AZ ANDRÁSSY ÚTI RÉM

p7 Andrássy út Vas, 2014-05-25 18:12

2010-11 tájékán kínossá vált, hogy a kipaterolt Kettner vadászbolt nagy kirakatablakai láttatni engedik, hogyan is néz ki egy kiürített üzlet takarítás nélkül.

Sokáig nem érdekelt ez senkit, csak amikor a csillárbolt helyére költöző Max Mara megnyitotta exkluzív üzletét, akkor vált kínossá, hogy a szemét, por, hulladék és törmelék nem annyira felemelő látvány a jövendőbeli buxanyitogatók számára.

Amúgy a kupleráj addig normaként került bemutatásra a lakosok felé, demonstrálva, mennyire nincs forrása szegény Önkormányzatnak, hogy takarításra sem tellik, nemhogy rendbehozatalra, felújításra. Arról az Önkormányzatról beszélünk, amelyik egyébként a Kettner vadászbolttól, annak bérleti szerződése megszűntetését megelőzően, több százezer (egyesek szerint kb.800 e ) Ft / hó bérleti díjat kaszírozott - és a Kettner legjobb tudomásunk szerint nem játszotta az egyébként a kerületben szokásos bérleti díj hátralék sztorit.

Namost a Max Mara persze nem tűrhette ezt az állapotot, rendesen ki is glancolta párkányszintig a homlokzatot (lásd ugyanezen blog másik posztját: http://lmv.hu/node/5847), a volt Kettner vadászbolt kirakataira pedig jótékony matt fóliát ragasztott, hogy eltakarja a sz@rt.

Ekkoriban kezdték a hétkeres romkocsmás kultúrzsenik végleg abba az állapotba kezelni magukat, hogy megállíthatatlanul elhitték: Ők a modern kultúra letéteményesei, nekik kell kézbe venniük a zemberek szépérzékének alakítását. Mert aki nem velük hasonszőrűen ítéli meg a zesztétikát, az tapló. El is foglaltak néhány üres épületet illetve üzletet, némelyikben galériát is kialakítottak, és hát a romkocsmák esztétikájában korszakalkotót hoztak létre - a pártoló média szerint...

Ekkor merült fel, hogy ez a kiürült Kettner vadászbolt is milyen frankó hely lenne kiállítások bemutatására, saroküzlet, pont az Andrássyn.... üresen áll...csúcs.
Valami ismeretlen ok miatt azonban ez az álom nem valósult meg,... ...de mégis született valami. A nagy szürke matt felület helyére egy, az agyak ritkán használt dimenzióit megmozgató fotó került, ráadásul két kirakatra elosztott méretben - ami igazán beleillett a természeti környezet és az épített környezet kontrasztjával valamint a főalak maszkjával a felső kategóriás divatkörnyezetbe.

2010-ben. Akkor azt gondoltuk, nocsak, mégis felülkerekedik az ész a semmittevésen, lám ezt is milyen szépen kiötlötték.
Mindenki arra számított, hogy néhány hét múlva újabb alkotás fogja követni a kvázi egyfotós utcai kiállítást.... újabb katarzissal megajándékozva a szemlélőket.

Nem így történt, ez a maszkos gigant máig odagyógyult ahová először felragasztották, az időszakosból állandó kiállítás lett. Valószínű, hogy az alkotók, vagy az engedélyezők, vagy a közreműködők már más vadászmezőkön ügyködnek, erről a "projektről" egyszerűen elfeledkeztek. De az is lehet, hogy szándékosan hagyják virítani a normabontó látványt.

Esztétikailag mindenestre különös hatása van a képnek. Amennyire újszerű, rácsodálkozásra ingerlő volt egy ideig, annyira ellenszenvessé vált négy év folyamatos szembenézés eredményeként. Tipikusan az az eset, amikor a normabontás újszerűsége egy ideig inspiráló, amikor azonban a normabontásból normát akarnak diktálni, visszájára üt a hatás....

FRISSÍTÉS 2014 jun