ENERGIAPILLANATOK3 avagy egy röpke hír a kétkedőknek a PAKSTISZADISZTRIBÚTOROKNAK és a DUNAREKESZTŐKNEK

atduskrissing Földanya Álma Sze, 2009-07-22 18:06

Begerjedni látszanak Észak-Amerika geotermikus vállalatai: alig zárult le a Magma Energy háromszorosan túljegyzett, 100 millió kanadai dolláros részvénykibocsátása, úgy tűnik hamarosan itt egy újabb ugyanekkora tőkebevonás.
Mindeközben a Magma már vett is hét újabb projekt-területet.

Négy földhő hasznosításra hasznosított vállalat bejelentette, hogy egyesülnének, majd ezután 100 millió kanadai dolláros részvénykibocsátást kívánnak megvalósítani. A Reuters értesülései szerint a négy vállalat közül a három kanadait (a Polaris Geothermal, a Western GeoPower, illetve a GTO Resources) jelenleg is jegyzik a tőzsdén, a negyedik, USA-beli társuk (Ram Power) azonban magánvállalat.

A tervek szerint az új, egyesített vállalat részvényeinek 54.1%-a a leginkább Latin-Amerikában aktív Polaris tulajdonosainak kezébe kerülne, a kaliforniában tevékenykedő Western részvényeseinek 29.2% jutna, míg a Ram-re 15.4, a GTO-ra pedig 1.3% esne.

A hírügynökségnek nyilatkozó szakértők szerint az összevonás és a részvénykibocsátás mostanra történő időzítése mellett az alábbi érvek szólhattak:
• Az összeolvadással létrejövő új cég méretét tekintve már érdekes lehet a befektetők számára.
• A kombinált társaság összetett projekt portfóliója nem lesz olyan kockázatos, mint a négy társaságnak egyenként, így olyan befektetők is érdeklődhetnek iránta, akiket eddig önmagában a négy cég egyike sem érdekelt.
• Obama elnök nagy hangsúlyt kíván fektetni a geotermiára az erőteljes zöldenergia programjában, amiből ezek a cégek profitálhatnak.
• A Magma Energy alig néhány napja hajtott végre egy ugyanekkora kibocsátást, amelyet háromszorosan túljegyeztek.

A megújuló energia termelés mára teljesen mainstream-nek számít a közszolgáltatói szektorban - mondta Daniel Schochet, a Ram Power vezetője a Reuters-nek. A menedzser szerint az USA nyugati felében a leginkább keresett megújuló energiaforrás a geotermia, mivel a széllel és a nappal szemben teljesítménye nem ingadozik.

Az újonnan létrejövő vállalatnak a fázispaletta minden részéről lesznek majd projektjei, a teljesen kezdeti kutatási szakasztól egészen a már működő áramtermelésig - tette hozzá Schochet.

A Magma nem alszik

Mindeközben a Magma Energy nem várt sokáig az akvizíciókkal. A cég már a kibocsátási tájékoztatóban is ígérte, hogy a tőkeemelésből befolyó pénz egy részéből újabb projekt-területeket vesz majd, most pedig meg is tette.

Hét újabb, összesen 68 ezer holdnyi terület kitermelési jogait vették meg egy aukción 2.6 millió dollárért, ezek közül három a már működő geotermikus erőművükkel, a Soda Lake
projekttel szomszédos, egy másik pedig az előrehaladott kutatási szakaszban lévő McCoy projekt mellett van.

A vásárlással a Magma geotermikus területeinek mérete 131,500 holdra bővült az USA-ban, további 430,600 holddal pedig Latin Amerikában rendelkeznek.

Itt a vége de csak a hírnek…mert kicsi hazánkban még arról beszélgetünk csak, hogy merre lehetne vagy kellene indulnunk…
Egy tanulságos táblázat az ökológiai lábnyomról általában…de az már egy másik pillanat lesz…

Kapcsolódó cikkek:
• 2009.07.08 Elindult a Magma, elmaradt a nagy durranás
• 2009.07.07 Utolsó lehetőség: zárul az év IPO-ja
• 2009.07.02 Már érezhető a fellendülés a részvénykibocsátások terén
• 2009.06.29 A pletyka igaz volt: ráugrottak a befektetők a geotermiára
• 2009.06.26 Megsokasodhatnak a zöldenergia IPO-k
• 2009.06.25 Hatalmas üzlet a geotermia - Újabb beszállási lehetőség