Trópusi illatok a Hunyadi piacon: a tubarózsa és a homoktövis násza

gabo Hunyadi tér Sze, 2010-08-04 14:17

Szombaton Imre először hozott a lila héjú és a lila belsejű krumpliból. Lehet, hogy egy kicsit összekereszteződtek. Nagyon finom mindenesetre mindkettő sütve is, főzve is, és krumplipürének is.

De megjelent a római saláta is, amit az általunk adott magokból termesztettek. Egyébként a kiskőrösiek is szép jégsalátát hoztak. És lett már Stefanidesz néninek piros sárgarépája is - a magokat a grazi tájfajtás-biodoverzitásos találkozótól hoztam. Remek sárga cukkinije is van. És lesz majd sárga céklája is. Keressétek ezeket mostanában. És megjelent az új cékla is, a zöldje kitűnő köret, erről már írtam itt is régebb.

Ma volt tubarózsa is, és az illata fantasztikusan keveredik a homoktövis trópusi gyümölcsre emlekeztető illatával. Volt frissen préselt lé és érett bogyókkal teli ág is. Erről csipegetek most és más felhasználásán gondolkodom. C-vitamin bomba. A kertben van minden tudomány - filozofált az árus.

Késő tavasszal kapott néhány árus tőlünk zsálya és sarkantyúka virág magokat is. Szépen fejlődnek a növények, nemsokára hozzák majd a piacra is. Kértem, hogy a sarkantyúkát levéllel együtt hozzák majd, mindkettő isteni salátákban. Drukkolok, hogy majd legyenek vevők rá és örüljenek neki!

Ott a számomra csodaszép, príma holmi, mégis arra panaszkodnak a termelők, hogy amióta kitelepültek a csarnokbeli árusok az őstermelői piacra, ők nem rugnak labdába. A csarnokosoknak valamivel olcsóbbak az áraik, hiszen nagybani áron veszik az árut, sok asztaluk van és ők járnak jobban. Állítólag nagy a nyomás a piacon, hogy bevételt termeljen, azért adják ki az asztalokat a kereskedőknek is. Pedig ez termelői piac! Emlékeztetnünk kell az önkormányzatot erre!