Tavaszmező: bál, de nem csak buli

fhajnal Tavaszmező 6 Hét, 2009-05-25 11:50

Czene Gábor
Népszabadság
2009. május 23.

"Sétálóutcát és kulturális központot álmodnak a Józsefváros szívébe
Elég nagy az apátia, sokan arra rendezkedtek be, hogy elköltöznek, amint csak tudnak. Az emberek nem foglalkoznak azzal, hogyan tehetnék jobbá a lakóhelyüket, egyetlen céljuk van: túlélni - jellemzi a budapesti, VIII. kerületi Tavaszmező utca környékén uralkodó állapotokat Bálint Mónika, a ZöFi, azaz a Zöld Fiatalok Egyesület képviselője. A Józsefvárosnak ez a része most mégsem a beletörődésről szól. Különféle civil szerveződések találtak egymásra: elhatározták, hogy otthonos világot, pezsgő kulturális életet teremtenek.

A roma, város- és környezetvédő szervezeteket első körben a felháborodás hozta össze. Tavaly nyáron még úgy volt, hogy lebontják a Tavaszmező utca 6.-ban lévő - régi, alapos felújításra szoruló, de így is különleges - épületet. Csaknem két évtizede a Roma Parlament és a Phralipe székhelye ez, az Amaro Drom című folyóirat szerkesztősége is itt működik. A tiltakozás hatására az épület ideiglenes műemléki védettséget kapott, és (a jelek szerint) megmenekült.

A civil szervezetek azonban úgy döntöttek, nem elégednek meg ennyivel - mondja Fris E. Kata, a Roma Parlament munkatársa. A József utcáról nyíló, a Roma Parlament székházával telekszomszédos műteremház bérlője, Martsa Piroska restaurátor felhívására tavaly ősszel megalakult a Tavaszmező-Művészkert civil kezdeményezés. A "zöld fiatalok" háromezer példányban kiadott, ingyenes helyi újsággal jelentkeztek. Ahogyan a védegyletes Fekete Hajnal fogalmaz: a lelkesedés mágnesként vonzotta a civil szervezeteket és az önkénteseket. Egyik ötlet szülte a másikat, végül körvonalazódni látszott a terv: a Tavaszmező utcát, ami a Horváth Mihály és a Mátyás teret köti össze, sétálóutcává kellene alakítani, egyúttal létrehozni egy (részben speciálisan roma) művészeti-kulturális központot. Mindez kiegészülne a szomszédos - amúgy 110 éves múltra visszatekintő - József utcai műteremház kertjével, ami inkább az elmélyült alkotói munka terepe lenne.

Az alapok adottak, hisz a Roma Parlament a kilencvenes évek közepe óta szervez kiállításokat, komolyzenei koncerteket és más kulturális eseményeket a Tavaszmező utca 6.-ban. A mellette lévő üres telekre ráadásként egy új épületet is fel lehet húzni.
HIRDETÉS

A nagyberuházó, amely a területet kinézte magának, állítólag mára eltűnt a színről. A civilek elképzelése elvileg élvezi a "kerület" támogatását. Legalábbis ezt vettük ki Alföldi György, a Rév8 (Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt.) vezérigazgatója szavaiból.

Egyelőre azonban korai lenne pezsgőt bontani. A beruházás milliárdos nagyságrendű összeget igényel, de azon túlmenően, hogy sikerül-e támogatásokból és pályázatokból összeszedni ennyi pénzt, Alföldi György szerint az is kérdés, hogy a központot miből lehet majd fenntartani.

Pontos költségvetés híján pillanatnyilag azt sem tudni, hogy a havi működtetés menynyibe kerülne. A civil szervezetek a leendő kávézóból (esetleg étteremtől) remélnek bevételeket, másrészt bíznak abban, hogy közszolgálati feladatok átvállalásáról (és az ezzel járó támogatásról) sikerül megállapodást kötniük az önkormányzattal. Ugyanakkor tény, hogy az anyagi természetű koncepciók még nem érték el a teljes kidolgozottság szintjét.

A lakókkal is le kell folytatni az egyeztetéseket. A civilek mindent elkövetnek, hogy népszerűsítsék a sétálóutcáról és a "roma-magyar kulturális központról" szóló álmot. A minap fesztivált és utcabált rendeztek: lezárták a forgalom elől és egy napra sétálóutcává alakították a Tavaszmezőt. Ízelítőt adtak abból, hogyan képzelik a jövőt.

Kétségtelen, hogy a tervnek még ezer és egy buktatója van. Hát miért ne valósulhatna meg?"

http://www.nol.hu/lap/mo/20090523-tavaszmezo__bal__de_nem_csak_buli
fotók: dr. Nemes Iringó, Roma Parlament
(1. kép: Helyi Téma)