Kapkodós gríz

jeeka Tudatos Túlfogyasztó Ked, 2009-11-17 08:30

Basszameg, megjöttek a vendégek, még vizes a hajam és póló sincs rajtam, nincs itthon semmi amivel befoghatnám a szájukat míg összeszedem a gondolataimat. Rájönnek, hogy én vagyok a legháziatlanabb asszony a kerületben. Nincs más megoldás, halava lesz. Keménygríz.

Gyakorlótanítok. Kijárok a tizennyolcadik kerületbe egy gimnáziumba reggel nyolcra. Egy óra és tíz perc bumlizás itthonról. Azaz elszakítottak az eddigi életemtől, blogolni sincs időm, vendégeket fogadni se, főzni meg végképp nem.

A halavával először krisnás ételosztáson találkoztam, majd beledöglöttem a gyönyörűségbe. Aztán viszontláttam a Govinda krisnás étteremben, hát akkor már rájöttem a turpisságra: kérem, ez egy egyszerű grízpuding. Egyik első számú háztartási csodafegyverem lett, mert négy perc alatt össze lehet ütni és mindig tarol. Valahogy mégsem volt az igazi. Aztán februárban Bécsben kaptam meg a választ, mitől lesz olyan mennyeien nyákos a cucc. Az alábbi videóban el is hangzik a recept. Cékla haldoklik a gyönyörűségtől.

Űbermázli, hogy ez BiL egyik gyerekkori kedvence: ő a megkeményedett tejbegrízt szerette felszeletelve, csokoládéöntettel. Hát tőlem ilyet biztos nem lát, de a keménygríz farvizén könnyű szerrel tolom le a torkát a magam halaváját.

Nem egy ritka édesség, a németeknél piros: rote grütze, a törököknél szemcsés: irmik helvasi, a magyaroknak prolin csak per tejbegríz. Cukrozott kakaóval és baracklekvárral, úgy szép a gyerek ha kerek.

Na de maradjunk csak a halavánál.
Iszonyúan sok vaj kell bele. A Wiener Deewan szakácsai szeri egy kiló grízhez egy kiló vajat mondanak, másfél kiló cukrot és öt liter tejet. Hát kérem, ettől hamarosan akkorára nőnék, mint Aretha Franklin, köszi, jófejek vagytok, de majd én tudom.

A belpesti háztartási verzió, egy újravariált tejbegríz egy rész vajjal és egy rész grízzel indul. Gyors pirítás, megy bele harmadrész cukor (nem több, vazze! meg akarsz halni diabéteszben?!), gyors kavarintás, ha dőzsölünk, akkor egy nagy slukk rózsavíz, és felöltöm öt rész kezem ügyébe eső gyümölcslével, szörppel, miegymással. Ha nincs ilyesmi, akkor lekvárt rakok bele, friss gyümölcsöt pépesítek, vagy valamilyen karakteres fűszerrel küldöm meg és vízzel hígítom.

Felrotty, kavargatás míg besűrűsödik, és mielőtt felkapna az alja, kiöntöm kis formácskákba. Adom tea mellé melegen csuporból kiskanállal:

vagy kihűlve, formából kicsapva, villácskával.

Az itt látható változatba málnaszörpöt öntöttem, a tetején vörösborban főtt füge díszeleg. A fügének levágtam a szárát, a tetejét csillag alakban bemetszettem, a fügét magát pedig bevágtam két deci száraz vörösborba, aszt főztem, amíg meg nem untam. Mikor késznek nyilvánítottam, kilapátoltam belőle a gyümölcsöt, a levbe meg górtam némi barnacukrot, azzal beforraltam mártás-jellegűre. A gyümölcsöt a gríz tetejére ültetem, a mártást köréje csöpögtetem, minimális anyagköltség mellett istenné magasztosulok.

Ha az ember nem használja fel azonnal, pakolja bele vissza a fügét, ültesse a tűzhely sarkán napokig, míg váratlanul be nem állít valaki, akit muszáj megetetni. Valszeg befőttesüvegben egy telet is átvészelne ez a boros édesség, de mivel a füge drága, és ezért ritka jelenség, addig úgyse tart ki.

Tejbegríz folyósan vagy kihűlve?