Miket találtam Debian Linuxban, ami érdekes?

FeketeArpad Hét, 2017-02-06 10:01

Miket találtam Debian Linuxban, ami érdekes?

- KGeography: a földrajz oktatása, ahol a Föld országai helyett azt írják: a Világ országai... ahol a világ azt is jelentheti, hogy "világosság". Ezen kívül láttam még egy térképet a Vizekről, "világszínvonalon". De vajon miért nem tüntetik fel a vizeket Nagy-Britanniában?

- LibreCAD: ez amúgy elég jól el volt rejtve a szemeim elől eddig, pedig ha termelni akar valamit az ember pl. gyárban, akkor gondolom ez kellene.

- Singularity: elvileg egy szuperszámítógépet irányítunk, aminek a célja a Föld elfoglalása (singularity-vé válás), ez a számítógépes játék eléggé felkeltette az érdeklődésemet a többihez képest.

- xsok: a SokoBan eléggé hátrányos megkülönböztetésben részesül a Linuxokban. Még az XSokoban, amihez úgy tudom, eredetileg a pálya-fájlokat készítették, sem veszi be alapból a letöltött pályacsomagokat (pl. Sasquatch, TXT-ben), hanem át kellene szerkeszteni a fájlokat és kicserélni valamelyikkel.

- GNU Solfege: segíthet a zene megtanulásában, és ide még más hasonló szoftverek is tartozhatnak (pl. metronóm, oszcillátor, stb.)

- LMMS, Audacity, espeak (és hasonló beszédszintetizátorok) együtt talán képesek lehetnek NEWSBEAT-szerű ütemre (BBC Radio-ból) robothangon bármit mondatonként felmondani (csak szkriptet kellene rá írni), illetve talán zenét is lehet szerezni úgy, hogy nem kell hozzá énekelni.

- Láttam még egy szoftvert, amivel elvileg a bolygó körül keringő műholdak pozícióját lehet előre megjósolni, és nyomon követni. A műholdak kategóriákba vannak rendezve küldetés szerint, és sokkal több van belőlük, mint gondoltam.

- Láttam még olyan szoftvereket, amelyek az orvosok számára felhasználható részletes adatokat tartalmaznak, és ezáltal képessé tesznek bennünket is hasonló tevékenységre, csak KÁROSABB módon (med-his meg ilyesmi).

- Külön kategória van még az amatőr rádiózással kapcsolatos szoftverekhez, DE ha van egy kis pénze az embernek, és utánanéz a hardvernek, ami ehhez kell, VAGY pedig kigondolja, hogyan vegye hasznát ezeknek hardver nélkül, akkor talán érdekes lehet még.

- Illetve, a Debian csomagletöltőjében lehet csomagok csomagjaira is keresni ("Metacsomagok"), ami sokszor gyorsabb és egyszerűbb módja lehet a telepítésnek, és ezek között érdekes lehet még a live-images (saját LiveCD-t lehetne készíteni, csak adjanak előbb egy "secure" Debiant hivatalos telepítő DVD-kről), illetve még valami, ami a 3D-s hangokkal kapcsolatos (azt hiszem, "ambisonics"), de azt most nem találom. Jó lenne otthagyni az otthoni számítógépezést, és max. játékra használni a gépemet, de sajnos emailhez és álláskereséshez kellhet a laptop... hiszen KAPITALIZMUS van!

Akinek pénzt adnak, az felerősödhet, miként a gyermekvállalást és azok felnevelését is pénzből finanszírozzák. Akivel viszont gazdaságilag igazságtalanul bánnak, az örülhet, ha kellemetlenségek nélkül túléli.

Videó: