek elősegítésére hároméves, 1,6 milliárd forint összköltségű kutatás-fejlesztési projekt indult tavaly tavasszal a Gazdaság-fejlesztési Operatív Program támogatásával. A tudásközpont nonprofit kft. célja olyan ipari kapcsolattartó koordinációs tudás és technológia-transzfer szolgáltató szervezet működtetése, amely magas színvonalú kutatás-fejlesztést tesz lehetővé.

A fával kapcsolatos ismeretek bővítésében a Magyar Amatőr Faesztergályosok Klubja is közreműködik a kiállításon. A klub tagjai a hagyományos faesztergálási technikák alkalmazásával bizonyítják, hogy a fahulladéknak tekintett anyagból is lehet különleges tárgyakat alkotni.
(MTI)

http://www.mno.hu/portal/735437

http://hu.wikipedia.org/wiki/3D_nyomtat%C3%B3
A 3D nyomtató egy olyan eszköz, ami rétegek egymásra illesztésével háromdimenziós tárgyakat képes alkotni. Jelenlegi fő alkalmazásterülete a gyors prototípuskészítés, de a technológia fejlődésével az ipari alkalmazásra is lehetőség nyílhat. Egy modern 3D nyomtató tizedmilliméter vastagságú rétegeket használ, így igen nagy pontossággal tudja elkészíteni a modelleket.
A hackerkultúrában a technológia rendkívül népszerű, ennek fejlődésétől várják a szabad szoftverek logikájának kiterjesztését a fizikai gyártási folyamatokra. Számos projekt igyekszik elérhető árú, általánosan használható, nyílt forráskódú és tervrajzú 3D nyomtatót előállítani, például a Fab@Home vagy a RepRap Project.