Jöttünk, vonultunk, győztünk?

akunkli Koppenhága 2009 Vas, 2009-12-13 13:59

A tegnapi nap a civil erődemonstráció jegyében telt. Délelőtt kék esőkabátos tömeget képezve árasztjuk el a belvárost, „elmosva” a klímaváltozásra adott rossz válaszokat. A felvonulók hihetetlen kreatívak: óriáshóember, zsinóron rángatott politikusbábok, gumicsónakos szörfözés a tömegen, ezerféle kosztüm és minden sarkon egy csapat jegesmedve, azokat mindenki szereti. Sok képpel!

Aki nem készült, annak sem kell szomorkodnia, a szervezők készültek táblákkal és zászlókkal, ezek kézről kézre járnak. Itt van mindenki, civil szervezetek, szakszervezetek, zöld pártok Európa minden sarkából. Igazából nem nagyon tudom, hogy ők mit gondolnak, mit akarnak, a szónokok is az általánosságok szintjén maradnak, a menet jelmondata: WHAT DO WE WANT? CLIMATE JUSTICE! WHEN DO WE WANT IT? NOW! Ebbe aztán mindenki azt képzel bele, amit akar.

Délután megindul a menet a Bella Centerhez, a konferencia hivatalos helyszínéhez. Tíz kilóméternyi menetelés, de bírjuk, a hangulat magával ragad, a pálinka melegít. Megérkezünk végre, alig állunk a lábunkon, de várjuk a finálét – mi lesz most? Nagyjából semmi nem lett. Persze, be kéne törni, a falakon belülre kerülni és elmondani, mit gondolunk, mit akarunk. Ennek persze semmi esélye, kordonok és rendőrök sorfala hermetikusan elzárta a konferenciaközpontot. Ezt bizony nem szervezték túl. Nincsenek lélekmelegítő szónoklatok, lelkesítő zene, fáklyák vannak ugyan, de ez nem elég a lelkesedés fenntartásához. Így hát fáradtan lézengünk egy darabig, majd győz a hideg és a fáradság, hazaküzdjük magunkat.

Este a dán híradóban a „rendbontásokon” van a hangsúly. Felmerül a kérdés, hogy akkor miért is meneteltünk egy fél napon keresztül? Azon vitázunk, hogy minek van több értelme, mik a helyes módszerek, mi a legcélravezetőbb. Az erőszak az,
ami sajtót kap, az Index aznap esti főcíme: „Törtek-zúztak a klímáért”, a százezres menetet épp, hogy megemlítik a cikkben. Megengedhető az erőszak jó célok érdekében? A kép az este későbbi szakaszában azonban nagyban árnyalódik. Befut két csapattársunk, egyenest az örsről. Mivan???

(Erről többet a következő posztokban…)