Egy oldal vevőknek és termelőknek

Gazdapiac közvetlen kereskedelem Sze, 2009-09-23 12:43

Sokan tapasztalhatták akár vásárlóként, akár termelőként, hogy az itthon termelt zöldségek, gyümölcsök nem mindig tudják megtalálni az utat a hazai vásárlókhoz. Ennek általában anyagi okai vannak. Egy vállalkozó szellem most az internet adta lehetőségekben látja a megoldást.

A probléma nem új keletű: a vállalkozó olcsón vásárolja fel az árut és horribilis összegért adja tovább. A termelőnek nincs haszna, a vásárló az olcsóbb importot veszi a drágán adott hazai helyett. Elszokik a piacról, és inkább a nagyáruházakban tévelyeg olcsó dinnyét, paprikát stb. keresve.

De mi van akkor, ha kihagyjuk a viszonteladói szemet a kereskedelmi táplálékláncból, és helyére beemeljük az egyre többek által használt internetet? A képlet a következő: Adott egy termelő, aki nem akarja elkótyavetyélni nehezen megtermelt áruját. Adott egy vásárló, aki szeretne ugyan magyar terméket venni, de a boltokban, viszonteladóknál ezt olyan magas áon adják, hogy nem tudja megfizetni.

Esetünkben a termelő úgy dönt, maga adja el - tegyük fel - a paprikáját. Már csak egy dolgot kell megoldania, értesítenie kell a vásárlót arról, hogy hol fog kipakolni, és mennyiért szándékozik pénzre váltani munkája gyümölcsét vagy zöldségét… Ekkor jön a képbe a www.gazdapiac.com weboldal. Valójában ezen a felületen találkozik először termelő és vevő. A termelő ingyenes hirdetésében felvezeti, hogy hol, mikor, mit és mennyiért szeretne eladni. A részletek alatt pontos helymeghatározást, termékleírást olvashat a potenciális vevő, sőt ha a a termelő megadja az elérhetőségét, akár személyesen is felveheti vele a kapcsolatot.

Az oldal eleget tesz a visszacsatolás igényének is, hiszen a vásárló 5 fokozatú skálán jelezheti elégedettségét.

Eleinte természetesen a termelőnek a hagyományos módszerekkel is gondoskodnia kell arról, hogy a vevők megtalálják, azonban ahogy az oldal egyre népszerűbb lesz, úgy fog nőni azok száma, akik az internetről értesülnek majd az eladásról.

Az oldal elég részletes keresővel dolgozik, kereshetünk az eladás helye, időpontja, az áru típusa és akár a termelő személye szerint is. Az oldal a kattintható településnevekkel a Google térkép közbeékelésével segít abban is, ha más településre vagy ismeretlen helyre kell elmennünk az áruért.

A félreértések elkerülése végett: az oldal nem szorítkozik kizárólag a zöldségek, gyümölcsök eladásának megkönnyítésére, hiszen az egyéb kategóriában a termelőktől származó sokféle élelmiszernek jut hely, érdemes tehát keresgélni!